Polecał pierwszą część, "Most Ikara".
Gejowszczyzna książkowa.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Gejowszczyzna książkowa.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- uzytkownik_konta
Śmiszek zdaje się nawet. To mnie zdziwiło.
- Hebius
Bo to książka z misją była i bardzo dobra do czytania, to promował
https://www.youtube.com/watch?v=9sk5v6D32U8
https://www.youtube.com/watch?v=9sk5v6D32U8
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czarek90
Cena sugerowana prawie 50 zł. Więcej niż Preciado w Karakterze
https://www.swiatksiazki.pl/cudze-zycie ... 1677885259
https://www.swiatksiazki.pl/cudze-zycie ... 1677885259
Zgadzam się, że nie można w kółko o gejach w obozach i rozprawy o seksualności, sam w ostatnich miesiącach wypatruję jakichś lżejszych lektur. Chociaż książek Pawła Nowaka nie nazwałbym lżejszymi, bo wystarczyło mi przeczytać na jego blogu kilka akapitów, by się zmęczyć ALE to tylko subiektywne odczucia. Chłopaka nie hejtuję.
- Achim
Czy ta pozycja " literacka" warta jest aż takich dyskusji ?
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
Właśnie o takich się najlepiej dyskutuje
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Achim
Oj, to trzeba je najpierw przeczytać, a więc z góry dziękuję
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- uzytkownik_konta
- Hebius
Nie oceniam, jedynie powtarzam co mówią mądrzejsi i znani
- uzytkownik_konta
No ale tak serio, Śmiszek?! Po Biedroniu, z całym szacunkiem, jeszcze bym się mógł spodziewać, że tego nawet nie przejrzał, albo że - co gorsza - wręcz przeciwnie, i jeszcze mu się podobało. Ale po Śmiszku jednak spodziewałem się jakichś granic. Zastanawiam się, czy naprawdę sam sobie wmówił, że to dobre, czy raczej z bólem stwierdził, że "W każdym razie lepiej, żeby czytali to, niż Michalkiewicza". Poza wszystkim innym, to mu psuje wizerunek.
- Hebius
Nie wiem dlaczego na forum o tym tytule nie było. I w Replice chyba też nie.
Bo mamy Joannę Ostrowską z monopolem na opowieści o różowych trójkątach?
Alexander Zinn
Różowy trójkąt. Los homoseksualisty w Trzeciej Rzeszy
Tłumacz: Ewa Ziegler-Brodnicka
"Das Glück kam immer zu mir": Rudolf Brazda - Das Überleben eines Homosexuellen im Dritten Reich
Wydawnictwo Bellona
str. 456
Data wydania: 2022-02-24
Cena sugerowana:44,90 zł
W sieci jest sporo fragmentów z ksiażki
Onet: Za miłość do mężczyzny był prześladowany. "Kochałem Bilza, byłem mu zawsze wierny" [FRAGMENT KSIĄŻKI]
naTemat: Przeszli przez piekło. O tych świadkach historii prawie w ogóle się nie mówi [Artykuł]
Bo mamy Joannę Ostrowską z monopolem na opowieści o różowych trójkątach?
Alexander Zinn
Różowy trójkąt. Los homoseksualisty w Trzeciej Rzeszy
Tłumacz: Ewa Ziegler-Brodnicka
Tytuł oryginału:Opowieść o losie homoseksualistów w III Rzeszy na bazie rozmów z Rudolfem Brazdą - ostatnim żyjącym więźniem obozów koncentracyjnych skazanym z nazistowskiego paragrafu 175.
Po przejęciu władzy przez narodowych socjalistów swobodne, nieskrępowane życie osób ze środowisk homoseksualnych nie było już możliwe: wkrótce zaczęło się prześladowanie, jednak Rudolf Brazda i krąg jego przyjaciół nie dali się zastraszyć. Jeszcze do 1937 r. pędzili życie relatywnie jawne, wkrótce także oni dostali się w tryby machiny prześladowań hitlerowców. Podzielił on los tysięcy homoseksualistów żyjących w III Rzeszy i wywieziono go do niemieckiego obozu zagłady - Buchenwaldu, gdzie prawie trzy lata przeżywał niewyobrażalną zgrozę nazistowskiego terroru.
