Zapomniałam o tym napisać, ale mnie to zszokowało, że kogoś rodzina prosi, żeby wyszedł, a ten zostaje i - w efekcie ginie - bo co koledzy powiedzą.
Właśnie byłem w muzeum / na wystawie
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- jazzik
Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- uzytkownik_konta
Ale co do tego się zgadzam. Moim zdaniem czołg nie przekracza żadnej granicy dobrego smaku, ale już kanał - tak.marcin pisze: ↑16-03-2025 09:06:48 No nie wiem, oczywiście ten czołg (mimo że prawdziwy) to taka makieta, to nie uważam aby sprawiało to wrażenie że "wojna nie jest taka zła". Wręcz przeciwnie, na mnie to duże wrażenie zrobiło. Hebius zaraz mi to znowu wytknie, ale tak, może to kwestia wyobraźni i empatii. Tak uważam.
Sądziłem, że moja uwaga zostanie zignorowana jako zwykłe czepialstwo, a wywołała jednak pewne zaintrygowanieWalpurg pisze: ↑16-03-2025 11:42:00 W znakomitym filmie Kutza też czołg forsował mur. Teraz sprawdziłem i - UKeju, bingo! - mur z cegieł forsował z lufą do tyłu!
Dokładny czas: 1:17:43
https://www.youtube.com/watch?v=X6UNA8i2ZmM
Film powstał 13 lat po tych wydarzeniach, czyli na świeżej pamięci świadków. Pamiętam, że wtedy dużo mówiło się o ogromnej wierności faktograficznej obrazu. Nawiasem mówiąc, szkoda, że jakość jest kiepska.

- marcin
Synagoga Remuh w Krakowie
Stara Synagoga w Krakowie (Oddział Muzeum Historycznego Miasta Krakowa)
Synagoga Tempel w Krakowie
Stary Cmentarz Żydowski
Nowy Cmentarz Żydowski
Odswiezylem sobie cały żydowski Kazimierz. Oprócz tego co powyżej są jeszcze trzy kolejne synagogi, ale te zwiedza się tylko z zewnątrz: Synagoga Wysoka, Synagoga Izaaka i Synagoga Kupa.
Synagoga Remuh

Synagoga Stara, pełni funkcję muzeum, tutaj bardzo ciekawe wystawy o judaizmie. Cóż, mój komentarz będzie krótki - te wszystkie zakazy i nakazy ortodoksyjnego judaizmu... To katolicyzm jest przy tym super lajtowy.
Bardzo ciekawe eksponaty, m.in. rytualne noże do obrzezan a takze rytualne noże do uboju zwierząt

Synagoga Tempel

Stary Cmentarz Żydowski

Nowy Cmentarz Żydowski, bardzo duży i klimatyczny, większy jest chyba tylko ten łódzki

I na deser główny kościół katolicki Kazimierza (Bożego Ciała). Piękny gotyk, niestety moim zdaniem zepsuty przez barokowe "upiększenia". Ale w sumie ciekawy taki miszmasz.

Jedna ściana wygląda jak galeria obrazów - w kościele widzę coś takiego po raz pierwszy

I tradycyjnie dla Hermesia organy

Stara Synagoga w Krakowie (Oddział Muzeum Historycznego Miasta Krakowa)
Synagoga Tempel w Krakowie
Stary Cmentarz Żydowski
Nowy Cmentarz Żydowski
Odswiezylem sobie cały żydowski Kazimierz. Oprócz tego co powyżej są jeszcze trzy kolejne synagogi, ale te zwiedza się tylko z zewnątrz: Synagoga Wysoka, Synagoga Izaaka i Synagoga Kupa.
Synagoga Remuh

Synagoga Stara, pełni funkcję muzeum, tutaj bardzo ciekawe wystawy o judaizmie. Cóż, mój komentarz będzie krótki - te wszystkie zakazy i nakazy ortodoksyjnego judaizmu... To katolicyzm jest przy tym super lajtowy.
Bardzo ciekawe eksponaty, m.in. rytualne noże do obrzezan a takze rytualne noże do uboju zwierząt

Synagoga Tempel

Stary Cmentarz Żydowski

Nowy Cmentarz Żydowski, bardzo duży i klimatyczny, większy jest chyba tylko ten łódzki

I na deser główny kościół katolicki Kazimierza (Bożego Ciała). Piękny gotyk, niestety moim zdaniem zepsuty przez barokowe "upiększenia". Ale w sumie ciekawy taki miszmasz.

