Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Nie bardzo rozumiem i widzę, gdzie tu by się dało wcisnąć zamożnego geja. A już takiego z forum to w ogóle.
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Hebius pisze: 02-01-2025 15:50:31 Ci zmarli biedacy, po których nie został żaden ślad? Ale jak mają wydawać, skoro są martwi? :D
To tylko dowodzi, jak proste to jest zadanie - nawet trup potrafi.
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Ziemi Puckiej w Pucku

Muzeum ma dwa oddziały - pierwszy to Kamienica, i tutaj jest o historii Pucka (dużo miejsca poświęca się oczywiście Zaślubinom Polski z morzem), i drugi Szpitalik, i tutaj jest etnografia, też o języku kaszubskim itp.

Muzeum bardzo ciekawe - część historyczna to ze zdziwieniem się dowiedziałem że w Pucku był zamek krzyżacki (jest makieta). Ucierpiał w czasach potopu szwedzkiego a potem władze pruskie (w czasach zaborów) podjęły decyzję o jego rozebraniu. Dziś nie ma po nim śladu :cry: dobrze że Malborka nie rozebrali...

A część etnograficzna to mnóstwo ciekawostek. Chyba największe wrażenie wywarła na mnie wystawa na temat dawnej stomatologii. Są kleszcze którymi kowal wyrywał zęby, są fotki z tego procesu (!!!), jest gabinet dentystyczny (to już czasy późniejsze, lata 50-70...).

Bardzo ciekawe muzeum!

Ten piękny budynek to szpitalik (dawniej pod tym pojęciem rozumiano raczej coś w rodzaju przytułku dla ubogich i chorych niż typowego szpitala)

Obrazek

Gabinet z lat 50-70. Szczerze mówiąc w moim szkolnym gabinecie lekarskim (wtedy takie były) to ja pamiętam identyczny zlew-spluwaczkę :P fotel dentystyczny też był bardzo podobny. I taborecik identyczny. Ech jaki ja już jestem stary :P
(Te obrazki świętych to się odbijają z innej wystawy, tam ich na ścianie dentysty nie ma :lol:)

Obrazek

Ten eksponat to mi zjeżył włosy na głowie - wiertło dentystyczne z napędem ręcznym (a raczej nożnym). To serio uzyskiwało takie obroty że tym się dało wiercić w zębach? :shock:

Obrazek

Wystawa historyczna jest natomiast chronologiczna, poza zamkiem krzyżackim zaciekawiły mnie oryginalne dokumenty z czasow PRL-u :lol: to było jakieś zebranie i oni wszyscy razem szli tej stonki szukać? :lol:

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku

Muzeum mieści się w historycznym budynku poczty działającej tam w czasach Wolnego Miasta Gdańska. Dziś zresztą nadal działa tam UP Gdańsk 1.

Muzeum przejmujące. Znajduje się tuż obok Muzeum II Wojny (które zwiedziłem latem) i znakomicie go uzupełnia. Główną treścią wystawy jest upamiętnienie obrońców Poczty Gdańskiej broniących się przed napadem hitlerowców 1 września 1939. Opisano przebieg walk, późniejszy "proces" i rozstrzelanie pocztowców, są wzruszające pamiątki (okulary, guziki itp.) po obrońcach znalezione w zbiorczym grobie na Zaspie. Opisane są też czasy powojenne - wyrok sądu w Lubece, ponowny pogrzeb pocztowców, pośmiertne nadanie orderów.

Przejmujące i wzruszające muzeum.

Obrazek

Pamiątki po obrońcach znalezione w grobie na Zaspie - groby znaleziono przypadkowo w czasie budowy parkingu na Zaspie
Obrazek

Budynek poczty - tu toczyły się walki, i do dziś mieści się tutaj UP Gdańsk 1.

Obrazek

I słynny pomnik. Hmmmm. Gdyby nie opis w muzeum to bym nie wiedział co przedstawia. A przedstawia umierającego pocztowca przekazującego broń bogini Nike nad której głową wzlatują do nieba gołębie. Hmmmmm.