"Das Glück kam immer zu mir": Rudolf Brazda - Das Überleben eines Homosexuellen im Dritten Reich
Wydawnictwo Bellona
str. 456
Data wydania: 2022-02-24
Cena sugerowana:44,90 zł
W sieci jest sporo fragmentów z ksiażki
Onet: Za miłość do mężczyzny był prześladowany. "Kochałem Bilza, byłem mu zawsze wierny" [FRAGMENT KSIĄŻKI]
naTemat: Przeszli przez piekło. O tych świadkach historii prawie w ogóle się nie mówi [Artykuł]
- marcin
Nie mamy monopolu.
Ale ile można czytać o gejach w obozach.
To tak jak z filmami - w pewnym momencie stwierdziłem że kończę oglądać filmy o szeroko rozumianym holokauście. Widziałem ich co najmniej kilkanaście i starczy. Ile można.
Ale ile można czytać o gejach w obozach.
To tak jak z filmami - w pewnym momencie stwierdziłem że kończę oglądać filmy o szeroko rozumianym holokauście. Widziałem ich co najmniej kilkanaście i starczy. Ile można.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Nie należy zamykać się w getcie literatury wysokiej
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
W sumie nie wiem jakie jest to małżeństwo Biedroniów-Smiszków. Może panowie mają otwarty związek? A autor jest młody, wolny i całkiem atrakcyjny, więc...
(bo już tak całkiem na serio nie potrafię znaleźć innego wyjaśnienia tych rekomendacji)
- Hebius
No i ile takich książek przeczytałeś? Trzy w życiu (albo i to nawet nie) i już poczułeś przesyt?
- marcin
Dwie bodaj i nie czuję potrzeby pogłębiania tematu. Ileż można, tym bardziej że bez obrazy dla autorów - ale kolejna książka o tym samym jest... no właśnie o tym samym.
(William Blake)
(William Blake)
- uzytkownik_konta
A ja właśnie miałem zupełnie inną tezę na temat tego, dlaczego jest tak, że...
Otóż moim zdaniem dlatego, że to nie jest już jakaś publicystyczna, społeczna historia ludowa o tym, jak ktoś był dyskryminowany, a ktoś odważny i piękny podjął z tym pokojową walkę, w której odniósł co najmniej moralne zwycięstwo. Tylko kawał ciężkiej, bolesnej historii, w której nikt żadnego zwycięstwa nie odniósł, i z której ciężko jest wynieść jakąkolwiek nieoczywistą naukę. Innymi słowy, historia eksterminacji po prostu jest dużo mniej fotogeniczna, niż np. "Circus of Books", jacyś "Dumni i wściekli" itp. Nie ma tu w zasadzie nic, co można wrzucić do mediów społecznościowych i się tym promować. No bo co - trupy, bezsensowna śmierć, głód, nędza, tortury? To w ogóle jest grubszy paradoks, że co prawda historia "różowych trójkątów" posiada jednoznacznie wyodrębnione sfery dobra (a przynajmniej neutralności) i zła takiego, że wszystko jest przy nim dobrem. ALE z punktu widzenia zasięgów, interakcji i gładkiego odbioru w internecie, już chyba lepiej w ogóle tej sprawy nie poruszać, niż korzystać ze (słusznie posiadanego) statusu ofiary nazistów.
Więc dlatego moim zdaniem jest o tym tak cicho. Kwestię przesytu potraktowałbym jaką jednostkową dla marcina, bo większość ludzi nic na ten temat nie czytała, a część nawet nie słyszała.
- Hebius
O Joannie Ostrowskiej cicho nie było.
- marcin
No prawdą jest że aby mieć przesyt to najpierw trzeba coś czytać
Większość nie czyta nic poza programem tv, to i przesytu mieć nie może.
Większość nie czyta nic poza programem tv, to i przesytu mieć nie może.
(William Blake)
(William Blake)
- uzytkownik_konta