Jedna ściana wygląda jak galeria obrazów - w kościele widzę coś takiego po raz pierwszy

I tradycyjnie dla Hermesia organy

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Hebius
Kościół katolicki Kazimierza (Bożego Ciała):
Obrazy opisujące/poświadczające cuda? Nie ma tam jakiegoś słynącego cudami obrazu, czy czegoś w ten deseń.
Obrazy opisujące/poświadczające cuda? Nie ma tam jakiegoś słynącego cudami obrazu, czy czegoś w ten deseń.
- Hebius
To udokumentowane dokonania tego pana, który jest tam pochowany:
Święty Stanisław Kazimierczyk CRL
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Kazimierczyk
Święty Stanisław Kazimierczyk CRL
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Kazimierczyk
Wikipedia pisze:Dzieje, pośmiertne cuda i kult Stanisława były inspiracją dla malarzy m.in. Łukasza Porębskiego („Imago visionis Servi Dei”, 1619). W kościele Bożego Ciała znajduje się jego obraz, zwany Felix saeculum Cracoviae („Szczęśliwy wiek Krakowa”), na którym znajduje się wizerunek św. Kazimierczyka pośród wspomnianych świątobliwych mężów[5]. Zachowały się też obrazy z XVI wieku, feretrony i obrazy wotywne.
- marcin
Aaaaa.
Nie wiedziałem.
Ale ja kościoły zwiedzam świecko, tzn. zachwycam się głównie architekturą.
Nie wiedziałem.
Ale ja kościoły zwiedzam świecko, tzn. zachwycam się głównie architekturą.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Hermes
To największe organy w Krakowie, ich druga część jest przy prezbiterium i tam mają ładną barokową szafę, w przeciwieństwie do tego szkaradztwa z tyłu
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- marcin
Aha.
Może i największe ale urodą nadmiernie nie grzeszą. Tak zbyt nowocześnie wyglądają.
Może i największe ale urodą nadmiernie nie grzeszą. Tak zbyt nowocześnie wyglądają.
- Dorian_Gray
Byłem wczoraj w QueerMuzeum Warszawa.
Obiekt mieści się w centrum miasta, na Marszałkowskiej, pomiędzy Hożą a Wilczą.
Na parterze jedna, średniej wielkości sala wystawowa a na pierwszym piętrze m.in. Archiwum Lambdy Warszawa.
Trafiłem na oprowadzanie z dyrektorem muzeum, Krzysztofem.
Było tak z dwanaście osób. I Krzysztof produkował się dla tej garstki przez 1,5 h.
Przedstawiał historię osób nieheteronormatywnych od XVI do XXI wieku.
Obecnie zwiedzanie we wtorki:16.00-20.00; czwartki: 17.00-20.00; niedziele: 12.00-16.00
Zwiedzanie za "co łaska"
Obiekt mieści się w centrum miasta, na Marszałkowskiej, pomiędzy Hożą a Wilczą.
Na parterze jedna, średniej wielkości sala wystawowa a na pierwszym piętrze m.in. Archiwum Lambdy Warszawa.
Trafiłem na oprowadzanie z dyrektorem muzeum, Krzysztofem.
Było tak z dwanaście osób. I Krzysztof produkował się dla tej garstki przez 1,5 h.
Przedstawiał historię osób nieheteronormatywnych od XVI do XXI wieku.
Obecnie zwiedzanie we wtorki:16.00-20.00; czwartki: 17.00-20.00; niedziele: 12.00-16.00
Zwiedzanie za "co łaska"
- marcin
A jakie tam są eksponaty?
- Dorian_Gray
Eksponaty to głównie reprodukcje zdjęć wiszące na ścianach, plus kilka starych książek, plakat o pierwszej warszawskiej paradzie. 8 kolorowa flaga tęczowa, przypinki z parad, stare prezerwatywy ... piszę z pamięci, bez wchodzenia na stronę muzeum.
Może ze sto eksponatów ...
część z nich, oprowadzający, szczegółowo wyjaśnił ( z anegdotami itp)
chociaż tutaj słowo "oprowadzanie" trochę zabawnie brzmi, bo tak naprawdę stoi się na środku pomieszczenia i patrzy się to na lewo, to na prawo, to na wprost w zależności co jest w danym momencie omawiane ....
Może ze sto eksponatów ...
część z nich, oprowadzający, szczegółowo wyjaśnił ( z anegdotami itp)
chociaż tutaj słowo "oprowadzanie" trochę zabawnie brzmi, bo tak naprawdę stoi się na środku pomieszczenia i patrzy się to na lewo, to na prawo, to na wprost w zależności co jest w danym momencie omawiane ....
- marcin
Rozumiem
Nazwa "muzeum" zatem mocno na wyrost. To jak wnosze z opisu bardziej taka sala pamięci polskiego LGBT.
Nazwa "muzeum" zatem mocno na wyrost. To jak wnosze z opisu bardziej taka sala pamięci polskiego LGBT.
- jazzik
Od czegoś trzeba zacząć a i nawet o to konserwa się pluje, że Trzaskowski dał pieniądze na muzeum LGBT.
Poza tym sporo eksponatów związanych z takim Iwaszkiewiczem, Szymanowskim, Konopnicką, Dąbrowską czy Rodziewicz, to by trzeba było powyciągać od innych muzeów a od Szczuki (zdaje się, że wyłącznej spadkobierczyni Marii Janion) albo Witkowskiego pewnie kupić.
Poza tym sporo eksponatów związanych z takim Iwaszkiewiczem, Szymanowskim, Konopnicką, Dąbrowską czy Rodziewicz, to by trzeba było powyciągać od innych muzeów a od Szczuki (zdaje się, że wyłącznej spadkobierczyni Marii Janion) albo Witkowskiego pewnie kupić.

