Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Ostatnie zakupy i zarazem lektury:
S. King: Misery
Film oczywiście widziałem (dawno temu), więc wiedziałem z grubsza jak historia się potoczy, ale mimo tego książkę się znakomicie czytało
M. Milcke: Mister Mister
Gdybym nie wiedział, kto jest autorem, to dałbym sobie głowę uciąć, że to nowe "dzieło" tego pana od Mostu Ikara. Przeczytałem na razie połowę: fabuła niesamowicie przerysowana (jak w Moście Ikara), językowo strasznie słabo (nie wiem, co się stało z tym autorem - ale opisy seksu są tak nieporadne, że jako żywo przypominają te z Mostu Ikara), do tego te odniesienia do poprzednich książek autora (nie jest to wada sama w sobie, ale trzeba to robić jakoś z polotem, a autor robi to z finezją młota pneumatycznego).
Szczerze mówiąc, to ja zaczynam mieć wątpliwości, czy to jest na serio, czy to ma być jakaś parodia stylu "Mostu Ikara". A może panowie zrobili kawał i zamienili autorstwo?
S. King: Misery
Film oczywiście widziałem (dawno temu), więc wiedziałem z grubsza jak historia się potoczy, ale mimo tego książkę się znakomicie czytało
M. Milcke: Mister Mister
Gdybym nie wiedział, kto jest autorem, to dałbym sobie głowę uciąć, że to nowe "dzieło" tego pana od Mostu Ikara. Przeczytałem na razie połowę: fabuła niesamowicie przerysowana (jak w Moście Ikara), językowo strasznie słabo (nie wiem, co się stało z tym autorem - ale opisy seksu są tak nieporadne, że jako żywo przypominają te z Mostu Ikara), do tego te odniesienia do poprzednich książek autora (nie jest to wada sama w sobie, ale trzeba to robić jakoś z polotem, a autor robi to z finezją młota pneumatycznego).
Szczerze mówiąc, to ja zaczynam mieć wątpliwości, czy to jest na serio, czy to ma być jakaś parodia stylu "Mostu Ikara". A może panowie zrobili kawał i zamienili autorstwo?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Ooo... to niedobrze, bo właśnie czekam na "Mister Mister".
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
No jeszcze zobaczymy, jakie będę mieć odczucia jak skończę.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Zakończyłem.
Cóż, im dalej, tym fabuła staje się coraz bardziej absurdalna, a finał jest już zupełnie groteskowy. Autor faktycznie najwyraźniej wzorował się na panu od "Mostu Ikara".
Poza tym autor widzę nie porzucił swej chęci do dydaktyzmu. O ile w Geju w wielkim mieście było to pt. "Na co młody gej powienien uważać", to tutaj te wątki są rozwinięte. Autor uczy czytelników m.in. czym jest PrEP, nie zabrakło też wykładu o covidzie i szczepionkach. Jak widać autor idzie z duchem czasu.
No i w sekcji podziękowania też mamy coś w stylu "znów nam (tj. autorowi i wydawnictwu) się udało". Najwyraźniej autor - znów podobnie jak ten pan od "Mostu Ikara" - jest przekonany o właśnej wielkości pisarskiej Chyba mam już dość tych gejowskich wypocin (bo trudno to nazwać literaturą) od wydawnictwa Novae Res
Cóż, im dalej, tym fabuła staje się coraz bardziej absurdalna, a finał jest już zupełnie groteskowy. Autor faktycznie najwyraźniej wzorował się na panu od "Mostu Ikara".
Poza tym autor widzę nie porzucił swej chęci do dydaktyzmu. O ile w Geju w wielkim mieście było to pt. "Na co młody gej powienien uważać", to tutaj te wątki są rozwinięte. Autor uczy czytelników m.in. czym jest PrEP, nie zabrakło też wykładu o covidzie i szczepionkach. Jak widać autor idzie z duchem czasu.
No i w sekcji podziękowania też mamy coś w stylu "znów nam (tj. autorowi i wydawnictwu) się udało". Najwyraźniej autor - znów podobnie jak ten pan od "Mostu Ikara" - jest przekonany o właśnej wielkości pisarskiej Chyba mam już dość tych gejowskich wypocin (bo trudno to nazwać literaturą) od wydawnictwa Novae Res
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Niefajnie
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
No już nie smutaj. Na pocieszenie powiem, że językowo AŻ TAK ZŁE jak "Most Ikara" to to nie jest
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Ale to jest pierwsza książka MM, którą sobie kupiłem, bo jednak w tych tomach Geja widać było jakiś postęp i rozwój pisarza. A ty go stawiasz obok Pawła Nowaka.
- marcin
Może Tobie rzecz akurat się spodoba. Ja w każdym razie widzę wyraźnie pewne naśladownictwo stylu P. Nowaka.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
No weź! U Nowaka nie ma stylu, tam jest tylko brak dostatecznej umiejętności posługiwania się językiem polskim.
- marcin
Spójrz na to z innej strony:
Jeśli Ci się nie spodoba - to Cię już ostrzegłem, zatem nie będziesz zawiedziony
Jeśli Ci się spodoba - no to się miło zaskoczysz.
Tak czy owak, jesteś na plusie
Jeśli Ci się nie spodoba - to Cię już ostrzegłem, zatem nie będziesz zawiedziony
Jeśli Ci się spodoba - no to się miło zaskoczysz.
Tak czy owak, jesteś na plusie
(William Blake)
(William Blake)
- bolevitch
korzystał ktoś z tego antykwariatu: skupszop.pl ?
- Hebius
Ja nie.
- jazzik
A chcesz sprzedać czy kupić?
Gdy kupowałam to czekałam 4 miesiące na zwrot pieniędzy za anulowane zamówienie.
Nie wiem jak ze sprzedażą, ale spróbowałabym najpierw sprzedać na OLX lub Allegro.
Gdy kupowałam to czekałam 4 miesiące na zwrot pieniędzy za anulowane zamówienie.
Nie wiem jak ze sprzedażą, ale spróbowałabym najpierw sprzedać na OLX lub Allegro.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
W Bydgoszczy jest też kilka stacjonarnych antykwariatów - Antykwariat Szperalnia.pl wydaje się ciekawy.
- Czarek90
... Wy tutaj o Pawle Nowaku, że tak, że nie inaczej, a Paweł Nowak poinformował swoich fanów na Instagramie, że druga książka już w procesie wydawniczym, że w przyszłym roku zaplanowana premiera. BA! Aktualnie kończy pisać swoją książkę trzecią.
Podał nawet tytuły, ale nie zapamiętałem.
- mare
- Hebius
Jak za ebooka to i tak przepłaciłeś. Przynajmniej o 19 zł.
- mare
- Hebius
Clive Barker, Księgi krwi
tomy I-III
zbiór opowiadań grozy
nowe wydanie, Mag 2021
W sumie nie wiem, dlaczego nie wspomniałem o tym w gejowszczyźnie, jak się tylko dowiedziałem o planowanym wznowieniu
Świat Książki zaczął dokładać do paczek z zamówieniem magnesiki* i zakładki z rysunkami andrzejrysuje.pl
___
* na kartoniku reklamowym informacja: Zbierz je wszystkie/co miesiąc nowy wzór (do wyczerpania zapasów) - z obrazków wynika, ze mój z himalaistami to już trzeci.
- Czartogromski
- Kontakt:
Jak kto nie zna nazwiska autora, to z okładki tego się nie dowie.