Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce

Wahałem się czy iść ale miałem jeszcze sporo czasu do pociągu KM do Warszawy więc poszedłem. I nie żałuję :)
Muzeum bardzo nowoczesne, dobre wyważenie multimediów i tradycyjnych eksponatów. Mam pewne wątpliwości co do obiektywności przekazu - muzeum generalnie prezentuje bardzo prawicowy punkt widzenia a zupełnie pomija różnego rodzaju kontrowersje związane z ZW. Ja nie jestem historykiem więc nie potrafię tego ocenić ale myślę że muzeum powinno się jakoś odnieść do tych kontrowersji.

Obrazek

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

A w czym to jest? w dawnym więzieniu?
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Tak, na terenie dawnego aresztu śledczego w Ostrołęce. Teraz czytam że pomysłodawcami muzeum i ekspozycji byli jakiś poseł i senator PiSu z tych terenów, co raczej nie uspokaja moich obaw co do obiektywności ekspozycji, wręcz przeciwnie :roll:
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
ODPOWIEDZ