Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

uzytkownik_konta pisze: 12-07-2026 02:38:56 Tylko jedno jest efektem działania rynku, a drugie - interwencji państwowej. Wysokie ceny z powodu tego, że takie są realia rynkowe, są dla mnie akceptowalne; wysokie ceny z powodu nadregulacji - już nie.
Ja tu widzę bardziej motywacje ideologiczną niż rynkową. Coś w deseń jak przy ekologicznej żywności: Kupujcie szczęśliwe marchewki nawożone jedynie gówienkiem od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

O wielu z tych pisarzy to ja nigdy nawet nie słyszałem : x

Brakuje mi tej ikonki z zaklejoną buzią ze starego forum :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Już wystarczy zresztą tego spamu. Tak, już rozumiemy - każdy już ma jakieś zdanie; kolejne obrazki go raczej nie zmienią.
Awatar użytkownika
bolevitch

paradoksalnie teksty napisane pierwotnie po polsku, które warto przeczytać, powstały, gdy język polski nie był ani językiem urzędowym ani nie był używany w edukacji, nie mówiąc o finansowym wspieraniu piszących przez urzędy państwowe
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

uzytkownik_konta pisze: 12-07-2026 18:53:48Już wystarczy zresztą tego spamu.
Wystarczy!
Zakończmy argumentem najpoważniejszym (w końcu "Big Mac Index" to poważna sprawa):

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrzydlistwo! Co za brak empatii i zrozumienia dla kultury!

Miałem już nie wrzucać obrazków, ale w tej sytuacji trzeba kontynuować żeby sprawdzić, czy aby żaden z autorów nie pomyślał o Big Macu.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

marcin pisze: 12-07-2026 16:20:56 O wielu z tych pisarzy to ja nigdy nawet nie słyszałem : x

Brakuje mi tej ikonki z zaklejoną buzią ze starego forum :P
też o większości z nich nie słyszałem...
chyba jestem sto lat za Afrykanami, jeśli chodzi o współczesną prozę polską : - X

a Tarczyński to mógłby zrobić fotkę bez koszulki : - X
Awatar użytkownika
Hebius

Rynek ksiązki pisze:Poniedziałek, 13 lipca 2026
Biblioteczny tramwaj wyjedzie na ulice Krakowa

Z okazji Światowego Dnia Bez Telefonu Biblioteka Kraków zaprasza do udziału w akcji promującej czytanie podczas podróży komunikacją miejską. W środę, 15 lipca, bibliotekarze wyruszą w trasę specjalnym bibliotecznym tramwajem MPK, by zachęcać do odłożenia smartfonów choć na czas podróży oraz nagradzać pasażerów czytających książki.

Akcja odbędzie się w dwóch turach – w godz. 9.00–10.00 oraz w godz. 16.00–17.00. Bibliotekarzy będzie można spotkać w tramwaju udekorowanym grafiką promującą miejską kampanię „Kraków. Tu czytam!”. Tego dnia tramwaj kursować będzie na linii nr 1 (trasa: „Wzgórza Krzesławickie” – „Salwator”).

Podczas przejazdów bibliotekarze będą wręczać upominki osobom czytającym książki, a pozostałych pasażerów zachęcać do sięgnięcia po lekturę zamiast po telefon komórkowy. Celem akcji jest pokazanie, że nawet krótka podróż komunikacją miejską może stać się dobrą okazją do czytania.

Partnerem akcji jest Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Krakowie.

Trasę tramwaju można śledzić na czynaczas.pl/krakow (w wyszukiwarce należy wpisać RP608).
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/bi ... e-krakowa/
Obrazek
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Dorian_Gray pisze: 13-07-2026 15:07:18 a Tarczyński to mógłby zrobić fotkę bez koszulki : - X
No przecież on od dwóch lat to nie tylko zdjęcia bez koszulki, ale i bez majtek wrzuca na soszjale. :( :o :shock: :?
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

ooo, to muszę zerknąć na jego instagrama (wróciłem na ten portal parę miesięcy ttmu)
Awatar użytkownika
Hebius

Tarczyński się pokazywał przecież nawet w nagim kalendarzu Repliki (2026)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Aaa... Jest już podsumowanie akcji, a ja musiałem przegapić jakieś zdjęcie, bo dwadzieścia tylko mam.
Unia Literacka na FB pisze:
Przez 6 dni mieliście okazję podpatrywać naszych kolegów i koleżanki w kampanii „10 procent”, w której wystąpiło 21 autorów i autorek zrzeszonych w Unii Literackiej.

