Nowa książka Zbigniewa Rokity, laureata Nagrody Literackiej „Nike” 2021
Włóczęgowski poemat reporterski autora Kajś.
To tu, na „Ziemiach Odzyskanych”, miało po wojnie miejsce jedno z najbardziej spektakularnych wydarzeń w dwudziestowiecznej historii Europy. To tu, w tych wszystkich Wrocławiach i Szczecinach, Polska stanęła przed jednym z największych cywilizacyjnych wyzwań – przemienieniem Niemiec w Polskę.
Ale wciąż widać szwy, którymi pozszywali Polski przedwojenną i powojenną. Wyłażą france. Bo tu, na „Odzyskanych”, jest jakoś inaczej. Uliczne tabliczki przypominają piastowskie drzewka genealogiczne, zewsząd wyzierają cegły o barwie wściekłej krwi, blokowiska lokowane na prawie niemieckim, wilhelmińskie gmachy otoczone przez parkingi niestrzeżone, a jednak płatne. Tutejsi Polacy często wciąż wahają się, czy już są stąd, czy jeszcze znikąd – a niektórzy dalej snują opowieść, którą ktoś ileś tam lat temu przerwał martwym już mieszkańcom ich kamienic.
I dlatego ja, kundel „Ziem Odzyskanych”, zlepiony z tutejszych i przyjezdnych, ruszyłem w tę dziwną podróż po „Odzyskanych”, po Poniemiecczyźnie, żeby to wszystko ujrzeć na własne oczy.
„Zbigniew Rokita jest prawdziwym odkrywcą Odrzanii – krainy, o której miałem nikłą wiedzę, mimo że wielokrotnie w niej byłem. Ta książka to fascynująca podróż w czasie i przestrzeni po ziemiach przyłączonych do Polski po 1945 roku. Pomysł, język, humor i w końcu absolutna miłość autora do Odrzanii sprawiły, że ja – rodowity Wiślanin – nie mogłem się oderwać od lektury. Niezwykle ważna książka, która może pomóc zrozumieć współczesną Polskę”.
Jan Holoubek
“Niby znaliśmy to wszystko z lekcji historii – Ziemie Odzyskane, Uzyskane, Stracone – a jednak Rokita tak opowiada o powojennych losach polskich granic, że mam ochotę wołać: ach, Polska, cóż to za kraj? Kraj, do którego przyzwyczailiśmy się aż za bardzo, dlatego raz na jakiś czas ktoś musi nam go opowiedzieć na nowo. Rokita zadaje pytania, interpretuje i wątpi w taki sposób, że historiozofia staje się thrillerem i kryminałem, dramatem i komedią. Znakomita książka, i zawadiacka, i frasobliwa, i roztropna”.
Małgorzata Rejmer
„Po II wojnie światowej Polska wchłonęła potężną część Niemiec. Rozpoczął się jeden z największych eksperymentów demograficznych w Europie XX wieku. Odrzania to wyznanie miłości Zbigniewa Rokity do ziemi i ludzi, którzy byli i ciągle są obiektem tego eksperymentu, fascynująca wyprawa w głąb świata odzyskanego, który pozostaje zagadką”.
Dariusz Rosiak
„Zbiorowa pamięć i tożsamość to dynamiczne i różnorodne wymiary życia, pełne sprzeczności, paradoksów, konfliktów i cierpienia. Żeby je w tym całym powikłaniu i skomplikowaniu opisać – zwłaszcza dzisiaj, kiedy do doraźnych politycznych celów chętnie posługują się nimi różnej barwy populiści – potrzeba dużej wrażliwości i talentu. Zbigniew Rokita ma i jedno, i drugie. A co najważniejsze, ma także odwagę, żeby mierzyć się z najtrudniejszymi aspektami polskiej – i nie tylko polskiej – historii. Bardzo polecam”.
Tomasz Stawiszyński
Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- jazzik
Re: Książki, ostatnie zakupy
Zamówiłam "Odrzania. Podróż po Ziemiach Odzyskanych". Czy ktoś już czytał?
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- bolevitch
słuchałem podkastu z autorem. Poza chyba trafną, a rzadko rozpatrywaną tezą, że te przesiedlenia to był największy tego typu eksperyment w historii świata, nic mnie tam nie zaintrygowalo. Uważam, że - przynajmniej w przypadku Warmii, Mazur i części Pomorza - eksperyment ciągle trwa i nie znamy ostatecznego rezultatu.
- Walpurg
Napaliłem się na nią po usłyszeniu rozmowy z autorem w TOK FM.
Bardzo zaintrygowała mnie myśl dziennikarki, która zrobiła wrzutkę, że do tego podziału nabyte - rdzenne pasuje mnóstwo rzeczy, może też antynomia Piłsudski - Dmowski czy... Tusk - Kaczyński. Coś w tym jest.