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Narodowe w Krakowie

„TRANSFORMACJE. Nowoczesność w III RP” (wystawa czasowa)

Rok temu była wystawa "Nowoczesność reglamentowana", o sztuce polskiej w PRL-u. Tym razem jest wystawa o polskiej sztuce współczesnej po 1989 roku. Temat potraktowany bardzo szeroko: jest malarstwo, rzeźba, architektura, plakat, kroje czcionek, tatuaże, meble, szkło, porcelana...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Edyty Stein w Lublińcu

Muzeum biograficzne patronki Lublińca, małe ale ciekawe, wstęp bezpłatny (czynne także w niedziele, więc spory plus), dużo fotek przedwojennego Lublińca i Wrocławia. Podobało mi się, oczywiście nie muszę dodawać że byłem jedynym zwiedzającym.

Samo muzeum to praktycznie tylko czytanie i oglądanie fotek (eksponatów brak) ale za to ładnie i nowocześnie zaaranżowane i zachęca do zapoznania się z historią tej postaci.

Trzeba jednak uczciwie dodać że miasto promuje się na tej postaci trochę na siłę bo jej związki z Lublińcem były delikatnie rzecz ujmując niewielkie. Urodziła się we Wrocławiu (mieście wtedy niemieckim) w rodzinie żydowskiej, w Lublińcu była kilka razy na wakacjach w domu dziadków. Studia we Wrocławiu, potem w głębi Niemiec, tam też pracowała, później w obawie przed prześladowaniami przełożeni zakonni wysłali ją do Holandii. Do Lublińca już nigdy nie wróciła.
Jej ostatnią podróżą była podróż do Oświęcimia, gdzie wkrótce potem zginęła w komorze gazowej.

Obrazek

Do muzeum wchodzimy przez oryginalne drzwi kamienicy w której spędzała wakacje, przeniesiono także oryginalne przedproże na którym zapewne przesiadywała obserwując ludzi na rynku. Podłoga zaś przypomina o brukowanych uliczkach dawnego Lublińca.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum im. Jana Dzierżona w Kluczborku

Jestem przyzwyczajony, że muzea w małych miasteczkach to często różne cuda i dziwy. Kluczbork wybija się w tej kategorii - nie pamiętam abym gdziekolwiek zetknął się z taką elektycznością wystaw :lol:

Główna jest o pszczelarstwie - niby sporo tego widziałem w skansenach ale każda wizyta w jakimkolwiek muzeum to czegoś nowego się dowiem. Tym razem padło na miód spadziowy - myślałem że spadź to to co spadnie :lol: nic z tych rzeczy - spadź to wydzieliny i odchody (!!!) mszyc i z tego pszczoły robią miód :shock: od dziś będę kupował miód tylko nektarowy :lol:

Poza tym jest ceramika, są etykiety z butelek z piwa (?!) i jest wystawa o Uzbekistanie (?!). Do tego gdzieś między piwem a Uzbekistanem mechanizmy zegarów wiezowych. Generalnie pomieszanie z poplątaniem, ale w niedziele wstęp bezpłatny wiec nie narzekam :P

W tym budynku mieści się muzeum, a na zewnątrz do kompletu plenerowa wystawa uli.

Ufff obrazki działają. Duch się odczepił :tak:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Walpurg

A jak ci się miasto podoba?
Bo ja mam ogromny sentyment do Kluczborka, znam tam każdy kamień od dziecka.
Awatar użytkownika
marcin

Napisałem w temacie o podróżach :)

Generalnie urocze i klimatyczne miasteczko, piękny rynek, bardzo ładny średniowieczny kościół ewangelicki, piękny park a do tego tęczowa ławeczka nad stawem! :P

Generalnie wrażenia bardzo na plus, miasteczko znacznie bardziej klimatyczne niż Lubliniec który odwiedzałem tydzień temu.

Do tego bardzo ciekawy dworzec, bocznice i ogólnie ciekawe klimaty kolejowe ;)
Awatar użytkownika
Walpurg

A byłeś w środku dworca?
Awatar użytkownika
marcin

Tak, bardzo ładnie odnowiony i ładnie położony. Lubię takie dworce położone wyspowo - w sensie tory i perony są z obu stron dworca, tak właśnie jest w Kluczborku ;)

Wnętrza - niestety pusto, wiszą kartki "na wynajem" ale chętnych coś nie widać. Do tego czyste i pachnące toalety za jedyne 2 zł czyli ponad dwa razy taniej niż w dużych miastach :lol:
Ostatnio zmieniony 26-01-2025 20:19:36 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marcin

To jeszcze moja fota

Obrazek
Awatar użytkownika
Walpurg

A w tej wielkiej hali kiedyś był bufet. Człowiek czuł się tam, jakby jadł w kościele.
Awatar użytkownika
marcin

Teraz pusto.
ODPOWIEDZ