Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Muzeum w Koszalinie

Ładne muzeum w generalnie mało urodziwym mieście. Mieści się w pałacyku, w środku taki regionalny standardzik: trochę o historii miasta (dużo fotek zestawiających przedwojenny Köslin z Koszalinem), jest trochę wystroju wnętrz i - dla mnie najciekawsza - wystawa o Koszalinie po 1945 (napływ nowej ludności, dźwiganie miasta z ruin). Na zewnątrz mini skansen - urokliwy :)

Muzeum dobrze pokazuje, że przedwojenny Köslin był ładnym miastem. Miasto (podobnie jak nieodległy Kołobrzeg) potwornie zniszczone w czasie wojny, no i nie miało szczęścia do odbudowy - dziś miasto jest chaotyczną mieszanką różnych stylów i robi generalnie wrażenie strasznego architektonicznego i przestrzennego galimatiasu.

Obrazek

Wejście do muzeum bardzo efektowne, piękna klatka schodowa

Obrazek

Przykład dawnego Köslina i dzisiejszego miasta (to samo miejsce)

Obrazek

Skansenik

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Twierdza Wisłoujście w Gdańsku

Przechodzimy już do gdańskiej części urlopu. Na pierwszy ogień wybrałem się do Twierdzy Wisłoujście, bardzo ciekawego militarnego zabytku Gdańska. Byłem tam chyba z 25 lat temu, teraz całość jest po gruntownym remoncie, można wszędzie wchodzić, do podziemi, także na górę wieży (piękne widoki na Martwą Wisłę, Nowy Port, Port Północny, Westerplatte). W środku wystawa o historii twierdzy i okolic, bardzo ładnie wytłumaczono, skąd się w ogóle wzięło Westerplatte (i dlaczego taka nazwa) i dlaczego Nowy Port w jęz. niem. to był Neufahrwasser, czyli nowy tor wodny. Ciekawe mapki i diagramy bardzo ładnie to pokazały.

Dodatkowo obok wyremontowano Koszary Napoleońskie, które pełnią rolę takiego muzeum - są tu eksponaty wydobyte z terenów twierdzy i okolic.

Te czerwone to domki oficerskie...

Obrazek

... natomiast szeregowi żołnierze mieszkali w takich nieprzymierzając kurnikach :roll: ciekawostka - te dźwigi w tle to Terminal Kontenerowy, a za nim rozpościera się znana już chyba wszystkim na tym forum plaża na Stogach :P

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Wartownia nr 1 na Westerplatte
(Oddział Muzeum Gdańska)

Malutkie muzeum mieszczące się w zachowanej wartowni. W środku można zobaczyć m.in. model statku Schleswig-Holstein, są różne mapy z tamtych czasów, jest szczegółowy opis obrony Westerplatte, jest wreszcie trochę pamiątek po polskich obrońcach. Do podziemi (gdzie były stanowiska ogniowe) zejść niestety nie można ale widać te podziemia i zejście do nich przez kawałek szklanej podłogi.

Małe ale potrzebne muzeum. I nawet się nieco wzruszyłem zwiedzając.

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Statek-muzeum "Dar Pomorza" w Gdyni

Kolejny obiekt który sobie odswiezylem po chyba 30 latach. Chodzi się po całym statku, pomieszczenia oficerów, maszynownia, magazyn lin i żagli (do dzisiaj utrzymuje się tam specyficzny zapach smoły używanej do konserwacji), pomieszczenia załogi, kuchnia okrętowa i tak dalej. Do tego bardzo ciekawa wystawa o historii statku (ze zdziwieniem dowiedziałem się że to nie jest statek zbudowany w Polsce :shock:), fajnie jest wyjaśniona geneza nazwy (także jego następcy - Daru Młodzieży). Jednak Dar Młodzieży cumuje w Gdyni tylko zimą a latem pływa po morzach i oceanach :)

Do tego bardzo ciekawa wystawa czasowa "Unikaj statków gdzie nie mają zwierząt" - o zwierzętach na Darze Pomorza, nie tylko kotach i psach ale i bardziej egzotycznych typu małpy czy papugi. Jednego z opisanych na wystawie kotów potem spotkałem na pokładzie :P

Warto było się wybrać ponownie po 30 latach :)

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku

Piękne i bardzo nowoczesne muzeum, w stylu Muzeum Polin czy Muzeum II Wojny. I pomyśleć że poszedłem tutaj głównie dlatego bo trafił się deszczowy dzień.

