Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Hekabe

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

O boziu! Brzydko będzie :/ Z wizualizacji jak zawsze trzeba sporo odjąć. Zostanie ściana cegieł.

Obrazek

Jeśli się nie wyświetla, to tutaj:
https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=676FBA82
Awatar użytkownika
Hebius

Musi być brzydki. Ładny i pasujący do otoczenia byłby niemodny, nienowoczesny, słaby.
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
Hekabe

Ale coś takiego w przypadku muzeum architektury to trochę tak, jak by w konkursie na projekt słowem kluczowym był sarkazm we współczesnej architekturze.
Awatar użytkownika
marcin

Nieciekawie. Może niech lepiej zrobią porządną wystawę w tym dawnym kościele, zamiast robić tam wystawy czasowe trzeciorzędnych wrocławskich artystów mających niewiele wspólnego z architekturą.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Hekabe

Zdarzają się dobre wystawy czasowe. Trzeba się tylko wbić w termin.
Hekabe

Ale są głosy uznające ten projekt za udany:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... =532048437

żeby nie było, że tylko krytykuję.
Hekabe

Awatar użytkownika
jazzik

Hebius pisze: 24-12-2024 00:02:51 Musi być brzydki. Ładny i pasujący do otoczenia byłby niemodny, nienowoczesny, słaby.
No, ale co by tam mieli wybudować, żeby Twoim, Hebiusie, zdaniem pasowało do otoczenia?
Kopię jakiegoś pruskiego gmaszyska w rodzaju Königliches Museum für Kunst und Altertümer? :P
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

A mi się bardzo podoba - na wizualizacji; właśnie pasuje do otoczenia, a go nie papuguje. Ale... wiem, że to tylko wizualizacja. Korzystne oświetlenie, podbite kolory, czystość, bluszcz. Niestety, stawiam dolary przeciwko orzechom, że w innych warunkach - czyli przez większość czasu, a już zwłaszcza w zimie - będzie to przypominało starą fabrykę w rozbiórce. I wtedy rzeczywiście będzie bardzo odstawało od otoczenia.
Awatar użytkownika
jazzik

Wcale nie musi być tak źle. Zresztą, stara fabryka w rozbiórce również będzie do tego miasta pasowała. :P
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
marcin

Cóż, Wrocław (podobnie jak i cały Dolny Śląsk) może stawać na uszach, ale nigdy w muzeach nie przegoni Wiślanii (w szczególności Krakowa). Taka prawda...
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Zamek krzyżacki w Sztumie

Zamki, jak wiadomo, uwielbiam 😀 zwłaszcza te krzyżackie.
Tutaj jest to zamek wójta krzyżackiego, ale często przyjeżdżali tu na wypoczynek Wielcy Mistrzowie z nieodległego Malborka.
Niestety z zamku pozostały resztki (praktycznie nie zachowały się wieże czy Dom Wielkich Mistrzów), ale co nieco się zachowało 😀

W częściowo zachowanym, najstarszym skrzydle zamku jest dziś Muzeum Zamkowe, dla mnie bardzo interesujące. Koncentruje się na historii zamku oraz historii plemienia Prusów (to nie są Niemcy, jak się czasem mylnie uważa! - muzeum bardzo ładnie to tłumaczy).
Na minus mała liczba eksponatów, są to głównie przedmioty znalezione na terenie zamku oraz wykopane w okolicznych wsiach. Na plus dobrze zrobione opisy (można się sporo dowiedzieć o Zakonie) i rewelacyjny audioprzewodnik.

Na fotkach tego nie widać, ale zamek jest duży - w środku są rysunki porównujące jego wielkość do m.in. ... zamku w Hebiusowie 😀 ten sztumski jest mniej więcej trzy razy większy. W dodatku jest pięknie położony - na przesmyku między dwoma jeziorami. Wielcy Mistrzowie wiedzieli gdzie wypoczywać 😀

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z trzech olbrzymich wież (w muzeum są makiety) pozostało tyle... Zamek nie miał szczęścia w trakcie rozbiorów...

Obrazek

I cosik dla Nathiego też się znalazło :P

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Rybołówstwa w Helu

Bardzo mi się to muzeum podobało, już sama lokalizacja jest bardzo ciekawa (w dawnym kościele ewangelickim). W środku głównie o rybołówstwie od czasów najdawniejszych do dzisiejszych (choć niezbyt podobało mi się przedstawienie UE jako "tej złej", która narzuca rybakom jakieś kwoty połowów - choć rozumiem że chodziło tu o przedstawienie sytuacji z perspektywy drobnych rybaków którzy wykonują ten zawód z dziada pradziada), ale też sporo o historii tego kościoła, o samym Helu, i o Morzu Bałtyckim. Jest też trochę o porcie w Gdyni a także o budowie linii kolejowej na Hel (unikatowe zdjęcia jak na linii na półwyspie pociągi są ciągnięte przez parowozy - już dla samych tych fotek warto było przyjść do muzeum :D)

Muzeum bardzo tradycyjnie w treści, multimediów zero, za to dużo ciekawych eksponatów, starych fotek i opisów. Wisienką na torcie jest możliwość wejścia na wieżę kościoła, z której zrobiono punkt widokowy :)

A wokół kościoła mini skansen - stare łodzie rybackie, elementy latarń morskich, a także deski ze statków wyrzucone przez morze na brzeg. Te ostatnie nadal mają niesamowicie silny zapach ryb :)

Ogółem świetne muzeum!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zewnętrznym skansenie poza łodziami dużo ciekawych technikaliow, tutaj np. dawna kopuła szczytowa latarni morskiej na Rozewiu oraz zielonej latarni z portu we Władysławowie

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Odbudowy Gdańska
(Zespół Przedbramia w Gdańsku)

Jest to nowe muzeum w Gdańsku, mieści się w Wieży Więziennej i Katowni, dawniej było tu Muzeum Bursztynu, obecnie przeniesione do Wielkiego Młyna.

