Co oglądam
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Co oglądam
Najistotniejsze, że 100% ludziny, a nie doczepiony kawał plastiku
- Hebius
Niewiniątka (The Children's Hour1961)
Świetne kino z happy endem i opowieścią, która w polskich realiach jest nadal aktualna. Dystyngowana pani Tilford (Fay Bainter) powodowana troską o dobro niewinnych dzieci w swoich wypowiedziach brzmiała identycznie jak działacze Konfederacji chcący właśnie wprowadzić u nas zakaz adopcji przez homoseksualistów.
Zabawne swoją drogą jakie figle potrafi spłatać pamięć. Nie wiem, kiedy oglądałem ten film pierwszy raz, dwadzieścia lat tremu, czy może nie aż tak dawno, ale jednego byłem pewien na sto procent - że w finale* widziałem nogi Shirley MacLaine. A tymczasem w tej scenie widać tylko cień nóg i to w zupełności wystarczy. Prawdziwa magia starego kina.
Ktoś się pokusi i zgadnie, ile lat ma tutaj James Garner?

Podpowiem, że Audrey Hepburn (z lewej) ma 32 a Shirley MacLaine (ta z prawej) 27.
___
* To co było później, to już tylko epilog.
Świetne kino z happy endem i opowieścią, która w polskich realiach jest nadal aktualna. Dystyngowana pani Tilford (Fay Bainter) powodowana troską o dobro niewinnych dzieci w swoich wypowiedziach brzmiała identycznie jak działacze Konfederacji chcący właśnie wprowadzić u nas zakaz adopcji przez homoseksualistów.
Zabawne swoją drogą jakie figle potrafi spłatać pamięć. Nie wiem, kiedy oglądałem ten film pierwszy raz, dwadzieścia lat tremu, czy może nie aż tak dawno, ale jednego byłem pewien na sto procent - że w finale* widziałem nogi Shirley MacLaine. A tymczasem w tej scenie widać tylko cień nóg i to w zupełności wystarczy. Prawdziwa magia starego kina.
Ktoś się pokusi i zgadnie, ile lat ma tutaj James Garner?

Podpowiem, że Audrey Hepburn (z lewej) ma 32 a Shirley MacLaine (ta z prawej) 27.
odpowiedź
33
* To co było później, to już tylko epilog.
- Ballordo
Garner wygląda tu na co najmniej 43, chociaż ja dałbym mu z 53 
- Michał
Kolejne dwa odcinki „Półbrata", miałem ogromne emocje, dawno żaden serial nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia. Richard Gadd jest niesamowity jako Ruben, przerażający i fascynujący jednocześnie 
- mike
Michale to w ogóle ma jakieś wyraźne wątki LGBT, czy same hinty tylko? Bo ściągnąłem poprzewijałem i nudne mi się wydało....
dziewczynka mówi: "bardzo długo zbierałam kwiaty nad jeziorem"
lektor: "przyniosłam kwiaty"
pełno tam było takich skrótów myślowych
a tu coś dla tych, którzy pamiętają Utopię, a może nawet w niej bywali, choć za bardzo nie liczę, aby znalazł się na forum ktoś poza moją skromną osobą https://www.youtube.com/watch?v=6KmkwyrTsis

W sumie fajnie mimo, że do kina les mnie nie ciągnie, ale też z uwagi na to, że to niemal wiekowy staroć w sumie nie o to w filmie chodziło. Natomiast lektor tragedia przykładowe tłumaczenie:
dziewczynka mówi: "bardzo długo zbierałam kwiaty nad jeziorem"
lektor: "przyniosłam kwiaty"
pełno tam było takich skrótów myślowych
a tu coś dla tych, którzy pamiętają Utopię, a może nawet w niej bywali, choć za bardzo nie liczę, aby znalazł się na forum ktoś poza moją skromną osobą https://www.youtube.com/watch?v=6KmkwyrTsis

- Michał
Tak, wątek homoseksualności jest jednym z głównych wątków. Pierwszy odcinek jest najsłabszy, chyba głównie wprowadzający, serial na pewno nie jest nudny, a dużo ciekawszy robi się, gdy bracia są dorośli.
- mike
a to zerknę dzięki, znów muszę ściągać, bo zdążyłem skasować :>
- Michał
(Niektóre sceny są bardzo drastyczne)