Muzeum opowiada historię powstania Solidarności (wtedy gdy była czymś zupełnie innym niż jest dzisiaj), potem opowieść o strajkach, stanie wojennym i tak dalej. Jest audio przewodnik i tutaj mają świetny pomysł - w innym muzeum się z tym nie nie spotkałem: biorąc audio przewodnik określa się nie tylko język ale też czy chce się wersję skróconą (ok. 1,5 godziny zwiedzania) czy wersję bardziej szczegółowa (3-4 godziny). Chyba nie muszę pisać która wybrałem :P

Budynek wewnątrz jest pięknie zaprojektowany, jest tu prawdziwy ogród, na prawo widać ogólnodostępną bibliotekę

Obrazek

Najcenniejszym zabytkiem (lista UNESCO) są oryginalne (!!! - pięknie odrestaurowane) tablice pilśniowe na których zapisano słynne postulaty

Obrazek

Można wejść do milicyjnego Stara, zasiąść przy okrągłym stole i tak dalej.

Obrazek

Na końcu można zabrać białą lub czerwona karteczkę, napisać coś od siebie i zawiesić. Karteczki tworzą olbrzymi napis Solidarność

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Co napisałeś na swojej? Mogłeś forum zareklamować.

A taki wybór w audio przewodniku (czy chce się wersję skróconą, czy pełną) jest też chyba w muzeum miasta Warszawy.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Napisałem coś w stylu że piękna historia i to smutne że dzisiejsza Solidarność stała się tym czym się stała.
Nie przyszło mi do głowy aby zareklamować forum ale faktycznie mógł to być dobry pomysł :)
Awatar użytkownika
bolevitch

byłem tak jakieś 9 lat temu. Ekspozycja była jeszcze skromna. Zapamiętałem replikę odpustowego długopisu z JPII, którym Wałęsa podpisywał porozumienie z rządem, wielkości 2 m. I widok na tereny stoczniowe z tarasu.
Awatar użytkownika
marcin

Teraz to wypasione muzeum z tłumami zwiedzających. Bardzo dużo odwiedzających zza granicy.
Awatar użytkownika
marcin

Statek-muzeum Sołdek w Gdańsku

Kolejny obiekt który sobie odświeżyłem po bodaj 30 latach. Sołdek to rudoweglowiec, olbrzymie wrażenie robi możliwość zejścia na dno potężnych zbiorników na rudę i węgiel. Oprócz tego wchodzi się do maszynowni, ogląda paleniska czyli serce statku, zwiedza się kajuty zwykłe i oficerskie, kuchnię, taki "statkowy standardzik". Oprócz tego bardzo ciekawa wystawa o historii Sołdka - nie wiedziałem, a teraz już wiem, że nazwa to eponim czyli od nazwiska.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

A ja wiedziałem, tylko nie kim był sam pan Stanisław Sołdek, co sobie teraz doczytałem na Wikipedii.
W 2017 r. Instytut Pamięci Narodowej nakazał zmianę nazw ulic, placów czy szkół im. Stanisława Sołdka w związku z tzw. ustawą dekomunizacyjną.
A tu pech i jeszcze się statek trafił. I jak teraz wybrnąć z tego pasztetu :D

Było w ogóle coś o Stanisławie Sołdku na Sołdku?
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Tak, było, parę fotek i coś o samym człowieku też.
Awatar użytkownika
Hebius

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Sołdek
Z biogramu na Wikipedii nie wynika, by miał na koncie większą zbrodnie niż sama przynależność do PZPR.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

I mniej więcej tyle było na statku, zapamiętałem że był spawaczem (tam w ogóle było sporo o budowaniu statków) a potem dyrektorem stoczni.
ODPOWIEDZ