Literacki Nobel 2019 i dalej
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Cepelia
Re: Literacki Nobel 2019 i dalej
Że co?
Aż się zarejestrowałam z wrażenia Myślałam że to tylko ja, ale na world litterature forum też większość pierwsze słyszy.
Aż się zarejestrowałam z wrażenia Myślałam że to tylko ja, ale na world litterature forum też większość pierwsze słyszy.
- mare
Hebius, musisz rozwinąć hasło o nim w Wiki
Ale o Tokarczuk też mało kto słyszał.
Ale o Tokarczuk też mało kto słyszał.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- Czartogromski
- Kontakt:
... a Małgorzata Szejnert słyszała i cytowała w swojej książce o Zanzibarze. Jeśli ikt mnie nie uprzedzi, to wrzucę cytat po południu.
- Hebius
Literacki Nobel 2021 - Abdulrazak Gurnah
Wrzucaj, wrzucaj i to jak najprędzej. Będę tym szpanował przed znajomymi nieforumowiczami i mówił:
"A ja się bardzo cieszę, bo czytałem cytaty Gurnaha u Małgorzaty Szejnert w książce o Zanzibarze i nawet sobie pomyślałem >>Ten gościu tak dobrze pisze, ze mu Nobla powinni dać<<"
edit.
Eee... lipa. W Wyborczej o tym jest.
7 października 2021 | 15:14
Wyborcza: Kim jest Abdulrazak Gurnah, laureat Nobla? "Pomoże zrozumieć poranioną afrykańską duszę"
"A ja się bardzo cieszę, bo czytałem cytaty Gurnaha u Małgorzaty Szejnert w książce o Zanzibarze i nawet sobie pomyślałem >>Ten gościu tak dobrze pisze, ze mu Nobla powinni dać<<"
edit.
Eee... lipa. W Wyborczej o tym jest.
Michał Nogaś, Wojciech SzotWyborcza pisze: Jako pisarz zadebiutował w 1987 r. Do dziś opublikował 10 powieści (ostatnia, "Afterlives", ukazała się w 2020 r.), na koncie ma również zbiór opowiadań "My Mother Lived on a Farm in Africa". Żadna z tych książek nie doczekała się polskiego przekładu, do czasu werdyktu Akademii Szwedzkiej nie wzmiankowano o nim również w polskiej prasie.
Wyjątek stanowi Małgorzata Szejnert, która wspominała o Gurnahu w "Domu żółwia. Zanzibarze". - Bardzo mnie ta wiadomość cieszy - przyznała w rozmowie z "Wyborczą" w reakcji na werdykt Akademii Szwedzkiej.
W książce wybitnej reporterki znalazł się taki fragment: "Abdulrazak Gurnah, który urodził się na Zanzibarze i chociaż zdobył sławę w Wielkiej Brytanii, nigdy się nie oderwał od swej mniejszej wyspy, zapamiętał stan niepokoju: »Lubiliśmy myśleć o sobie jako o ludziach umiarkowanych i łagodnych. Arab, Afrykanin, Hindus, Komoryjczyk: żyliśmy obok siebie, sprzeczali się i czasem żenili ze sobą. Cywilizowani - tacy byliśmy. Lubiliśmy, gdy nas tak określano, i określaliśmy się w ten sposób. W rzeczywistości nigdzie nie zbliżaliśmy się do my, lecz byliśmy nasi w naszych oddzielnych podwórkach, zamknięci w swoich historycznych gettach, wybaczający sobie samym i kipiący od nietolerancji, rasizmu i uraz. I polityka wydobyła to wszystko na jaw.
