Wypisy z lektur
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
- bolevitch
Re: Wypisy z lektur
od dźwigania swego towarzysza.Wycieńczony noszeniem mnie na rękach, Pétur zasypiał prawie od razu
Swoją drogą ładna proza. Styl, słowa, rytm zdań...
- Hebius
Mnie się tam nic nie spodobało.
Może powinienem był dodać, że panowie się spotkali i poznali bliżej w mało sprzyjających warunkach. Pétur jako osiemnastolatek uciekł z domu i się błąkał głodny po okolicy, gotów zarabiać dupą na kawałek chleba. Jon, starszy od Petura jakieś dziesięć lat, odnalazł go w trakcie gwałtu (co się w sumie nie trzyma kupy - skoro chłopak był gotów na seks za żarcie, to dlaczego ten gwałt?) i zabił obu napastników, a chłopaka przygarnął, bez skorzystania z oferty.
Może powinienem był dodać, że panowie się spotkali i poznali bliżej w mało sprzyjających warunkach. Pétur jako osiemnastolatek uciekł z domu i się błąkał głodny po okolicy, gotów zarabiać dupą na kawałek chleba. Jon, starszy od Petura jakieś dziesięć lat, odnalazł go w trakcie gwałtu (co się w sumie nie trzyma kupy - skoro chłopak był gotów na seks za żarcie, to dlaczego ten gwałt?) i zabił obu napastników, a chłopaka przygarnął, bez skorzystania z oferty.

- Hebius
Olga Tokarczuk, BieguniRano ma wzwód i musi się od niej odwrócić; musi ukryć te krępujące pomysły ciała, żeby nie odczytała ich jako zachęty, próby pojednania, jakiekolwiek lgnięcia. Odwraca się do ściany i celebruje ten wzwód, tę bezcelową gotowość, stan alertu, wyprężoną kończynę czepną; ma go dla siebie.
Czubek penisa jak wektor wskazuje w górę, ku oknu, ku światu.
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2019, str. 393

- Michał
- Hebius

Justin Timberlake opery. Jakub Józef Orliński o cenie sławy
https://youtu.be/l2_p5fO148U?si=Kfm8HtFVHIFanKCk
Dla fanów JJO nie będzie w tej rozmowie zbyt wiele nowego, ale i tak się słucha fajnie.PR1 pisze: Data premiery: 26 lip 2026 Wywiad rzeka w Jedynce - Remigiusz Grzela
Jakub Józef Orliński, jeden z najbardziej cenionych artystów na świecie, którego "New Yorker" nazywał "Justinem Timberlake’em opery". W "Wywiadzie Rzece w Jedynce" ujawnia kulisy życia śpiewaka operowego.
Jak wygląda kariera śpiewaka operowego? Jak dostać się do Juilliard School i występować w Metropolitan Opera? Jakim głosem śpiewa kontratenor? Co sprawia, że muzyka klasyczna cały czas zachwyca?
𝗥𝗢𝗭𝗗𝗭𝗜𝗔Ł𝗬:
00:00 - Jaki jest Jakub Józef Orliński?
08:50 - Vivaldi i muzyka barokowa
21:43 - Być jak Elton John. Kulisy największych występów
31:31 - Jak zacząć światową karierę operową?
41:21 - Metropolitan Opera, viral i cena światowej sławy
53:50 - Życie poza sceną, pasje i codzienność w podróży
01:01:28 - Kontratenor i przyszłość opery
(...) Do podcastu "Wywiad rzeka w Jedynce" Remigiusz Grzela zaprasza osoby, które pomagają zrozumieć świat i mają swoją, pasjonującą historię. Osoby znane lub te, które trzeba poznać. Nowe odcinki w niedziele po godz. 21.00.

- Hebius
A już się chciałem awanturować, że mi administracja wpis z operowego topiku skasowała 
Nie wiem jakim cudem wrzuciłem info do tego tematu.
Nie wiem jakim cudem wrzuciłem info do tego tematu.

- Czartogromski
- Kontakt:
Uznałem, że ty uznałeś, że to audiobook i postanowiłem się nie dziwić.
- Czartogromski
- Kontakt:
Aleksander Krawczuk w wywiadzie w 2017 r. pisze: - Zauważyłem właśnie, że pani z mocnym przerażeniem się przygląda tym stosom.
- Z podziwem.
To tylko mała część: książki są też pochowane na werandzie, w piwnicy, we wszystkich pomieszczeniach. Przyzna pani, że patrząc na te stosy, od razu można wyjść z założenia, że całkiem normalny nie jestem. Żonę za to mam wyjątkowo cierpliwą. Gdy żeniłem się z Basią, moja mama ostrzegała ją: tylko nie pozwól Olkowi wnieść do mojego pokoju choćby jednej książki. Ale Basia w końcu mi uległa.
Widzi pani, że to głównie literatura popularnonaukowa; ja kryminałów nie czytam, dla mnie książki mają coś pozostawiać w pamięci, uczyć. Zdradzę pani, że własne książki pisałem właśnie dlatego, by mieć pieniądze na kupowanie tych wszystkich publikacji. Tydzień bez zakupu choćby jednej książki był dla mnie tygodniem straconym. I to nie chodzi nawet o czytanie, bo przecież można pożyczyć, zapisać się do biblioteki. Ale ja je po prostu lubię książki posiadać.
- Hebius
- Czartogromski
- Kontakt:

W tym fragmencie podoba mi się nowy potencjalny frazeologizm: (mile) obciągać czyjąś próżność
*Siedem dziur dla kominiarza / Bartosz Minkiewicz, Tomasz Minkiewicz. - [BM Vision, dystrybucja 2025].