Najlepsze blogi pod wasze nogi

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Najlepsze blogi pod wasze nogi

Jeśli kwestionuję, to widocznie nie były to moje autorytety :D
Bo ja w sumie jestem dość wybredny.
Gdy profesor Łętowska coś mówi czy pisze na temat prawa. to ja tego tylko słucham, przytakuję i staram się zapamiętać, ale już jej ocen muzycznych, choć na muzyce też się zna nieporównywalnie lepiej ode mnie, nie czuję się w obowiązku podzielać.
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Ale przecież istnieją spory w doktrynie - Łętowska może coś twierdzić, ale inny profesor prawa może się z nią nie zgadzać. Co więcej, może też pewnego dnia zacząć pleść głupoty na jakiś temat. Jak Bralczyk z tymi cholernymi psami. Do głowy by mi nie przyszło, aby polemizować z Bralczykiem w kwestiach językowych - do momentu, kiedy nie powiedział czegoś, co w oczywisty sposób było motywowane raczej przekonaniami niezwiązanymi z językoznawstwem, ale maskowało się jako opinia językoznawcza. Na dobrą sprawę powinienem był wtedy stwierdzić, że to jednak profesor - zapewne wie lepiej. A jednak większość się chyba zgodzi, że można nawet podzielać opinię Bralczyka, ale jednocześnie trudno byłoby uznać, że posiadanie własnego zdania w tej kwestii jest wyrazem jakiejś szczególnej megalomanii.

Więc z tą Łętowską, ja np. nie jestem wcale przekonany, czy ona ma rację co do art. 18 Konstytucji. Jej stanowisko brzmi jak próba obejścia prawa, które mi się nie podoba - ale cóż zrobię, skoro takie jest. Czy to dowód manii wielkości?
Awatar użytkownika
Hebius

Cóż... Autorytet też się może mylić.
Awatar użytkownika
Walpurg

Tutejsi krytycy "Wyborczej", a tak naprawdę portalu "Gazeta.pl", dają dowód tego, że niewiele czytają i zupełnie się nie orientują w tym, co chcą krytykować.

Gazeta.pl nie ma już w zasadzie nic wspólnego z "Gazetą Wyborczą". Dawno temu miała, teraz nie. Gazeta.pl to osobna spółka. Owszem, wykorzystuje materiały z "Gazety Wyborczej", ale i innych mediów. Tworzą to inni ludzie, po to, by zarabiać, a zarabia się klikalnością, więc wszystkie portale mają identycznie gówniany poziom.

"Gazeta Wyborcza", ta papierowa, ma zaś adres wyborcza.pl
Awatar użytkownika
xyz123

Ja akurat wypowiadałem się na temat wyborcza.pl - czyli serwisu za paywallem - który pomimo to karmi swoich czytelników głupotami.
Awatar użytkownika
Hebius

Nie płacisz i głupot nie łykasz. Po problemie. Chcącemu nie dzieje się krzywda, a głupoty łykają tylko ci, którzy chcą (bo za to płacą).
Awatar użytkownika
Hebius

A sprowadzając temat na właściwe tory:

Obrazek
https://jacekkochanowski.wordpress.com

Jacek Kochanowski jest profesorem Uniwersytetu Warszawskiego
Jacek Kochanowski o sobie pisze:Jestem socjologiem i teoretykiem kultury, zajmuję się queer studies (społecznymi badaniami nad nienormatywnością płciową/seksualną), które są jednym z nurtów gender studies (społecznych badań nad kulturową płcią i seksualnością). W obszarze moich zainteresowań znajdują się także studia kulturowe, społeczne badania nad teatrem (performatyka, socjologia teatru, teoria teatru/pęknięcia), studia postkolonialne oraz francuska filozofia poststrukturalistyczna (gł. Foucault, Derrida, Lacan). (...)
Jestem obserwatorem i komentatorem polskiej sceny politycznej. Serce mam po lewej stronie, dlatego staram się wspierać wszelkie inicjatywy służące przeciwdziałaniu wykluczeniu ekonomicznemu oraz wykluczeniu ze względu na płeć i seksualność. Jak napisał Zygmunt Bauman, socjologia powinna służyć sprawie wolności. Staram się być wierny tej maksymie.

Jestem także gejem, co w Polsce ma wciąż także znaczenie polityczne. Byłem m.in. współzałożycielem Kampanii przeciw Homofobii (jestem członkiem honorowym tej organizacji) i do dziś współpracuję z wieloma organizacjami LGBTQ.
Awatar użytkownika
xyz123

Hebius pisze: 09-03-2025 18:34:19 Nie płacisz i głupot nie łykasz. Po problemie. Chcącemu nie dzieje się krzywda, a głupoty łykają tylko ci, którzy chcą (bo za to płacą).
Patrząc po komentarzach, które mogą zamieszczać tylko płacący - chyba mają inne zdanie.
Ale czekają zapewne aż roczna prenumerata im się skończy i zrobią "papa".

W sumie zawsze można ten czas na "kręcenie beki" poświęcić. Skoro już płacą. :lol:
Awatar użytkownika
Hebius

Nie wiem. Miałem prenumeratę przez kilka lat, a nie wiem, czy zamieściłem choć jeden komentarz pod którymś z czytanych tekstów. Może skomentowałem pierdoły pani Zabużko na temat Tolstoja, ale nie jestem pewien, nie wykluczone, że wystarczyło mi napisanie o tym na forum.
Awatar użytkownika
xyz123

A jeśli możesz zdradzić - dlaczego zdecydowałeś się na rezygnacje z prenumeraty?
Awatar użytkownika
Hebius

W ramach cięcia wydatków.
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

https://mylilefeluke.blogspot.com

Autor wrzuca na stronie newsy LGBT, dużo newsów. I to byłby bardzo dobry blog, gdyby nie wrzucał tych wszystkich newsów z jednego dnia w jeden post.
Awatar użytkownika
Hebius

Minął tydzień, pora na polecenie kolejnego bloga.
Miałem dzisiaj reklamować najbardziej gejowski z blogów, które czytam regularnie, ale to lektura dla wyrafinowanych czytelników. Barokowo rozbuchany styl autora może odrzucać przy pierwszym podejściu i trzeba trochę cierpliwej lektury, by docenić urok publikowanych tekstów. Na dodatek autorowi chyba się wreszcie udało zarejestrować na naszym forum, więc może poczekam, aż zakończy forumowy rekonesans i zdecyduje, czy chce tu z nami zostać.

W związku z powyższym dziś przypomnienie kogoś, kto z nami zdecydowanie być nie chce, a ciągle bloguje, aktualnie z upalnej Azji, a konkretnie z malowniczego Goa:

Samego Fryka przedstawiać nie trzeba, więc zostawiam tylko namiary na jego kolejny blog.
Obrazek
W trakcie skoku z kwiatka na kwiatek, widać wolność
Zamiast szukać smaków z dzieciństwa, lepiej odkrywać nowe i iść [w] kierunku słońca, dopóki nie zamienisz się w popiół. Telomery mają określoną długość, ale i tak lepiej skręcić kark tańcząc, niż czekać w uśpieniu na ostatni, możliwy podział komórek. Nie musisz rozumieć, a ja tłumaczyć...
ODPOWIEDZ