Gejowszczyzna książkowa.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: Gejowszczyzna książkowa.

Jak już jesteśmy przy czytelniczych coming outach : namiętnie kupuję wszędzie na świcie zakładki do książek i dopasowuję zakładkę do czytanej książki. Na przykład biografia Mai Berezowskiej, którą teraz czytam, ma zakładkę z obrazem Cesara Manrique. Tymi zakładkami obdarowuję też wybrane osoby.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Walpurg

A ja nie lubię klasycznych zakładek, bo wypadają :( Wolę zwykłe karteczki z papieru ksero (np. tnę na małe kartki wszelkie nieudane wydruki lub też wydruki jednostronne, żeby me marnować papieru). Najlepsze jednak są... żółte karteczki tzw. "pamiętajki" z klejem, które trzymają się porządnie i nie wypadają z książki, o ile to nie cegła na 1000 stron.
Awatar użytkownika
Hebius

Też takich firmowych zakładek prawie nie używam, chociaż mam ich sporo, bo często są dołączane do zamówienia, czy kupowanej książki. Lepsze są przypadkowe papierowe, fragmenty opakowań itp. Moja mama korzysta z pocztówek, które zostawia później po książkach.
Od święta używam zakładki od Cepelii.
Obrazek
A bratu, gdy pożyczam coś ze swojej biblioteczki, dorzucam do książki zakładkę-wylepke.
Obrazek
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
husky

A jak ktoś żre podczas czytania albo czyta w wannie a wczesniej sie odlał i nie umył rąk bo i tak sie miał kąpać i sie juz nie opłacało? :lol:
Awatar użytkownika
Achim

Mógł się także wcześniej onanizować.......
husky

Albo wgl jka czyta przed snem w łóżku na golasa i sobie opiera ksiązke na włosach łonowych.
Awatar użytkownika
bolevitch

Obrazek
Leo

Achim pisze: 01-03-2021 16:22:05 Mógł się także wcześniej onanizować.......
Miałem napisać coś o podręczniku, który dostawało się w podstawówce od starszych klas, ale w powyższym kontekście można się domyślić czym sklejone były dwie kartki. Był to podręcznik do geografii jak dobrze pamiętam...
Awatar użytkownika
Achim

Strach pomyśleć o podręczniku do biologii :tak:
Awatar użytkownika
Hebius

Kupujemy?

Obrazek

Most Ikara, Paweł Nowak

Wydawnictwo: Novae Res
Data premiery: 2021-04-15
Liczba stron: 670
Cena detaliczna: 47,99 zł
wydawca pisze:Antek coraz wyraźniej odczuwa, że zbliża się moment, w którym będzie musiał zawalczyć o siebie. Wychowywany w tradycyjnej katolickiej rodzinie, gdzie od pokoleń panuje patriarchat, doskonale zdaje sobie sprawę, że nie chce już żyć w narzuconej mu przez najbliższych roli, a przyjęta przez lata maska zaczyna się kruszyć i rozpadać.

Ucieczka przed przeszłością oraz chęć spełniania marzeń prowadzi Antka do Warszawy – miasta możliwości, fascynujących znajomych, niebezpiecznych kontaktów i związków naznaczonych seksem. Chłopak nie wie jednak, że upragniona wolność niesie ze sobą pułapki, w które łatwo wpaść – tym bardziej gdy jest się ślepo zapatrzonym w swoje pragnienia...

Do czego zdolna jest osoba, która pragnie miłości? Jak gorzko może smakować pożądanie i czy w życiu można cokolwiek otrzymać za darmo?
Kim stanie się Ikar? Symbolem marzeń czy Karą za marzenia…?

