Co oglądam

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Re: Co oglądam

Idąc za ciosem, "The Guns of Navarone" (1961, reż. J. Lee Thompson).

Obrazek

Aż wstyd się przyznać, że wcześniej tego nie oglądałem. To z pewnością naprawdę dobrze zrobiony film, ale uderzyło mnie, jak bardzo w sposobie kręcenia jest przedwojenny, podczas gdy "Ice Station Zebra", młodsza zaledwie o 7 lat, pod względem strony wizualnej, aranżacji scen i techniki jest już praktycznie w latach 70.

Nawiasem mówiąc, same działa są naprawdę malutkie w porównaniu z tym, czego by się można spodziewać. Człowiek by się spodziewał jakiegoś Schwerer Gustava albo Vergeltungswaffe 3, a dostaje coś rozmiarów artylerii głównej na pancerniku, szt. dwie. Do tego na początku filmu mówi się, że są one naprowadzane radarowo - w późniejszej części obserwujemy działa w akcji i okazuje się, że muszą się wstrzelać w cel tak samo, jak standardowa artyleria. Innymi słowy, uważny widz niechybnie dostrzeże, że skoro działa nie są szczególnie wielkie ani szczególnie celne, to w zasadzie... o co aż taka afera?
Awatar użytkownika
gaynau

Zacząłem "Dzikość" na Netflixie, zapowiada się dobrze...
Awatar użytkownika
mike

Obejrzałem How To Train Your Dragon wersję fabularną, która dopiero co wleciała z kin do dystrybucji cyfrowej. Rozczarowany jestem, bo nie dość, że toczka w toczkę wszystko to samo co w wersji animowanej, to jeszcze wyszło gorzej. Bohaterowie zwłaszcza kobieca postać są mniej lubialni, a nawet irytujący. Ogółem Wikingowie zostali słabo odzwierciedleni. Jak dla mnie film niepotrzebnie nakręcony.
Awatar użytkownika
gaynau

O, ciekawe. Bo tutaj z kolei odbiór społeczności bardzo dobry.

Zacząłem oglądać Ballard na prime.

Mam mieszane uczucia, trochę dziwna konstrukcja (bohaterka na zsyłce - albo i nie? W każdym razie niewiadomo dlaczego, co mnie osobiście trochę drażni)
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Bardzo ładny trailer kolejnego sezonu "Jeziora łabędziego" w inscenizacji Matthew Bourne'a >>>>>*

Obrazek

& Jackson Fisch :)
Awatar użytkownika
Yoda

Chang An (2023) - film animowany na bazie historii poezji z czasów dynastii Tang

Obrazek

Obrazek
Film "Chang'an" (2023) to animowana produkcja historyczna, która w niezwykle poetycki sposób przywołuje dziedzictwo literackie dynastii Tang (618–907). W filmie pojawia się 48 utworów poetyckich autorstwa najsławniejszych twórców tej epoki, stanowiących kluczowy element narracji i warstwy emocjonalnej 14. Poniżej znajduje się szczegółowe omówienie tej poezji:

📜 1. Główni poeci i ich utwory
Film koncentruje się na twórczości Li Baiego i Gao Shi, ale pojawiają się także wiersze innych mistrzów:

Li Bai (李白) – Jego poezja symbolizuje wolność ducha, ekstrawagancję i melancholię. W filmie szczególnie podkreślono:

"将进酒" ("Bring in the Wine" lub "Wnieśmy wino") – Monumentalny utwór recytowany w scenie, w której Li Bai unosi się na żurawiu nad rzeką Żółtą, wyrażający pragnienie transcendencji i przemijania 210.

"静夜思" ("Quiet Night Thought" lub "Cicha nocna myśl") – Jeden z najsłynniejszych wierszy w Chinach, nauczany w szkołach, refleksja o tęsknocie za domem 9.

"早发白帝城" ("Leaving Baidi in the Morning") – Wiersz kończący film, wyrażający radość powrotu z wygnania 2.

Gao Shi (高适) – Jego poezja jest bardziej stonowana i związana z życiem wojskowym, np. "别董大" ("Farewell to Dong Da"), który może pojawiać się w kontekstach pożegnań i patriotyzmu.

Inni poeci:

Du Fu (杜甫) – Reprezentujący realizm i głębię społeczną, np. "春望" ("Spring View").

Wang Wei (王维) – Znany z buddyjskiej inspiracji i harmonii z naturą, np. "山居秋暝" ("Autumn Evening in the Mountains").

Cen Shen (岑参) – Poezja opisująca frontierowe życie na Jedwabnym Szlaku.

🎭 2. Rola poezji w filmie
Narracja i emocje: Wiersze są integralną częścią dialogów i monologów, podkreślając stany emocjonalne bohaterów (np. euforia Li Baiego, melancholia Gao Shi) 610.