"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- marcin
Nie wiem za bardzo co powinno być w takim muzeum.
Ale chyba tak, poszedłbym w kierunku sławnych osób LGBT, w Polsce oczywiście.
Problem jednak w tym że w wielu przypadkach to by się bardziej opierało na domysłach niż pewnej wiedzy.
Ale chyba tak, poszedłbym w kierunku sławnych osób LGBT, w Polsce oczywiście.
Problem jednak w tym że w wielu przypadkach to by się bardziej opierało na domysłach niż pewnej wiedzy.
-
- Forumowe Ciacho
Stosunek prawa do LGBT, takie historie jak Akcja Hiacynt, organizacje LGBT, media, może nawet i jakieś ważniejsze kluby, pierwsze parady/marsze, kampanie społeczne. Dużo zdjęć da się pokazać, jakieś dokumenty, eksponatów raczej niewiele, ale coś się pewnie znajdzie.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- marcin
Muzeum Regionalne w Sławkowie
Malutkie muzeum ale bardzo ciekawe. Jest część o historii miasta, sa wykopaliska archeologiczne, są pozostałości po zamku biskupów krakowskich (np. znalezione kafle czy szczątki naczyń), jest wreszcie dużo fotek dawnego Sławkowa. No i jest o kącik poświęcony slawkowskim Żydom.
Cieszy mnie że regionalne muzea nie zapominają o judaikach i o czym że Żydzi byli przez całe wieki integralną częścią lokalnych społeczności.
Historia sławkowskich Żydów zakończyła się w czasach wojny - gdy praktycznie wszyscy zostali wywiezieni do obozu w Oświęcimiu w wiadomym celu.
Jednak na największą pochwałę zasługuje personel - opłata za bilet śmiesznie niska a pani przewodniczka obeszła ze mną całe muzeum opowiadając o historii miasta. Widać że pasjonatka lokalnej historii
Zwróciła np. moją uwagę na fakt jaki dawniej Sławków był ważny - w Krakowie jest tylko jedna ulica wybiegająca z rynku która została nazwana od innego miasta - i jest to właśnie Sławkowska. Już samo to dużo mówi.
Tutaj mieści się muzeum, dwa budynki plus podziemia

