Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Muzeum w Koszalinie

Ładne muzeum w generalnie mało urodziwym mieście. Mieści się w pałacyku, w środku taki regionalny standardzik: trochę o historii miasta (dużo fotek zestawiających przedwojenny Köslin z Koszalinem), jest trochę wystroju wnętrz i - dla mnie najciekawsza - wystawa o Koszalinie po 1945 (napływ nowej ludności, dźwiganie miasta z ruin). Na zewnątrz mini skansen - urokliwy :)

Muzeum dobrze pokazuje, że przedwojenny Köslin był ładnym miastem. Miasto (podobnie jak nieodległy Kołobrzeg) potwornie zniszczone w czasie wojny, no i nie miało szczęścia do odbudowy - dziś miasto jest chaotyczną mieszanką różnych stylów i robi generalnie wrażenie strasznego architektonicznego i przestrzennego galimatiasu.

Obrazek

Wejście do muzeum bardzo efektowne, piękna klatka schodowa

Obrazek

Przykład dawnego Köslina i dzisiejszego miasta (to samo miejsce)

Obrazek

Skansenik

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Twierdza Wisłoujście w Gdańsku

Przechodzimy już do gdańskiej części urlopu. Na pierwszy ogień wybrałem się do Twierdzy Wisłoujście, bardzo ciekawego militarnego zabytku Gdańska. Byłem tam chyba z 25 lat temu, teraz całość jest po gruntownym remoncie, można wszędzie wchodzić, do podziemi, także na górę wieży (piękne widoki na Martwą Wisłę, Nowy Port, Port Północny, Westerplatte). W środku wystawa o historii twierdzy i okolic, bardzo ładnie wytłumaczono, skąd się w ogóle wzięło Westerplatte (i dlaczego taka nazwa) i dlaczego Nowy Port w jęz. niem. to był Neufahrwasser, czyli nowy tor wodny. Ciekawe mapki i diagramy bardzo ładnie to pokazały.

Dodatkowo obok wyremontowano Koszary Napoleońskie, które pełnią rolę takiego muzeum - są tu eksponaty wydobyte z terenów twierdzy i okolic.

Te czerwone to domki oficerskie...

Obrazek

... natomiast szeregowi żołnierze mieszkali w takich nieprzymierzając kurnikach :roll: ciekawostka - te dźwigi w tle to Terminal Kontenerowy, a za nim rozpościera się znana już chyba wszystkim na tym forum plaża na Stogach :P

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Wartownia nr 1 na Westerplatte
(Oddział Muzeum Gdańska)

Malutkie muzeum mieszczące się w zachowanej wartowni. W środku można zobaczyć m.in. model statku Schleswig-Holstein, są różne mapy z tamtych czasów, jest szczegółowy opis obrony Westerplatte, jest wreszcie trochę pamiątek po polskich obrońcach. Do podziemi (gdzie były stanowiska ogniowe) zejść niestety nie można ale widać te podziemia i zejście do nich przez kawałek szklanej podłogi.

Małe ale potrzebne muzeum. I nawet się nieco wzruszyłem zwiedzając.

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Statek-muzeum "Dar Pomorza" w Gdyni

Kolejny obiekt który sobie odswiezylem po chyba 30 latach. Chodzi się po całym statku, pomieszczenia oficerów, maszynownia, magazyn lin i żagli (do dzisiaj utrzymuje się tam specyficzny zapach smoły używanej do konserwacji), pomieszczenia załogi, kuchnia okrętowa i tak dalej. Do tego bardzo ciekawa wystawa o historii statku (ze zdziwieniem dowiedziałem się że to nie jest statek zbudowany w Polsce :shock:), fajnie jest wyjaśniona geneza nazwy (także jego następcy - Daru Młodzieży). Jednak Dar Młodzieży cumuje w Gdyni tylko zimą a latem pływa po morzach i oceanach :)

Do tego bardzo ciekawa wystawa czasowa "Unikaj statków gdzie nie mają zwierząt" - o zwierzętach na Darze Pomorza, nie tylko kotach i psach ale i bardziej egzotycznych typu małpy czy papugi. Jednego z opisanych na wystawie kotów potem spotkałem na pokładzie :P

Warto było się wybrać ponownie po 30 latach :)

Obrazek
ODPOWIEDZ