Historyczny kontekst: Poezja służy jako komentarz do upadku dynastii Tang i buntu An Lushana (755–763), ukazując kontrast między złotym wiekiem a chaosem wojny 10.

Edukacyjny wymiar: Film celowo przywołuje utwory nauczane w chińskich szkołach, aby ożywić dziedzictwo kulturowe wśród młodych widzów 29.

🎨 3. Wizualna interpretacja poezji
Animacja i metafora: Sceny takie jak lot żurawiem w "Bring in the Wine" czy wizje rzeki Żółtej i Drogi Mlecznej przekształcają słowa w surrealistyczne obrazy, łącząc tradycję z nowoczesną technologią 10.

Muzyczność: Recytacjom towarzyszą tradycyjne melodie i współczesna ścieżka dźwiękowa, podkreślająca rytm i nastrój wierszy 1.

📊 4. Tabela przykładowych utworów i ich kontekst w filmie
Tytuł wiersza Autor Kontekst w filmie
"将进酒" (Bring in the Wine) Li Bai Kulminacyjna scena ekstazy i transcendencji nad rzeką Żółtą 210.
"静夜思" (Quiet Night Thought) Li Bai Symbol tęsknoty za domem, prawdopodobnie w scenach refleksji 9.
"早发白帝城" (Leaving Baidi...) Li Bai Finałowa scena, radość powrotu z wygnania 2.
"春望" (Spring View) Du Fu Pojawia się w kontekście zniszczeń wojny i upadku Chang'an 10.
💬 5. Reakcje widzów i krytyków
Entuzjazm dla poezji: Wielu chińskich widzów spontanicznie recytowało wiersze w kinach, co wywołało debatę o etykecie, ale też świadczyło o głębokim związku z tradycją 2.

Krytyka historyczna: Niektórzy komentatorzy wskazują, że film unika głębszej refleksji nad politycznymi przyczynami upadku Tang, skupiając się na romantycznym ideale poezji 10.

🌟 Podsumowanie
Poezja w "Chang'an" to nie tylko tło, ale serce filmu – medium, które łączy przeszłość z teraźniejszością, przekształcając historyczne biografie w uniwersalne opowieści o wolności, przyjaźni i przemijaniu. Film jest hołdem dla złotego wieku chińskiej kultury i dowodem na to, że słowa sprzed 1200 lat wciąż poruszają współczesną publiczność 2610.
"Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat; idzie jednak o to, aby go zmienić." - K.Marks

"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
Awatar użytkownika
mike

Nowy serial z alienami https://www.youtube.com/watch?v=FqIi3N9dusk jestem po czterech odcinkach, są fajne momenty i klimat też jest, jednak mogliby dać fajniejszych aktorów.
Spoiler
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

„Miłość wygrała", serial dokumentalny o kobiecie, która uważała się za Boginię Matkę i stworzyła coś na kształt sekty złożonej z pogubionych życiowo ludzi. W filmie pokazywane są fragmenty ich życia ( prowadzili vloga 24/h w sieci), wywiady z nimi. Nie mogłem się od tego oderwać.
Awatar użytkownika
Michał

Oglądam „Chyłkę". Pierwszy sezon rewelacyjny, w drugim mam wątpliwości:
Spoiler
Po co młody Langer brał udział w intrydze, poszedł do więzienia a potem podrzucał dowody, skoro chciał przejąć majątek ojca, mógł zabić ojca( co i tak się stało) zamiast tylu osób?
Awatar użytkownika
Ballordo

Bez obaw. Trzeci sezon lepszy od drugiego.
Awatar użytkownika
Hebius

Arte.tv prezentuje w tym miesiącu blok filmów hiszpańskich
Od Carlosa Saury („Krwawe gody ") po Álexa de la Iglesię („Kamienica w Madrycie"), Pedro Almodóvara („Matador") i Alberto Rodrígueza („7 Dziewic"): osiem filmów różnych gatunków ukazuje nam bogactwo i śmiałość hiszpańskiego kina od lat 80. do 2000.
Nawet nie trzeba zakładać konta, by obejrzeć filmy za darmo.
Polecam uwadze.

https://www.arte.tv/pl/videos/RC-026493 ... iszpanskie
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Wieloryb (The Whale, 2022) Darrena Aronofskiego z Brendanem Fraserem
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

Wyciska łzy.
Awatar użytkownika
Hebius

Tak, ckliwe to straszliwie .
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Chyba oglądałem ale dawno i już nie pamiętam co to było ale tego reżysera ogólnie lubię
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Film z 2022, a ty oglądałeś "dawno"?
Interesujące.
Dla mnie w takim kontekście "dawno" to 10-20 lat przynajmniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Albo pomyliłem go z innym, tez możliwe
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Widziałeś takiego Brendana Frasera?Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

A to jednak nie widziałem :P
Awatar użytkownika
mike

On tak nie wygląda to efekty komputerowe.
ODPOWIEDZ