To nie było tak, że nie wiedzieliśmy tych rzeczy o sobie - o niewolnictwie, nierównościach, o pogardzie, z jaką wszyscy mówili o barbarzyństwie dzikusa z interioru, którego porwano i wzięto do pracy na naszej wyspie. Czytaliśmy o tym w skolonizowanych książkach historycznych, lecz tam te wydarzenia wydawały się ciemne i dalekie od życia, jakie pędzimy, i wydawały się niekiedy samowyolbrzymionymi kłamstwami. Więc gdy przyszedł czas, aby zacząć myśleć o naszej przyszłości, wmawialiśmy sobie, że obiekty tych nadużyć nie zauważyły, co się im przytrafiło, albo wybaczyły i chciałyby teraz przyjąć nową retorykę jedności i nacjonalizmu. Przystąpić do dojrzałego kompromisu w interesie wszystkich. Ale oni nie chcieli. Chcieli upoić się żalem, obietnicą odwetu, minionym uciskiem, obecną biedą i godnością swoich czarnych skór«".
- Ten fragment pochodzi z książki "Admiring Silence", która ukazała się w Nowym Jorku w 1996 r. - mówi nam Szejnert. - Mam w domu inną jego książkę, "Paradise", która trafiła na krótką listę nagrody Bookera. To pełna impresji opowieść o Zanzibarze. Mieszkańcy wyspy uważają Gurnaha za autora niezwykle ważnego, jeśli chodzi o kształtowanie i pielęgnowanie poczucia tożsamości i świadomości narodowej. Trafiłam na niego, gdy przygotowywałam się do pisania fragmentów o Bi Kidude, zanzibarskiej pieśniarce. Poznana na wyspie młoda pisarka przekonywała mnie, bym sięgnęła po książki Gurnaha, bo dzięki nim lepiej zrozumiem istotę tego miejsca i charakter jego mieszkańców.
7 października 2021 | 15:14
Wyborcza: Kim jest Abdulrazak Gurnah, laureat Nobla? "Pomoże zrozumieć poranioną afrykańską duszę"
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
Trzeba było Nobla dla Zanzibarczyka, że Cepelia przypomniała sobie o nas Miejmy nadzieję, że z kolejnym postem nie będzie czekać na następną taką okazję
- Hebius
Nie podejrzewam, by odezwała się szybciej.
- marcin
Jest paru takich userów. Podobnie ma np. gaynau. Wpada tu raz na rok (dosłownie), napisze kilkanaście postów, po czym znika na kolejny rok.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- mare
No, dość szybko hiszpańskie tłumaczenia Gurnaha pojawiły się w sieci.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- OpusDei
Nagrodzony nie zostanie ani Salman Rushdie, ani Serhij Żadan. Annie Ernaux, Michel Houellebecq, Don DeLillo i Margaret Atwood też obejdą się smakiem. Javier Marias umarł, ale i tak by nie dostał. Zatem kto? Może Jon Fosse, ale on też plasuje się wysoko wśród buków, co paradoksalnie zmniejsza jego szanse.
Spodziewam się niespodzianki jak przed rokiem i dwoma. Liczę, że akademia nie wyróżni p*ety (Gluck została uhonorowana właśnie dwa lata temu) ani dr*maturg (od Nobla dla Pintera minęło prawie dwadzieścia lat, zatem ryzyko istnieje).
Osobiście najbardziej ucieszyłby mnie laur dla Claudio Magrisa. Siergiej Lebiediew, Georgi Gospodinow i Drago Jančar również mile widziani w gronie nagrodzonych. A spośród wymienionych w pierwszym akapicie - Ernaux i DeLillo.
Spodziewam się niespodzianki jak przed rokiem i dwoma. Liczę, że akademia nie wyróżni p*ety (Gluck została uhonorowana właśnie dwa lata temu) ani dr*maturg (od Nobla dla Pintera minęło prawie dwadzieścia lat, zatem ryzyko istnieje).
Osobiście najbardziej ucieszyłby mnie laur dla Claudio Magrisa. Siergiej Lebiediew, Georgi Gospodinow i Drago Jančar również mile widziani w gronie nagrodzonych. A spośród wymienionych w pierwszym akapicie - Ernaux i DeLillo.
That's my purse! I don't know you!
- Hebius
A czemu nie Serhij Żadan? Zbyt politycznie by wybrzmiało?
