Muzeum Odbudowy Gdańska
(Zespół Przedbramia w Gdańsku)
Jest to nowe muzeum w Gdańsku, mieści się w Wieży Więziennej i Katowni, dawniej było tu Muzeum Bursztynu, obecnie przeniesione do Wielkiego Młyna.
Muzeum Odbudowy Gdańska strasznie mi się podobało, jest niewielkie ale treści mnóstwo, spędziłem tam 3 godziny. Opowiada o odbudowie Gdańska po 1945 roku.
Wystawy mieszczą się w kolejnych piętrach wieży więziennej i bardzo ciekawie i logicznie jest to poukładane: piętro pierwsze to zniszczenia Gdańska plus kilka zachowanych średniowiecznych detali kamiennych, kolejne piętro to różne koncepcje odbudowy, potem sama odbudowa, potem nowe miasto (socrealizm we Wrzeszczu, Falowce w Przymorzu itp.), i wreszcie na górze punkt widokowy.
Absolutnie rewelacyjne muzeum. Najciekawsze były chyba alternatywne pomysły na odbudowę Gdańska: był np. pomysł aby założyć nowe centrum miasta bliżej morza a w centrum zostawić morze ruin jako żywe muzeum historii. Były pomysły aby na końcu Drogi Królewskiej (mniej więcej tam gdzie dziś jest Forum) powstał Centralny Pałac Kultury (przypominający warszawski PKiN) oraz plac Defilad.
Wspaniałe muzeum. Bardzo dużo czytania (interesującego!), dużo fotek, map, planów, rysunków. Do tego bardzo dużo o architekturze - więcej dowiedziałem się tu o architekturze niż w tym osławionym wrocławskim Muzeum Architektury!
Oprócz tego ogląda się też (w przejściu między wieżą więzienną a katownia) wystawę o historii Zespołu Przedbramia a w Katowni cele gdzie dawniej trzymano szczególnie groźnych przestępców (zachowały się wydrapane przez nich rysunki na ścianach). Przeraźliwe zimno jakie tam panuje uzmysławia najlepiej jak ciężkie było to więzienie.
Tutaj mieści się muzeum
Po wejściu wita nas motto z wiersza Szymborskiej
Jeden z projektów gdańskiego Centralnego Pałacu Kultury (było kilka)
Architektura. Ładnie wyjaśnione różnice pomiędzy kamienicą klasycystyczną, barokowa, rokokową, gotycką itp. Może niech Wrocław przyjedzie tu na konsultacje? To zobaczą jak się to robi
Dopiero z góry pięknie widać te fantazyjne zakończenia wieżyczek i dachów
Na zewnątrz wisienką na torcie jest małe lapidarium
Jest też coś dla Nathiego

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")