Lalka, ale która?
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Lalka, ale która?
Trzeba znać Lalkę z książki albo przynajmniej z serialu z Braunek, żeby w pełni docenić.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
- Dorian_Gray
Jestem na stronie 458/844.
Do tej pory wulgaryzmów było bardzo mało,
jeśli już to przekleństwa padały ze strony służby a nie arystokracji.
Na przykład Mikołaj, kamerdyner Łęckiego:
"(...)powypychał Żydów za drzwi, mówiąc:
- Poszły parchy! ...Won! ..."
str. 370 Wydawnictwo MG, 2024
W moim odczuciu cały ten serial to trochę taka prowokacja dla pokoleń 50+,
którzy wielokrotnie oglądali film Hasa albo serial Bera, wersje "grzeczne" i zbliżone do pierwowzoru.
To teraz mają serial, gdzie jest kilkanaście procent Lalki w Lalce i wszystko to w rynsztokowym sosie.
- Hebius
Widziałem tylko fragmenty, więc może nie będę miarodajny, ale pierwsze moje skojarzenie z netfixową Łęcką: tania prostytutka.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
- Dorian_Gray
Według mnie powyższa aktorka bardzo odstaje urodą od Tyszkiewicz czy Braunek.
Urzędowska (Łęcka z wersji kinowej 2026) ma już bardziej "arystokratyczną" fizjonomię.
Urzędowska (Łęcka z wersji kinowej 2026) ma już bardziej "arystokratyczną" fizjonomię.
- gaynau
Ja to bym zrobił wersję gejowską, osadzoną w dzisiejszym świecie.

Po pierwszym odcinku trudno stwierdzić, czy Lęcka jest tłamszoną przez mężczyzn, odrealnioną marzycielką - czy blacharą
- Mazemi
I kto by był Izabelą? Tylu forumowiczów, a dobrego kandydata nie widzę, co oczywiście nie oznacza, że go nie ma.
- Michał
Raczej nie...( fragmenty były pewnie jak klnie
- mike
Pięknie dosrali netflixowi za pomocą narratora w nowej zajawce kinowej Lalki https://www.youtube.com/watch?v=FC6lDsKYPMc ...widać, że to bedzie lepsze pod praktycznie każdym względem!

Potwory Menendezów, a konkretnie ubarwienie reżyserskie było zabiegiem, który sprawił, że nudna historia stała się ciekawa, zaś nowe rzeczy nie zmieniły zasadniczo niczego. Lalka netfliksa jest totalnym oderwaniem od powieści Prusa, całkowicie przeinacza postrzeganie bohaterów, robi z Łęckiej feministkę. Na domiar złego serial jest nudny jak flaki z olejem i wygląda tanio, nie wiem czy zdoła przekonać kogoś do sięgnięcia po książkę, jeśli dotychczas tego nie zrobił.Michał pisze: ↑20-09-2026 12:02:17 Ciekawi mnie jak się zapatrujesz w tym kontekście ( nie koniecznie odwzorowanej historii) na filmy z serii „Potwory?", to jest o prawdziwych ludziach, a jest tam sporo fikcji ( np homoseksualizm Menendeza, na który nie ma dowodów i kompletną fikcję z partnerką Eda Gaina)
Teraz oglądam najnowszego potwora o Lizzie, przewijając drastyczne momenty. Film został już zjechany przez krytyków, wg mnie jest ciekawy ( bez tych strasznych momentów, których się nie da oglądać). Dotrwam do końca, Eda Gaina nie dałem rady.
Serio po to oglądasz i Lalkę też? Nikt cię tak nie postrzega, chyba tylko ty sam się niepotrzebnie ciągle nad tym zastanawiasz... trwanie ciągle w obronnej pozie naraża cię na ataki debili oraz wykorzystanie.Michał pisze: ↑20-09-2026 12:02:17 Trochę mnie martwi, że widzę w Lizzie podobieństwo do siebie. Taki sam zez w oku, sztywne zachowanie, bycie spiętym wśród ludzi- Lizzie uchodziła za głupią z powodu wyglądu i zachowania, mam wrażenie, że o mnie ludzie myślą, że jestem upośledzony umysłowo, patrząc na tę aktorkę, z którą mam dużo wspólnego, uświadomiłem sobie, że tak naprawdę może być i mi się to nie wymyśliło
![]()
- Michał
Nie, nie po to oglądam
. Zauważyłem to po prostu...
- marcin
Wszedłem dziś do księgarni. Wydawców popierdolilo z tą "Lalką". Dosłownie chyba z 10 wydań na półkach od różnych wydawców (najnowsze od Agory). Oni serio myślą że naród gremialnie ruszy na kupowanie tej cegły Prusa?
A już szczytem była Lalka z obrazkami... do kolorowania
co któraś strona obrazek do pokolorowania
co będzie kolejne? "Lalka'" z wszytymi między stronami kieszonkami z cukierkami do pochrupania przy lekturze?

A już szczytem była Lalka z obrazkami... do kolorowania
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- gaynau
A ty w ogóle czytałeś Lalkę? O czym jest?mike pisze: ↑23-09-2026 18:58:36 Lalka netfliksa jest totalnym oderwaniem od powieści Prusa, całkowicie przeinacza postrzeganie bohaterów, robi z Łęckiej feministkę. Na domiar złego serial jest nudny jak flaki z olejem i wygląda tanio, nie wiem czy zdoła przekonać kogoś do sięgnięcia po książkę, jeśli dotychczas tego nie zrobił.
Dzięki temu serialowi Polacy znają przynajmniej jedno dzieło Prusa
A kto wie, może odświeżą i kolejne, z piramidami w tle
Tylko, czy będą bazować na powieści czy na historii?
- Michał