- OpusDei
A jednak Ernaux! Jestem zaskoczony, ale bardzo się cieszę.
Wydawnictwo Czarne, czekamy na więcej! Jeszcze w tym roku mieli wydać jej trzy mikropowieści w jednym zbiorczym tomie.
Wydawnictwo Czarne, czekamy na więcej! Jeszcze w tym roku mieli wydać jej trzy mikropowieści w jednym zbiorczym tomie.
- marcin
A może byś tak się udzielał częściej niż raz w roku przy okazji Nobla?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- marcin
Dziś usłyszałem w Dwójce, że jutro dowiemy się, kto dostał literackiego Nobla.
Z perspektywy forumowej oznacza to, że jutro pojawi się doroczny wpis OpusDei, a także prawdopodobnie pojawi się Cepelia
Z perspektywy forumowej oznacza to, że jutro pojawi się doroczny wpis OpusDei, a także prawdopodobnie pojawi się Cepelia
- OpusDei
Ja wstrzymuję się od prognozowania, jako że rok temu całkowicie przestrzeliłem. Założyłem, że jeżeli Ernaux jest faworytką u bukmacherów, to właśnie z tego powodu jest bez szans.
Mogę z tego miejsca jedynie zaapelować do członków Akademii:
DAJCIE TEGO NOBLA DELILLO PÓKI JESZCZE KURWA ŻYJE!!!
Mogę z tego miejsca jedynie zaapelować do członków Akademii:
DAJCIE TEGO NOBLA DELILLO PÓKI JESZCZE KURWA ŻYJE!!!
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius
No co?
Nie kibicuję DeLillo w rywalizacji o Nobla. Przeczytałem jego "Ciszę" i już raczej po nic więcej nie sięgnę.
António Lobo Antunes mógłby dostać w tym roku nagrodę. Podobały mi się "Zadupia" i widziałem, że jest w bibliotece jeszcze jedna jego powieść, ale gruba, więc potrzebowałbym dodatkowej zachęty, by po nią sięgnąć.
Nie kibicuję DeLillo w rywalizacji o Nobla. Przeczytałem jego "Ciszę" i już raczej po nic więcej nie sięgnę.
António Lobo Antunes mógłby dostać w tym roku nagrodę. Podobały mi się "Zadupia" i widziałem, że jest w bibliotece jeszcze jedna jego powieść, ale gruba, więc potrzebowałbym dodatkowej zachęty, by po nią sięgnąć.
- OpusDei
Nie czytałem Ciszy, ale uważa się powszechnie, że najnowsze powieści DeLillo nie dorównują tym wcześniejszym. Sięgnij po Mao II, Librę lub Nazwy. Albo poczekaj do listopada i kup nowe wydanie Białego szumu - opus magnum Dona - byś nie musiał płacić dwieście zeta na Allegro za edycję z rebisowskiej Salamandry.
Antunes ma jeszcze czas. Oczywiście jemu też kibicuję. Ta gruba powieść to Nie wchodź tak szybko w tę ciemną noc i jest jeszcze lepsza od Zadupi, ale i wiele trudniejsza. Napisana strumieniem świadomości na sterydach, przy której Ulisses i Wściekłość i wrzask zdają się powieściami dla kucharek.
Antunes ma jeszcze czas. Oczywiście jemu też kibicuję. Ta gruba powieść to Nie wchodź tak szybko w tę ciemną noc i jest jeszcze lepsza od Zadupi, ale i wiele trudniejsza. Napisana strumieniem świadomości na sterydach, przy której Ulisses i Wściekłość i wrzask zdają się powieściami dla kucharek.
- OpusDei
Jon Fosse. Też dobrze. Niepojęte, że już drugi rok z rzędu bukom się udało!
- Hebius
Wyborcza pisze:Norweg, który pisze jak kompozytor, jak rzeźbiarz
Ciekawe, czy któryś z forumowiczów czytał Fossego.