Co oglądam

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Re: Co oglądam

Idąc za ciosem, "The Guns of Navarone" (1961, reż. J. Lee Thompson).

Obrazek

Aż wstyd się przyznać, że wcześniej tego nie oglądałem. To z pewnością naprawdę dobrze zrobiony film, ale uderzyło mnie, jak bardzo w sposobie kręcenia jest przedwojenny, podczas gdy "Ice Station Zebra", młodsza zaledwie o 7 lat, pod względem strony wizualnej, aranżacji scen i techniki jest już praktycznie w latach 70.

Nawiasem mówiąc, same działa są naprawdę malutkie w porównaniu z tym, czego by się można spodziewać. Człowiek by się spodziewał jakiegoś Schwerer Gustava albo Vergeltungswaffe 3, a dostaje coś rozmiarów artylerii głównej na pancerniku, szt. dwie. Do tego na początku filmu mówi się, że są one naprowadzane radarowo - w późniejszej części obserwujemy działa w akcji i okazuje się, że muszą się wstrzelać w cel tak samo, jak standardowa artyleria. Innymi słowy, uważny widz niechybnie dostrzeże, że skoro działa nie są szczególnie wielkie ani szczególnie celne, to w zasadzie... o co aż taka afera?
Awatar użytkownika
gaynau

Zacząłem "Dzikość" na Netflixie, zapowiada się dobrze...
Awatar użytkownika
mike

Obejrzałem How To Train Your Dragon wersję fabularną, która dopiero co wleciała z kin do dystrybucji cyfrowej. Rozczarowany jestem, bo nie dość, że toczka w toczkę wszystko to samo co w wersji animowanej, to jeszcze wyszło gorzej. Bohaterowie zwłaszcza kobieca postać są mniej lubialni, a nawet irytujący. Ogółem Wikingowie zostali słabo odzwierciedleni. Jak dla mnie film niepotrzebnie nakręcony.
Awatar użytkownika
gaynau

O, ciekawe. Bo tutaj z kolei odbiór społeczności bardzo dobry.

Zacząłem oglądać Ballard na prime.

Mam mieszane uczucia, trochę dziwna konstrukcja (bohaterka na zsyłce - albo i nie? W każdym razie niewiadomo dlaczego, co mnie osobiście trochę drażni)
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Bardzo ładny trailer kolejnego sezonu "Jeziora łabędziego" w inscenizacji Matthew Bourne'a >>>>>*

Obrazek

& Jackson Fisch :)
Awatar użytkownika
Yoda

Chang An (2023) - film animowany na bazie historii poezji z czasów dynastii Tang

Obrazek

Obrazek
Film "Chang'an" (2023) to animowana produkcja historyczna, która w niezwykle poetycki sposób przywołuje dziedzictwo literackie dynastii Tang (618–907). W filmie pojawia się 48 utworów poetyckich autorstwa najsławniejszych twórców tej epoki, stanowiących kluczowy element narracji i warstwy emocjonalnej 14. Poniżej znajduje się szczegółowe omówienie tej poezji:

📜 1. Główni poeci i ich utwory
Film koncentruje się na twórczości Li Baiego i Gao Shi, ale pojawiają się także wiersze innych mistrzów:

Li Bai (李白) – Jego poezja symbolizuje wolność ducha, ekstrawagancję i melancholię. W filmie szczególnie podkreślono:

"将进酒" ("Bring in the Wine" lub "Wnieśmy wino") – Monumentalny utwór recytowany w scenie, w której Li Bai unosi się na żurawiu nad rzeką Żółtą, wyrażający pragnienie transcendencji i przemijania 210.

"静夜思" ("Quiet Night Thought" lub "Cicha nocna myśl") – Jeden z najsłynniejszych wierszy w Chinach, nauczany w szkołach, refleksja o tęsknocie za domem 9.

"早发白帝城" ("Leaving Baidi in the Morning") – Wiersz kończący film, wyrażający radość powrotu z wygnania 2.

Gao Shi (高适) – Jego poezja jest bardziej stonowana i związana z życiem wojskowym, np. "别董大" ("Farewell to Dong Da"), który może pojawiać się w kontekstach pożegnań i patriotyzmu.

Inni poeci:

Du Fu (杜甫) – Reprezentujący realizm i głębię społeczną, np. "春望" ("Spring View").

Wang Wei (王维) – Znany z buddyjskiej inspiracji i harmonii z naturą, np. "山居秋暝" ("Autumn Evening in the Mountains").

Cen Shen (岑参) – Poezja opisująca frontierowe życie na Jedwabnym Szlaku.

🎭 2. Rola poezji w filmie
Narracja i emocje: Wiersze są integralną częścią dialogów i monologów, podkreślając stany emocjonalne bohaterów (np. euforia Li Baiego, melancholia Gao Shi) 610.

Historyczny kontekst: Poezja służy jako komentarz do upadku dynastii Tang i buntu An Lushana (755–763), ukazując kontrast między złotym wiekiem a chaosem wojny 10.

Edukacyjny wymiar: Film celowo przywołuje utwory nauczane w chińskich szkołach, aby ożywić dziedzictwo kulturowe wśród młodych widzów 29.

🎨 3. Wizualna interpretacja poezji
Animacja i metafora: Sceny takie jak lot żurawiem w "Bring in the Wine" czy wizje rzeki Żółtej i Drogi Mlecznej przekształcają słowa w surrealistyczne obrazy, łącząc tradycję z nowoczesną technologią 10.

Muzyczność: Recytacjom towarzyszą tradycyjne melodie i współczesna ścieżka dźwiękowa, podkreślająca rytm i nastrój wierszy 1.

📊 4. Tabela przykładowych utworów i ich kontekst w filmie
Tytuł wiersza Autor Kontekst w filmie
"将进酒" (Bring in the Wine) Li Bai Kulminacyjna scena ekstazy i transcendencji nad rzeką Żółtą 210.
"静夜思" (Quiet Night Thought) Li Bai Symbol tęsknoty za domem, prawdopodobnie w scenach refleksji 9.
"早发白帝城" (Leaving Baidi...) Li Bai Finałowa scena, radość powrotu z wygnania 2.
"春望" (Spring View) Du Fu Pojawia się w kontekście zniszczeń wojny i upadku Chang'an 10.
💬 5. Reakcje widzów i krytyków
Entuzjazm dla poezji: Wielu chińskich widzów spontanicznie recytowało wiersze w kinach, co wywołało debatę o etykecie, ale też świadczyło o głębokim związku z tradycją 2.

Krytyka historyczna: Niektórzy komentatorzy wskazują, że film unika głębszej refleksji nad politycznymi przyczynami upadku Tang, skupiając się na romantycznym ideale poezji 10.

🌟 Podsumowanie
Poezja w "Chang'an" to nie tylko tło, ale serce filmu – medium, które łączy przeszłość z teraźniejszością, przekształcając historyczne biografie w uniwersalne opowieści o wolności, przyjaźni i przemijaniu. Film jest hołdem dla złotego wieku chińskiej kultury i dowodem na to, że słowa sprzed 1200 lat wciąż poruszają współczesną publiczność 2610.
"Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat; idzie jednak o to, aby go zmienić." - K.Marks

"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
ODPOWIEDZ