Lalka, ale która?

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Lalka, ale która?

Trzeba znać Lalkę z książki albo przynajmniej z serialu z Braunek, żeby w pełni docenić.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

gaynau pisze: ↑20-09-2026 17:28:33 (...)
Przekleństwa nie rażą, rynsztowkowy język dodaje realizmu.

(...)
Jestem na stronie 458/844.
Do tej pory wulgaryzmów było bardzo mało,
jeśli już to przekleństwa padały ze strony służby a nie arystokracji.
Na przykład Mikołaj, kamerdyner Łęckiego:
"(...)powypychał Żydów za drzwi, mówiąc:
- Poszły parchy! ...Won! ..."

str. 370 Wydawnictwo MG, 2024

W moim odczuciu cały ten serial to trochę taka prowokacja dla pokoleń 50+,
którzy wielokrotnie oglądali film Hasa albo serial Bera, wersje "grzeczne" i zbliżone do pierwowzoru.
To teraz mają serial, gdzie jest kilkanaście procent Lalki w Lalce i wszystko to w rynsztokowym sosie.
Awatar użytkownika
Hebius

Widziałem tylko fragmenty, więc może nie będę miarodajny, ale pierwsze moje skojarzenie z netfixową Łęcką: tania prostytutka.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Według mnie powyższa aktorka bardzo odstaje urodą od Tyszkiewicz czy Braunek.
Urzędowska (Łęcka z wersji kinowej 2026) ma już bardziej "arystokratyczną" fizjonomię.
Awatar użytkownika
gaynau

Ja to bym zrobił wersję gejowską, osadzoną w dzisiejszym świecie.😬
Hebius pisze: ↑21-09-2026 10:58:07 Widziałem tylko fragmenty, więc może nie będę miarodajny, ale pierwsze moje skojarzenie z netfixową Łęcką: tania prostytutka.
Po pierwszym odcinku trudno stwierdzić, czy Lęcka jest tłamszoną przez mężczyzn, odrealnioną marzycielką - czy blacharą😬
Awatar użytkownika
Mazemi

I kto by był Izabelą? Tylu forumowiczów, a dobrego kandydata nie widzę, co oczywiście nie oznacza, że go nie ma.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

Hebius pisze: ↑21-09-2026 10:58:07 Widziałem tylko fragmenty, więc może nie będę miarodajny, ale pierwsze moje skojarzenie z netfixową Łęcką: tania prostytutka.
Raczej nie...( fragmenty były pewnie jak klnie😀), na razie obejrzałem 3 odcinki, na pewno niestabilna emocjonalnie, rozpieszczona, okrutna ( w 2 odcinku jest moment, gdy mówi Wokulskiemu, że nigdy nie zostanie zaakceptowany przez jej środowisko, a później knuje z ojcem jak go oskubać z pieniędzy wykorzystując jego uczucie do niej). Z drugiej strony ma w sobie ludzkie odruchy i jest przytłoczona życiem w maraźmie. Trudno ją tak jednoznacznie ocenić, wzbudza jednocześnie sympatię i odrzuca.
Awatar użytkownika
mike

Pięknie dosrali netflixowi za pomocą narratora w nowej zajawce kinowej Lalki https://www.youtube.com/watch?v=FC6lDsKYPMc ...widać, że to bedzie lepsze pod praktycznie każdym względem!
Obrazek

Michał pisze: ↑20-09-2026 12:02:17 Ciekawi mnie jak się zapatrujesz w tym kontekście ( nie koniecznie odwzorowanej historii) na filmy z serii „Potwory?", to jest o prawdziwych ludziach, a jest tam sporo fikcji ( np homoseksualizm Menendeza, na który nie ma dowodów i kompletną fikcję z partnerką Eda Gaina)
Teraz oglądam najnowszego potwora o Lizzie, przewijając drastyczne momenty. Film został już zjechany przez krytyków, wg mnie jest ciekawy ( bez tych strasznych momentów, których się nie da oglądać). Dotrwam do końca, Eda Gaina nie dałem rady.
Potwory Menendezów, a konkretnie ubarwienie reżyserskie było zabiegiem, który sprawił, że nudna historia stała się ciekawa, zaś nowe rzeczy nie zmieniły zasadniczo niczego. Lalka netfliksa jest totalnym oderwaniem od powieści Prusa, całkowicie przeinacza postrzeganie bohaterów, robi z Łęckiej feministkę. Na domiar złego serial jest nudny jak flaki z olejem i wygląda tanio, nie wiem czy zdoła przekonać kogoś do sięgnięcia po książkę, jeśli dotychczas tego nie zrobił.
Michał pisze: ↑20-09-2026 12:02:17 Trochę mnie martwi, że widzę w Lizzie podobieństwo do siebie 🙈. Taki sam zez w oku, sztywne zachowanie, bycie spiętym wśród ludzi- Lizzie uchodziła za głupią z powodu wyglądu i zachowania, mam wrażenie, że o mnie ludzie myślą, że jestem upośledzony umysłowo, patrząc na tę aktorkę, z którą mam dużo wspólnego, uświadomiłem sobie, że tak naprawdę może być i mi się to nie wymyśliło 🫣😶
Serio po to oglądasz i Lalkę też? Nikt cię tak nie postrzega, chyba tylko ty sam się niepotrzebnie ciągle nad tym zastanawiasz... trwanie ciągle w obronnej pozie naraża cię na ataki debili oraz wykorzystanie.
Awatar użytkownika
Michał

Nie, nie po to oglądam 🐵. Zauważyłem to po prostu...🫣
Awatar użytkownika
marcin

Wszedłem dziś do księgarni. Wydawców popierdolilo z tą "Lalką". Dosłownie chyba z 10 wydań na półkach od różnych wydawców (najnowsze od Agory). Oni serio myślą że naród gremialnie ruszy na kupowanie tej cegły Prusa? :roll:

A już szczytem była Lalka z obrazkami... do kolorowania :roll: co któraś strona obrazek do pokolorowania :roll: co będzie kolejne? "Lalka'" z wszytymi między stronami kieszonkami z cukierkami do pochrupania przy lekturze? :roll:

:samoboj:
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
gaynau

mike pisze: ↑23-09-2026 18:58:36 Lalka netfliksa jest totalnym oderwaniem od powieści Prusa, całkowicie przeinacza postrzeganie bohaterów, robi z Łęckiej feministkę. Na domiar złego serial jest nudny jak flaki z olejem i wygląda tanio, nie wiem czy zdoła przekonać kogoś do sięgnięcia po książkę, jeśli dotychczas tego nie zrobił.
A ty w ogóle czytałeś Lalkę? O czym jest? 😬
Dzięki temu serialowi Polacy znają przynajmniej jedno dzieło Prusa 🤣

A kto wie, może odświeżą i kolejne, z piramidami w tle 🤣
Tylko, czy będą bazować na powieści czy na historii? 😬
Awatar użytkownika
Michał

marcin pisze: ↑24-09-2026 18:13:11 "Lalka'" z wszytymi między stronami kieszonkami z cukierkami do pochrupania przy lekturze? :roll:

:samoboj:
Kupiłbym taką☺️
Awatar użytkownika
marcin

Trzeba dać cynk wydawcom :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
ODPOWIEDZ