Płyty, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hermes
Re: Płyty, ostatnie zakupy
Viola da braccino to, o ile się nie mylę, przodek dzisiejszych violino (skrzypiec) i violi (altówki), sama natomiast była czymś pomiędzy
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Czartogromski
- Kontakt:
.... a w międzyczasie ja się wetnę z nowymi zakupami
Najpierw płyta, którą uhonoruję podwójnym obrazkiem, bo dawno już nie było tak ciekawie pomyślanego i starannie wykonanego wydawnictwa.
Il gondoliere Veneziano. A musical voyage through Venice.
Rodzaj pomysłowego concept albumu, na który składają sie pieśni gondolierów (Holger Falk), muzyka Vivaldiego (Nuovo Aspetto) i w interludiach dźwięki miasta (kompozycje określone jako electroacuostic soundcomposition). Holger Falk nie nadużywa głosu (czyli nie robi z piosenek opery), dzięki czemu całości słucha się bardzo miło, a dochodzi przyjemność obcowania z nieznanym repertuarem.
Do tego booklet robiony jakby był książką, którą zaraz ma nabyć Marcin - przypomina nieduży albumik w sztywnej oprawie na eleganckim, matowym papierze. Może widoczków Wenecji mogłoby być więcej, ale to już zwykłe marudzenie.
Jedno co jest w tym wszystkim smutne, to że po dwóch latach od wydania płyty (2018) jestem nabywcą ręcznie ponumerowanego dopiero 1549. egzemplarza z limited edition [Dopisek troszkę później: a, nie, jednak 2020, nagranie było 2018, czyli nie jest aż tak źle].
W tej konkurencji całkiem przyzwoicie wydana płyta z Concerti grossi op 3 Handla nie błyszczy tak, jak pewnie by chciała.
Najpierw płyta, którą uhonoruję podwójnym obrazkiem, bo dawno już nie było tak ciekawie pomyślanego i starannie wykonanego wydawnictwa.
Il gondoliere Veneziano. A musical voyage through Venice.
Rodzaj pomysłowego concept albumu, na który składają sie pieśni gondolierów (Holger Falk), muzyka Vivaldiego (Nuovo Aspetto) i w interludiach dźwięki miasta (kompozycje określone jako electroacuostic soundcomposition). Holger Falk nie nadużywa głosu (czyli nie robi z piosenek opery), dzięki czemu całości słucha się bardzo miło, a dochodzi przyjemność obcowania z nieznanym repertuarem.
Do tego booklet robiony jakby był książką, którą zaraz ma nabyć Marcin - przypomina nieduży albumik w sztywnej oprawie na eleganckim, matowym papierze. Może widoczków Wenecji mogłoby być więcej, ale to już zwykłe marudzenie.
Jedno co jest w tym wszystkim smutne, to że po dwóch latach od wydania płyty (2018) jestem nabywcą ręcznie ponumerowanego dopiero 1549. egzemplarza z limited edition [Dopisek troszkę później: a, nie, jednak 2020, nagranie było 2018, czyli nie jest aż tak źle].
W tej konkurencji całkiem przyzwoicie wydana płyta z Concerti grossi op 3 Handla nie błyszczy tak, jak pewnie by chciała.
Ostatnio zmieniony 05-08-2020 19:56:31 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hermes
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- marcin
No to dzieki Hermesowi juz wszystko wiemy
A wenecka plyta Czarta faktycznie bardzo ladna (oceniam po okladce )
A wenecka plyta Czarta faktycznie bardzo ladna (oceniam po okladce )
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Concerti grossi też ładne. Jest tam m.in. taki dziwny, dwuczęściowy koncert HWV 317. Część 1., Vivace, brzmi trochę, jakby to był CPE Bach, a w cz. 2, Allegro, organy Czyli coś dla ciebie.
- marcin
Tak, ja mam to w dwoch wykonaniach:
1. Tafelmusik Baroque Orchestra (instr. historyczne)
2. Academy of St Martin in the Fields (instr. wspolczesne)
Obie plyty z kuferkow. Ladne, ale op. 6 lepsze
1. Tafelmusik Baroque Orchestra (instr. historyczne)
2. Academy of St Martin in the Fields (instr. wspolczesne)
Obie plyty z kuferkow. Ladne, ale op. 6 lepsze
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
No toteż ja to niejako dokupiłem (wreszcie) jako pendant do ulubionego op 6. Choć niezbyt pasuje, bo op. 6 mam w hard barockowym wykonaniu Il Giardino Armonico.
- Hawken
Hard rock i hard barok.
- Hermes
Dzięki mojemu bratu, bo ta książka to w Kielcach jest
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Hawken
Myślę, że raczej dla miłośników duetu Brecht & Weill. Stareńkie nagrania (nawet mnie nie było wtedy jeszcze na świecie! ), ale są ciekawostki-rzadkostki - "Lady in the Dark", "Der Jasager" czy "Down in the Valley".
- Czartogromski
- Kontakt:
O, Lotte Lenya!
O, kuferek, Marcin będzie zazdrościł
O, kuferek, Marcin będzie zazdrościł
Powiem więcej: mnie też
- Walpurg
To dla mnie!
Uwielbiam Brechta i Weilla.
To nowe? Do kupienia?
- Hawken
Tak myślałem, że się ucieszysz. https://bonito.pl/k-504233722-brecht-weill-cd
- Walpurg
O, i nawet tanioszka!
Zawsze lubiłem ich piosenki, ale od 3 płyt z polskimi aranżacjami i wykonaniami Brechta (https://bonito.pl/k-90230141-38-x-bertolt-brecht-3-cd), kompletnie się wkręciłem.
Zawsze lubiłem ich piosenki, ale od 3 płyt z polskimi aranżacjami i wykonaniami Brechta (https://bonito.pl/k-90230141-38-x-bertolt-brecht-3-cd), kompletnie się wkręciłem.
- Hawken
Też mam ten album "polski" i jest świetny.
Strasznie żałuję, że nigdzie nie jest dostępne fantastyczne "Mahagonny" w reżyserii Krzysztofa Zaleskiego, które oglądałem stolattemu w telewizji. Od dawna wisi na liście "Złotej setki Teatru TV", ale te [piiip] wciąż nie wydały płyty. Tracę nadzieję, że doczekam się przed śmiercią ponownego obejrzenia tego spektaklu.
Strasznie żałuję, że nigdzie nie jest dostępne fantastyczne "Mahagonny" w reżyserii Krzysztofa Zaleskiego, które oglądałem stolattemu w telewizji. Od dawna wisi na liście "Złotej setki Teatru TV", ale te [piiip] wciąż nie wydały płyty. Tracę nadzieję, że doczekam się przed śmiercią ponownego obejrzenia tego spektaklu.
- Czartogromski
- Kontakt:
Walp tak się rozochocił, że nawet nie przeszkadza mu okładka, która wygląda jak tabliczka gorzkiej czekolady, na której ktoś usiadł w upalny dzień Ale jak płytę kupi, to mu zrecenzujemy
- marcin
zakupy cz. II
Celebrating John Williams, wyk. LA Phil, Gustavo Dudamel
Bardzo ładna 2-płytowa składanka. A temat Hedwigi z Harrego...
Celebrating John Williams, wyk. LA Phil, Gustavo Dudamel
Bardzo ładna 2-płytowa składanka. A temat Hedwigi z Harrego...
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Zarys Walt Disney Hall, gdzie płytę nagrano.
(William Blake)
(William Blake)