Właśnie byłem w teatrze

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w teatrze

żmij pisze: 15-04-2026 20:34:02 O Trzaskowskim tym bardziej nie słychać - jeśli miałby być równie zgryźliwy.
No ale co ma być słychać? Jest prezydentem Warszawy a nie posłem czy członkiem rządu czy kimś takim.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
żmij
Forumowe Ciacho

No nie wiem, to ty rzuciłeś kategorię "słychać". A były jakieś głosy, że może Trzaskowski wejdzie do rządu. Z pewnością aktualne pozostaje pytanie o następcę Tuska na czele KO - choć właśnie na ten temat cicho.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Prałat
Reż. M. Liber
Teatr Telewizji
Hebius pisze: 13-04-2026 22:42:40 Obejrzałem bez zrozumienia (ciesząc się jedynie, że zaniechałem namawiania mamy na oglądanie tego teatru) a na Postscriptum zabrakło mi już cierpliwości, na szczęście mam w obserwowanych Jacka Kochanowskiego i wiem już, jakie to było ważne i w ogóle.
Jacek Kochanowski na FB pisze:
Nie wierzę!
Przy twoim oczytaniu i kontaktach z kulturą wysoką, nie wierzę, że mogłeś nie zrozumieć. :shock:

Widziałem dopiero przed chwilą na VOD. Przecież to jest świetny spektakl. W końcu coś naprawdę teatralnego a nie jakiś realistyczny teatrzyk robiony językiem serialu. To by się bez problemu obroniło w realnym teatrze.

Chrząstowski jest zachwycający (pisałem to tu ze sto razy, ale to aktorski brylant!) w roli Diabła, świetny Rafał Dziwisz jako Prałat, Andrzej Kłak, Oskar Jarzombek (kolejna świetna rola w Teatrze Tv młodego kieleckiego aktora). Ja to kupuję. Raczej szkoda, że tak krótkie, ale może właśnie dla współczesnego widza telewizyjnego w sam raz. I ta puenta na koniec reżyserki (znakomita Helena Urbańska!)! Mistrzostwo. Jakby na przekór nowoczesnym mediom, które z byle szmaty robią królową życia.

Prałat na VOD: https://vod.tvp.pl/teatr-telewizji,202/pralat,2893844
Awatar użytkownika
Hebius

A to nie była prymitywna publicystyka "w słusznej sprawie" przebrana w teatr telewizji?
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

O Jankowskim nie mówi się od lat. Sprawa ucichła, w miarę wszystko wiadomo. Zatem jaka publicystyka "w słusznej sprawie"? I to jeszcze "prymitywna"?
Awatar użytkownika
Hebius

Nie interesowałem się zbyt mocno prałatem Jankowskim, ale wydaje mi się, że mamy pod jego adresem jedynie dużo różnych oskarżeń, a mało rzetelnej wiedzy. I o ile bez problemu wierzę w to, co wypisywało pod jego adresem Nie na temat zainteresowania młodymi chłopcami, to już do oskarżeń do rewelacji Wyborczej, że ruchał wszystko co się rusza, małe dzieci i dziewczynki, podchodzę sceptycznie.
ODPOWIEDZ