Most IKARA to poruszająca do głębi opowieść, o tym jak trudno jest się uczyć na własnych błędach, konsekwencjach trudnych decyzji, życiu naprzeciw przyjętym schematom i dziedzictwie wychowania, oddziałujących na naszych najbliższych. To proza także o potrzebie miłości, sile przyjaźni i prawdziwych marzeniach każdego z nas…
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
ikar

Hebius pisze: 01-03-2021 22:54:31
wydawca pisze: Kim stanie się Ikar?
O kurczę :D
Awatar użytkownika
Hebius

:P
recenzentka na stronie autora pisze: Książka „Most Ikara”, autorstwa Pawła Nowaka, to pozycja, która otwiera nowy nurt w tematyce współczesnej polskiej beletrystyki. Książka opowiada losy bohaterów, którzy żyją w środowisku gejowskim. Takie powieści pojawiały się już kilkakrotnie, ale tym razem autor prezentuje zupełnie nowe spojrzenie. Jako czytelnicy przyzwyczailiśmy się, że świat osób homoseksualnych przedstawiany jest zazwyczaj nieco z przymrużeniem oka lub nawet w przesadnie idealizowany sposób. Zjawisko to często związane jest ze źle pojmowaną „polityczną poprawnością” szczególne jeśli autorem jest osoba heteroseksualna. Paweł Nowak przedstawia ten świat i jego mieszkańców w zupełnie odmienny sposób. Pokazuje całą jego okrutność, zawiść, zazdrość, która nim rządzi, przemoc i ogromny egoizm bohaterów. Chociaż może nie jest to egoizm, ile walka o przetrwanie w tym pozbawionym litości świecie.

Owszem, bohaterowie „Mostu Ikara” mieszkają w dobrych dzielnicach, ubierają się zgodnie z trendami, jedzą i bawią się w najlepszych restauracjach i klubach, ale na tym kończy się ten „High Life” i zaczyna prawdziwe życie. Każdy z nich bezwzględnie walczy o swoją pozycję w grupie, o miłość, uczucia innych, co powoduje, że znikają wszelkie zasady i hamulce. Jeśli ktoś nie zna tych reguł, a raczej nie jest świadom ich braku, kieruje się wyłącznie uczuciami i wiarą w ludzi, w tym świecie, nie ma szans na przetrwanie.
https://zwyczajnychlopak.pl/recenzja-mo ... sikiewicz/
Awatar użytkownika
jazzik

Myślałam, że to jakaś kolejna cukierkowa powieść dla nastolatków a ten opis mnie zaciekawił, hehe.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
Hebius

No właśnie - jak pierwszy raz trafiłem na informacje o tytule, to pomyślałem, że autor to taki młodszy i ładniejszy Mikołaj Milcke i że pewnie coś podobnego do "Geja w wielkim mieście" publikuje.
Awatar użytkownika
mike

może odrobinkę mniej tego wszędobylskiego przypierdalania się do wyglądu obcych ludzi i to w sprawach z urodą całkowicie nie związanych...

a książkę sobie obadam, jeśli dostępna na kindla :)
Awatar użytkownika
Hebius

A gdzie ty tu widzisz przypierdalanie się? To już nie można powiedzieć o kimś, że jest młodszy i ładniejszy od kogoś innego?
Awatar użytkownika
mike

nie można, bo to atak na urodę w tym przypadku uznanego wieszcza gejowskich powieści

jakbym też chciał być złośliwy to bym napisał, że jesteś strasznie niezgrabny - w przenośni i dosłownie
Awatar użytkownika
Hebius

No weź :D Tak, to byś mógł napisać, gdybyś chciał być bardzo delikatny :D
husky

No ale to jest przypieralanie -pisanie że by sie napisało że ktos niezgrabny. To wkoncu można sie przypierdalać czy nie?
Awatar użytkownika
mare

Walpurg pisze: 28-02-2021 18:42:46 Jednak od 571 lat ludzkość jakoś nie wymarła z powodu czytania książek.

Ludzie umierali dzięki broni, motoryzacji, lotnictwu, statkom morskim, złemu odżywaniu się, chorobom genetycznym, wojnom, konfliktom międzyludzkim, nieporozumieniom, ale nikt nigdy nie umarł z powodu mikrobiologii książek.
No proszę, choroby brudnych rąk istnieją, ale zarazić się od dotykania książek, które były w brudnych rękach już nie można.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
ODPOWIEDZ