Książki, ostatnie zakupy

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Re: Książki, ostatnie zakupy

Tobie to nie przeszkadza? Nie burzy twojego wewnętrznego spokoju? :P
Awatar użytkownika
Hebius

Może gdybym miał te wszystkie książki ustawione gdzieś na półce jedną przy drugiej... Ale tak jak trzymam swój księgozbiór w całkowitym chaosie to minimalnie.
Awatar użytkownika
marcin

Zakupiłem nowy Atlas tramwajów (poprzedni był wydany bodaj w 2011 a przez te lata wiele się dzialo i nadal dzieje na polskich sieciach)

Mamy tutaj opis każdej sieci z mapkami ale zasadnicza część to opis typów tramwajów eksploatowanych w polskich miastach.

Najbardziej się obrywa Krakowowi :P jest to miasto o największych potokach pasażerskich w tramwajach i jednocześnie jedyne miasto które nadal eksploatuje akwaria w trojskladach. Atlas drobiazgowo opisuje konstrukcje którymi Kraków usiłuje zastąpić te trójsklady. Jeden z nich jest opisany że jego "awaryjnosc była legendarna" zaś awaryjnosc innego jest "nokautująca" :lol:

Faktem jest że Kraków ma z tym olbrzymi problem bo skład trzech akwariów zabiera tak olbrzymią liczbę pasażerów że nowe konstrukcje po prostu nie mają takich pojemności. I to mimo tego że jak idzie o nowe pojazdy to Kraków eksploatuje najdłuższe tramwaje w Polsce.

Na fotce natomiast Poznań. Na górze to się odbija światło, nie obawiajcie się, nie mam felernego egzemplarza :P

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Ale ja u góry lewego brzegu okładki widzę ubytek lakieru długości circa 0,25 mm! Skandal, książka do wymiany!
Awatar użytkownika
mike

jestem tego ciekaw, bo gadają że świetna jakość papieru i piękne ilustracje, oprawa twarda błyszcząca
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Za 15 zł cudów bym się nie spodziewał
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
mike

Nie doceniasz Amazona. Tu się kupuje książki za ułamek ich ceny katalogowej.
Spoiler
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Trochę zbyt ekskluzywne jak dla mnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
mike

za dużo obrazków? :>
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Akurat "Mały Książę" musi mieć obrazki, bo są wkomponowane w narrację. Ale jeśli już okładka ma być na złoto, to w wydaniu ekskluzywnym wolałbym płatki prawdziwego złota :D
Awatar użytkownika
Hebius

Tłumaczenie Martyna Lemańczyk, a autor ilustracji - chuj wie. Bym jednak wolał wydanie mniej ekskluzywne, w którym wydawnictwo nie robi tajemnicy z osoby odpowiedzialnej za grafikę. Zresztą jak dla mnie rysunki autora stanowią integralną część książki. To tak jak z Muminkami.

Jeśli masz już egzemplarz - kto to zilustrował?
Awatar użytkownika
marcin

mike pisze: 13-12-2025 14:33:19 Nie doceniasz Amazona. Tu się kupuje książki za ułamek ich ceny katalogowej.
Kupowałem nie tak mało książek na amazonie ale raczej anglojęzycznych. Z książkami na amazonie jest taki problem, że zazwyczaj są bardzo niestaranne pakowane - często wrzucone bez żadnego zabezpieczenia do o wiele za dużej koperty. W efekcie przychodzą w dość różnym stanie - często z ubitymi rogami czy porysowanymi okładkami.

A w temacie zakupów: na allegro w antykwariacie:
A. Schweitzer: Bach. Biografia

Kupiłem ze względu na ładne omówienia kantat, a chcę się wreszcie zapoznać z nimi bliżej. Jeszcze na starym forum chwaliłem się dużym i pięknym boxem Gardinera, który do tej pory mało był słuchany. Chcę to zmienić.

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Pedał_w_szlafroku pisze: 05-12-2025 16:34:36 Szukałem, ale nie znalazłem, więc może nie pisałeś, a może i jeszcze nie czytałeś. Jak tam "Dzieje Polski" Nowaka?
Przeczytałem już 3/4 czyli powoli kończę już pierwszy tom zatem pora na recenzję.