Malutkie muzeum ale bardzo ciekawe. Jest część o historii miasta, sa wykopaliska archeologiczne, są pozostałości po zamku biskupów krakowskich (np. znalezione kafle czy szczątki naczyń), jest wreszcie dużo fotek dawnego Sławkowa. No i jest o kącik poświęcony slawkowskim Żydom.
Cieszy mnie że regionalne muzea nie zapominają o judaikach i o czym że Żydzi byli przez całe wieki integralną częścią lokalnych społeczności.
Historia sławkowskich Żydów zakończyła się w czasach wojny - gdy praktycznie wszyscy zostali wywiezieni do obozu w Oświęcimiu w wiadomym celu.
Jednak na największą pochwałę zasługuje personel - opłata za bilet śmiesznie niska a pani przewodniczka obeszła ze mną całe muzeum opowiadając o historii miasta. Widać że pasjonatka lokalnej historii

Zwróciła np. moją uwagę na fakt jaki dawniej Sławków był ważny - w Krakowie jest tylko jedna ulica wybiegająca z rynku która została nazwana od innego miasta - i jest to właśnie Sławkowska. Już samo to dużo mówi.
Tutaj mieści się muzeum, dwa budynki plus podziemia

- marcin
Muzeum w Gliwicach
(Oddział - Dom Pamięci Żydów Górnośląskich)
"Żydzi na Górnym Śląsku" (wystawa stała)
Dziś pora zobaczyć coś u siebie
Muzeum mieści się w pięknie odnowionym oryginalnym żydowskim domu przepogrzebowym (w środku są fotki jakie były zniszczenia, a całość wyremontowano z budżetu miasta). Sam budynek przetrwał wojnę, służył jako magazyn.
W środku poza pięknymi wnętrzami bardzo ciekawa wystawa, dla mnie najciekawsze były liczne fotki bardzo okazałych synagog, m.in. w Katowicach, Bytomiu, Tarnowskich Górach, Gliwicach, Opolu. Nawet małe miejscowości, typu Olesno, też miały całkiem okazałe synagogi - i tych mniejszych miejscowości też muzeum nie pomija.
Przejmujące są także zachowane fotki i relacje z podpaleń tych synagog w 1939 roku. W ogóle całe muzeum bardzo interesujące, i przy okazji sporo też o historii Górnego Śląska. Nie brakuje też eksponatów typu nóż do rytualnych obrzezań (brrrr)
Wisienką na torcie jest niezwykle klimatyczny cmentarz żydowski, który też się zwiedza. Oczywiście byłem jedynym zwiedzającym (podobnie zresztą jak w Sławkowie)...

(Oddział - Dom Pamięci Żydów Górnośląskich)
"Żydzi na Górnym Śląsku" (wystawa stała)
Dziś pora zobaczyć coś u siebie

Muzeum mieści się w pięknie odnowionym oryginalnym żydowskim domu przepogrzebowym (w środku są fotki jakie były zniszczenia, a całość wyremontowano z budżetu miasta). Sam budynek przetrwał wojnę, służył jako magazyn.
W środku poza pięknymi wnętrzami bardzo ciekawa wystawa, dla mnie najciekawsze były liczne fotki bardzo okazałych synagog, m.in. w Katowicach, Bytomiu, Tarnowskich Górach, Gliwicach, Opolu. Nawet małe miejscowości, typu Olesno, też miały całkiem okazałe synagogi - i tych mniejszych miejscowości też muzeum nie pomija.
Przejmujące są także zachowane fotki i relacje z podpaleń tych synagog w 1939 roku. W ogóle całe muzeum bardzo interesujące, i przy okazji sporo też o historii Górnego Śląska. Nie brakuje też eksponatów typu nóż do rytualnych obrzezań (brrrr)
Wisienką na torcie jest niezwykle klimatyczny cmentarz żydowski, który też się zwiedza. Oczywiście byłem jedynym zwiedzającym (podobnie zresztą jak w Sławkowie)...