Muzeum Miasta Kołobrzeg
Bardzo ciekawe muzeum, oldskulowe ale to w niczym nie przeszkadza. Opowiada historię Kołobrzegu od czasów najdawniejszych do współczesności. Sporo ciekawych eksponatów, pochodzących głównie z wykopalisk na terenie Kołobrzegu. Przy okazji warto dodać że nazwa miasta nie pochodzi od "koło brzegu (morskiego)" bowiem średniowieczny Kołobrzeg leżał kilka kilometrów od morza. Nazwa pochodzi od umocnionego grodu ("kol" to pal czyli palisada) nad brzegiem rzeki.
Bardzo ciekawe opowiedziana jest historia gdy Kołobrzeg był miastem-twierdzą, jednak najwięcej przedmiotów jest, co oczywiste, z czasów przedwojennego Kolbergu. Jest dużo fotek przedwojennego miasta, które było jednym z najpiękniejszych kurortów na Bałtyku. Muzeum bardzo ciekawie opowiada o bitwie o Kołobrzeg w marcu 1945, która zrównała miasto z ziemią (centrum uległo zniszczeniu w 90% czyli praktycznie było w gruzach).
Dzisiaj starówka kołobrzeska ma swój klimat, mnie się osobiście podoba, choć wygląda zupełnie inaczej niż w przedwojennym niemieckim Kolbergu. Inaczej ale to nie znaczy że źle, mnie osobiście współczesny polski Kołobrzeg się podoba
Muzeum mieści się w dawnym pałacu w uroczym kolorze majtkowego różu
Najcenniejszym eksponatem jest "Wenus z Kołobrzegu", kamienna figurka mająca co najmniej kilka tysięcy lat (unikat na skalę Polski a nawet nie tylko Polski).
Piękne i bardzo ciekawe muzeum. A jeśli ktoś nie ma wyobrażenia, to dziś kołobrzeska starówka wygląda tak. Mnie się podoba ten koncept odbudowy (w stylu elbląskim)

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")