Muzeum Odbudowy Gdańska strasznie mi się podobało, jest niewielkie ale treści mnóstwo, spędziłem tam 3 godziny. Opowiada o odbudowie Gdańska po 1945 roku.

Wystawy mieszczą się w kolejnych piętrach wieży więziennej i bardzo ciekawie i logicznie jest to poukładane: piętro pierwsze to zniszczenia Gdańska plus kilka zachowanych średniowiecznych detali kamiennych, kolejne piętro to różne koncepcje odbudowy, potem sama odbudowa, potem nowe miasto (socrealizm we Wrzeszczu, Falowce w Przymorzu itp.), i wreszcie na górze punkt widokowy.

Absolutnie rewelacyjne muzeum. Najciekawsze były chyba alternatywne pomysły na odbudowę Gdańska: był np. pomysł aby założyć nowe centrum miasta bliżej morza a w centrum zostawić morze ruin jako żywe muzeum historii. Były pomysły aby na końcu Drogi Królewskiej (mniej więcej tam gdzie dziś jest Forum) powstał Centralny Pałac Kultury (przypominający warszawski PKiN) oraz plac Defilad.

Wspaniałe muzeum. Bardzo dużo czytania (interesującego!), dużo fotek, map, planów, rysunków. Do tego bardzo dużo o architekturze - więcej dowiedziałem się tu o architekturze niż w tym osławionym wrocławskim Muzeum Architektury! :lol:

Oprócz tego ogląda się też (w przejściu między wieżą więzienną a katownia) wystawę o historii Zespołu Przedbramia a w Katowni cele gdzie dawniej trzymano szczególnie groźnych przestępców (zachowały się wydrapane przez nich rysunki na ścianach). Przeraźliwe zimno jakie tam panuje uzmysławia najlepiej jak ciężkie było to więzienie.

Tutaj mieści się muzeum

Obrazek

Po wejściu wita nas motto z wiersza Szymborskiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden z projektów gdańskiego Centralnego Pałacu Kultury (było kilka)

Obrazek

Architektura. Ładnie wyjaśnione różnice pomiędzy kamienicą klasycystyczną, barokowa, rokokową, gotycką itp. Może niech Wrocław przyjedzie tu na konsultacje? To zobaczą jak się to robi :P

Obrazek

Dopiero z góry pięknie widać te fantazyjne zakończenia wieżyczek i dachów

Obrazek

Na zewnątrz wisienką na torcie jest małe lapidarium

Obrazek

Jest też coś dla Nathiego :P

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Sopotu

Wystawa stała plus
"Wojna zepsuła nas do wszystkiego" (wystawa czasowa)

Muzeum Sopotu zawsze chciałem odwiedzić, to raz, a dwa było to jedno z nielicznych trójmiejskich muzeów czynne w sylwestra :P

No i aby nie było że tylko chwalę, to to muzeum mnie trochę rozczarowało. Jest w pięknej przedwojennej willi, piękne meble i wystrój, to na plus. Ale na minus że w zasadzie nie opowiada historii Sopotu (a to sugeruje jego nazwa). Na dole ogląda się wnętrza i poznaje dzieje rodziny, która tu mieszkała (oczywiście byli bardzo bogaci, ale życie nie ułożyło im się szczęśliwie), a na górze wystawy czasowe. Ja trafiłem o Sopocie w czasach I wojny - wystawa ciekawa, ale raczej dość przygnębiająca jak się można domyślić.

Tutaj mieści się rzeczone muzeum, willa leży tuż nad morzem
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Na pewno jakiś film tam kręcili. Kojarzy mi się z "Sublokatorem" z 1966 r., ale to chyba mylny trop.
Awatar użytkownika
Hebius

marcin pisze: 02-01-2025 10:07:53 oczywiście byli bardzo bogaci, ale życie nie ułożyło im się szczęśliwie
Czy dlatego są bardziej godni współczucia od rodzin nieszczęśliwych biedaków, po których nie pozostał żaden, najmniejszy nawet ślad?
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Nie, ale nie wydają z siebie jękliwego, monotematycznego, pseudo-oświeconego, nieudolnie prowokacyjnego ględzenia - co jest jednak, jak widać, pewną zasługą.
Awatar użytkownika
Hebius

Ci zmarli biedacy, po których nie został żaden ślad? Ale jak mają wydawać, skoro są martwi? :D
Awatar użytkownika
marcin

Hebius pisze: 02-01-2025 15:39:19
marcin pisze: 02-01-2025 10:07:53 oczywiście byli bardzo bogaci, ale życie nie ułożyło im się szczęśliwie
Czy dlatego są bardziej godni współczucia od rodzin nieszczęśliwych biedaków, po których nie pozostał żaden, najmniejszy nawet ślad?
Trzeba było jeszcze wtrącić coś o "zamożnych gejach" z tego forum i byłby już komplet w twoim wykonaniu :lol:
ODPOWIEDZ