Właśnie byłem w kinie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: Właśnie byłem w kinie

„ Dobra siostra”
Debiut Sarah Miro Fischer to przenikliwa analiza stosunków rodzinnych, rozgrywająca się we współczesnym Berlinie. Jakie są granice lojalności i zaufania w rodzinie, czy tak naprawdę znamy swoich bliskich. To kalejdoskop scen, pokazujących życie pielęgniarki Rose/ Marie Bloching/ , jej związek, relacje z bliskimi, hobby, pracę. W Rose narasta wątpliwość, w tym filmie wszystko dzieje się między postaciami, to relacje są tu najistotniejsze.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Achim

" Yunan" poetycki, nastrojowy film o pisarzu, uchodźcy z Syrii, który w impasie twórczym i życiowym wyjeżdża na małą wysepkę na Morzu Północnym. Czy piękna i groźna przyroda i życzliwi ludzie zastąpią samotność na emigracji. Ten film to ważny głos w narracji o wielokulturowości . W jednej z głównych ról ikona niemieckiego kina, wielka Hanna Schygulla, a w filmie występuje także fantastyczna Sibel Kekilli.
Awatar użytkownika
Achim

„ Ari”
Film francuskiej reżyserki Leonor Serraille to dla mnie klasyczny „ Bildungsroman” , ukazujący rozwój i dorastanie bohatera. Tytułowy Ari traci pracę jako nauczyciel zerówki, ojciec wyrzuca go z domu, odwiedza więc dawnych przyjaciół i w ten sposób oglądamy jego historię. Bywa irytujący, lecz reżyserka pokazuje go z czułością i uwagą. Ten film to taki bardzo bliski, intymny portret bohatera, którego poznajemy poprzez relacje z innymi.
ODPOWIEDZ