Generalnie rzecz biorąc jestem pozytywnie zaskoczony. Zacznę może jednak od najsłabszej strony książki: autor czasem odnosi wydarzenia dawne do czasów współczesnych. Te nawiązania czasem są zwyczajnie bzdurne a czasem budzą uśmiech politowania. Na szczęście jest ich niewiele.

Podam jeden przykład aby było wiadomo o co mi chodzi: autor opisuje że w dawnych czasach, jeszcze przed pierwszymi Piastami, z terenów Europy środkowej sprzedawano niewolników do kalifatu arabskiego (teren dzisiejszej Hiszpanii). Po czym autor dywaguje że dzisiaj wielu rodaków zostało zmuszonych do emigracji zarobkowej i ta praca za granicą na zmywaku to takie współczesne niewolnictwo. No litości, nie jest to na pewno praca marzeń ale zestawianie jej z dawnym prawdziwym niewolnictwem jest delikatnie mówiąc bzdurne i mało empatyczne.

Chrzest za czasów Mieszka był oczywiście wydarzeniem przede wszystkim politycznym a nie religijnym. Nowak też to tak opisuje. Dywaguje jednak, jako jedyny znany mi historyk, nad tym czy Mieszko był świadomy tego że być może zapewnia sobie w ten sposób życie wieczne.

Nie chcę jednak aby ktoś mnie źle zrozumiał: tego typu fragmenty są rzadkie, to naprawdę taka kropla w morzu całości. Wydarzenia historyczne, na ile potrafię to ocenić, Nowak opisuje rzetelnie i obiektywnie. W miejscach które do dziś są niejasne i historycy do dziś zajmują różne stanowiska (np. konflikt Bolesława Śmiałego z biskupem krakowskim Stanisławem), Nowak rzetelnie przedstawia różne punkty widzenia, przedstawia też swoje hipotezy i przemyślenia ale trzeba przyznać że uczciwie zaznacza gdzie nie mamy pewności i są to jedynie jego hipotezy.

A przy tym wszystkim jest to historia napisana piękną, nieskazitelną, literacką polszczyzną. Nie czytałem nigdy żadnej książki historycznej napisanej tak pięknym językiem. W dobie bełkotu tworzonego przez AI nie można tego nie docenić. No i widać też olbrzymie oczytanie autora.

Książka jest też bardzo ładne wydana, są mapy i fotki. Świetnym pomysłem jest też uzupełnienie wywodu o obrazy władców z Pocztu królów i książąt polskich Matejki.

Podsumowując: widać delikatnie poglądy autora i takie trochę idealizowanie chrześcijaństwa (ale tego można było się spodziewać). Zupełnie niepotrzebne są te wstawki-nawiazania do współczesności ale na szczęście jest ich niewiele. Sama historia jest natomiast opisana (na ile potrafię to ocenić) bardzo rzetelnie i pięknie literacko. Nawet jeśli nie zawsze zgadzam się z autorem to książka bardzo rozwija horyzonty i znajomość naszej historii. Na pewno kupię tom drugi.
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Wspaniale! Dziękuję. :) Myślałem, że tak właśnie będzie. Zatem kupię. :D

Z tematów historycznych, PIW zaczął wydawać monumentalną serię o władcach Polski. Już w sprzedaży są Bolesław Chrobry i Ludwik Węgierski. Całość ma mieć ponad 40 tomów i jest zaplanowana do 2031 roku. Na stronie wydawcy, w metryczkach wspomnianych tytułów, są spisy treści i fragmenty książek. Jest tam też link do katalogu w pdf z zapowiedziami całości. Autorami są wyłącznie profesorowie uniwersyteccy (dwa pierwsze tomy, autorzy z UJ i UMCS). Fajne, ale chyba nie jestem aż tak zainteresowany historią, by tak głęboko wchodzić w tak profesjonalne biografie. Ale seria ta niewątpliwie jest bardzo ważnym i cennym wydarzeniem.

https://piw.pl/poczet-wladcow-polski/28 ... 69901.html
https://piw.pl/poczet-wladcow-polski/28 ... 69918.html
Katalog całej serii w pdf: https://piw.pl/index.php?controller=att ... hment=1246
ODPOWIEDZ