Moja teoria jest taka, że Rosjanie są bardziej interesujący. Mają wokół siebie tę aurę tajemnicy, makiawelizmu, okrucieństwa itd. Ale poświęcanie realizmu w imię tego jest po prostu nieracjonalne, tzn. jest to poświęcanie aspektu bardziej istotnego w imię mniej istotnego.
Muszę ci przyznać rację! Wcześniej co prawda pomyślałem o tym, że to uber, ale odrzuciłem możliwość, bo wydawało mi się, że kierowca był w garniturze. Po dokładniejszym przyjrzeniu - w jednym momencie widać biały szew na jego prawym ramieniu, co sugeruje, że nie jest to czarna koszula pod ciemną marynarką - jak sądziłem - a dżinsowa koszula.
Ale, nawet odrzucając ten przypadek, nikt nie jeździ na co dzień samochodami 80-letnimi, a tym bardziej nie robią tego całe tabuny ludzi. Tym bardziej taksówki w Nowym Jorku. Więc tego aspektu będę bronił Zrozumiałbym 1 - nie czepiam się np. tego czarnego mercedesa, bo wyraźnie jest jakimś szczególnym elementem - jestem w stanie zrozumieć, że ktoś go kupił w 2022 r. i jeździł nim kolejne 30 lat. Ba, byłbym nawet w stanie zrozumieć, że ci wszyscy piloci mają takie hobby - chociaż to by była bardzo gruba przesada. Ale że ta baba jeździ starym volvo? A poza tym, zwracam uwagę na 4. zrzut - celowo go wybrałem, bo na nim również w roku 2022 widać, że nie tylko bohaterowie jeżdżą starociami, ale i stoją one po prostu jako dekoracja (tutaj na dziedzińcu PKiN - współczesna technologia pozwala nam sprawdzić, jakie samochody stoją tam w rzeczywistości).
No przecież w tej, którą zacytowałem Nikt chyba nie omawiał tego w większej objętości, bo co tu omawiać - ot, bzdura.