Jedni zaprosili Was do siebie do domu na pączki (Dorota Kotas), inni do hotelu, bo tylko tak można było ich złapać między autorskimi spotkaniami Aneta Prymaka); byliśmy także na krakowskim Rynku patrząc, jak Barbara Sadurska je obwarzanka, a w warszawskiej siłowni podpatrywaliśmy Piotra Tarczyńskiego. Grzegorz Piątek przejechał się z nami autobusem, Małgorzata Gutowska-Adamczyk w porze kwitnienia magnolii, z której jest bardzo dumna, zaprosiła nas do swojego ogrodu, a spółka autorska Beata & EuGeniusz Dębscy do swojej domowej pracowni.

W kuchni Joanny Gierak-Onoszko przyglądaliśmy się, jak piecze ulubione ciasto, a z Michałem Rusinkiem piliśmy kawę w jednej ze słynnych krakowskich kawiarni. Z kolei Anna Brzezińska wybrała się po raz setny w życiu na Wawel. I to z własnym psem!

Wielu z nich zgodziło się na start w kampanii, aby wesprzeć młodych twórców w uzyskaniu korzystnych umów, ponieważ wiedzą, jak długa i żmudna droga prowadzi do pozycji, gdy uzyskuje się stawki, które można uznać za godne.

Jedni ujawnili swoje tajemnice: ile kosztuje ich lek na przewlekłą chorobę (Agata Romaniuk) lub ile wydali na aparat ortodontyczny (Ela Łapczyńska). Niektórzy znaleźli się w niełatwej sytuacji: marzący o ogródku Grzegorz Kasdepke musiał się wprosić na działkę do znajomych i pożyczyć konewkę, a Staszek Jaglarz zapozować w gumofilcach w secesyjnej krakowskiej kamienicy.

Olgę Gitkiewicz odprowadziliśmy na dworzec, by pojechała do Gdańska, a Sylwii Chutnik towarzyszyliśmy w drodze do Ciechocinka, gdzie się wyprawiła na urlop dla poratowania zdrowia. Przywitaliśmy natomiast Weronikę Gogolę, która przyjechała do Warszawy z Bratysławy, gdzie mieszka, by sfotografować Pałac Kultury.

Tomasz Minkiewicz w podkrakowskim domu zaprezentował nam tablet, na którym powstają jego komiksy, a Paweł Pawlak w podwrocławskim ułożył świetną kompozycję z kredek, którymi ilustruje książki. Pomysł Joanny Olech absolutnie nas olśnił. Zaprosiła nas do swojego warszawskiego kolorowego mieszkania, usiadła na sofie i oświadczyła, że chciałaby kupić swoją książkę. Ale najpierw musi ich sprzedać dziesięć, dopiero wtedy na nią zarobi. Jakie to proste, genialne i smutne.

Mamy nadzieję, że nasza kampania pomogła nam wyjaśnić, dlaczego zależy nam na tym, by w projekcie ustawy o ochronie książki pojawił się zapis o minimalnym wynagrodzeniu dla autorów i autorek w wysokości 10 procent od sprzedanej książki.

Wasze reakcje świadczą o zrozumieniu i większej świadomości naszych problemów.

Dziękujemy, że jesteście z nami.
Naszą kampanię oparliśmy o przeprowadzoną w 2016 roku kampanię francuskiego stowarzyszenie „La Charte des Auteurs et Illustrateurs Jeunesse” (Stowarzyszenia Autorów i Ilustratorów Książek dla Dzieci). Serdecznie dziękujemy „La Charte” i autorce koncepcji fotografii, Laurze Stevens za możliwość skorzystania z ich inspiracji.
https://www.facebook.com/watch/?v=28358 ... %2CO%2CP-R

Reakcje forumowiczów raczej nie świadczą o zrozumieniu i większej świadomości problemów literatów. Szkoda trochę.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Rozumiemy. Ja tam jestem za tym aby mieli te 10 procent.
Z zastrzeżeniem, że pisarze których dziełka sprzedają się w "kolosalnych" nakładach rzędu 200 egzemplarzy, to może jednak powinni się zająć czymś innym :roll:

A mam coś przeczucie, że gdyby udało się załatwić te 10 procent (ja jestem za), to szybko by się pojawił kolejny postulat aby państwo zapewniało pisarzom stałe pensje. Już nawet słyszę te argumenty: pisanie to misja, tego się nie da zaplanować, to nie produkcja stołu ani kiełbasy itd itp.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

To tak jak z pedałami - dać im choćby związki, to od razu będą chcieli adoptować dzieci do gwałcenia. Wiec najbezpieczniej zostawić jak jest teraz.
Obrazek
ODPOWIEDZ