Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

Ale to by oznaczało że tygodniowo ukazuje się niemal 600 tytułów. Półki "nowości" w Empiku czy Świecie Książki eksponują tygodniowo maksymalnie kilkanaście nowych tytułów. A gdzie jest ta reszta? Owszem, w tym są np. książki naukowe wydawane przez wydawnictwa uniwersyteckie ale to nie jest nie wiadomo ile tytułów.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

Po nadaniu ISBN obowiązuje niższa stawka VAT - dotyczy to także tego, co wydawca płaci drukarni. Więc czasami numery ISBN są nadawane publikacjom, które książkami są tylko w bardzo dużym przybliżeniu - np. gazetkom promocyjnym, katalogom. Myślę, że m.in. to stąd tak duża liczba.
Awatar użytkownika
marcin

Też mi taka myśl zaświtała, czy tu się czasem nie liczy jakichś katalogów a nawet ulotek jako "książki" :roll:
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

A to już by można sprawdzić w BN w Przewodniku Bibliograficznym.
https://www.bn.org.pl/bibliografie/bibl ... graficzny/

Tu mamy ostatnie roczniki:
https://bn.org.pl/bibliografie/bibliogr ... -pobrania/

Nie wydaje mi się, by tam rejestrowano wszystko jak leci, z ulotkami włącznie. I sprawdziłem, że wydania na papierze i ebooki liczą jako jeden tytuł.
ODPOWIEDZ