Zawsze mi brakowało tematu, w którym można powspominać produkcje, które utkwiły nam w pamięci i do których chętnie wracamy po latach.
Temat postanowiłem założyć, bo ostatnio odświeżyłem sobie kilka tytułów.
- Coma (1978) - film w Polsce funkcjonował jako "Coma", mimo że tytuł jest oczywisty do przetłumaczenia.
Młoda lekarka rozpoczyna prywatne śledztwo w związku z tajemniczymi przypadkami zapadania pacjentów w śpiączkę po prostych zabiegach.
- Dziecko Rosemary (1968) - w Nowym Jorku na świat przychodzi dziecko szatana.
- Sublokatorka (1992) - młoda kobieta po rozstaniu z narzeczonym znajduje współlokatorkę, która za wszelką cenę usiłuje się do niej upodobnić.
- Inni (2001) - klimatyczny horror z fajnym zakończeniem. Motyw przewodni wykorzystany w innych horrorach już chyba nigdy nie będzie tak dobry jak w "Innych".
- Sprawa Betty Broderick (1993) tytuł oryginalny "A woman scorned", co można przetłumaczyć jako "Kobieta odrzucona", ale pod tym tytułem jest zupełnie inny film, więc nie wiem, ale film leciał w polskiej telewizji.
Sprawa Betty Broderick do dziś budzi wiele kontrowersji. W 1989 roku kobieta zastrzeliła swojego byłego męża i jego nową żoną. W sumie niewiele brakowało a podwójne morderstwo uszłoby jej na sucho.
- 30 dni mroku (2007) - jeden z lepszych filmów o wampirach, jaki kiedykolwiek obejrzałem. Motyw wampirów w horrorach jest tak oklepany, że chyba ciężko zrobić coś dobrego.
- Naznaczony (1. część) i Obecność (cała seria) - jedne chyba z najlepszych horrorów obecnych czasów.
- Wizyta - wizyta wnuków w domu dziadków przybiera bardzo niespodziewany przebieg. Bardzo ciekawy wątek.
Z seriali:
- Buffy - postrach wampirów
- Allo, Allo,
- Żar tropików,
- Z Archiwum X, szczególnie odcinek w których gość kradł wątroby, a potem zapadał w sen.