Bardzo zaintrygowała mnie myśl dziennikarki, która zrobiła wrzutkę, że do tego podziału nabyte - rdzenne pasuje mnóstwo rzeczy, może też antynomia Piłsudski - Dmowski czy... Tusk - Kaczyński. Coś w tym jest.
- bolevitch
no tak, Ty jesteś ze Śląska, ja z Północy. Dla mnie trzebaby napisać książkę z innej perspektywy
- jazzik
Inna perspektywa to np. "Ich matki, nasi ojcowie" Piotr Pytlakowski, "Wieczny początek" Beata Szafy, "Cokoły przechodnie" Piotr W. Fuglewicz.
- jazzik
Hmm, wychodziłoby, że to rdzenne jednak niekoniecznie wychodzi Polsce na dobre i, jednocześnie, bardzo obawia się tego nabytego.
- Czartogromski
- Kontakt:
Janusz Głowacki: Fortynbras się upił. - Wydanie nowe, poprawione. Bosz, 2014.
W Biedronce za jedyne 9,99 PLN.
Przyjemność z samego kupowania zerowa (a nawet ujemna), bo grzebie się w takim głębokim pudle pełnym umierających książek, które jeszcze czekają na szansę.
W Biedronce za jedyne 9,99 PLN.
Przyjemność z samego kupowania zerowa (a nawet ujemna), bo grzebie się w takim głębokim pudle pełnym umierających książek, które jeszcze czekają na szansę.
- Hebius
No właśnie, wczoraj zacząłem grzebać i przestałem po przejrzeniu kilku tytułów z góry. Większa frajda ze sprawdzania na śmietniku kontenera z makulaturą, czy nie ma w środku nic ciekawego niż z takich zakupów.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- jazzik
Czemu?
Wczoraj wyjątkowo byłam w stonce, bo zazwyczaj omijam ten sklep z racji syfu, i wygrzebałam "Powrót do bezsennych nocy" Józefa Hena oraz "Kaszebe"
Tomasza Słomczyńskiego w stanie księgarnianym za 9,99 zł. W Polo również są takie kosze z książkami.
Btw, u was w owadzie też są książki z Czarnego?
Wczoraj wyjątkowo byłam w stonce, bo zazwyczaj omijam ten sklep z racji syfu, i wygrzebałam "Powrót do bezsennych nocy" Józefa Hena oraz "Kaszebe"
Tomasza Słomczyńskiego w stanie księgarnianym za 9,99 zł. W Polo również są takie kosze z książkami.
Btw, u was w owadzie też są książki z Czarnego?
- Hebius
U siebie nie widziałem. WAB-u było sporo.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Nie wiadomo, co jest, bo do dna cmentarzyska trudno się dokopać.
- marcin
Gabor Mate "Kiedy ciało mówi nie", wyd. Czarna Owca
Zakupiłem i czytam, a w zasadzie już kończę. Czasem lubię poczytać coś popularnonaukowego z szeroko rozumianej medycyny. Było o uzależnieniach (Nigdy dość), a teraz Gabor Mate "Kiedy ciało mówi nie". Ciekawa lektura i dobrze się czyta.
Zakupiłem i czytam, a w zasadzie już kończę. Czasem lubię poczytać coś popularnonaukowego z szeroko rozumianej medycyny. Było o uzależnieniach (Nigdy dość), a teraz Gabor Mate "Kiedy ciało mówi nie". Ciekawa lektura i dobrze się czyta.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Ballordo
Polecam najnowszą książkę tegoż autora "Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze. Również dobrze mi się czyta.
- marcin
Wiersze wszystkie kupiłem już wcześniej, a teraz dokupiłem resztę i mam już komplecik w jednorodnej szacie graficznej
(William Blake)
(William Blake)
- jazzik
Trafiło ci się może pierwsze wydanie z pomyłkowym wierszem, którego nie napisała Szymborska a co Rusinek przeoczył, czy może już to poprawione?
- marcin
A jaki ma tytuł ów pomyłkowy wiersz?
(William Blake)
(William Blake)
- jazzik
"Przygotowując tom »Wiersze wszystkie«, włączyliśmy (...) do niego utwór »Przerwana opowieść«. Wiersz w rzeczywistości napisał Witold Turdza, którego przepraszamy za ten błąd. Wspaniały to pastisz, którego nie powstydziłaby się nasza znakomita Noblistka, więc z rozpędu włączyliśmy go do innych jej utworów. Znając poczucie humoru Poetki, zaśmiewa się pewnie teraz z tej pomyłki, którą oczywiście naprawiliśmy w dodruku" — czytamy w oświadczeniu wydawnictwa.
- uzytkownik_konta
Ale to jest budujące, że - jak widzę - bardzo duże i znaczące redakcje o tym pisały - "Wprost", "Polityka", Onet, Polsat.
- Hebius
Pomyłka jest lekko usprawiedliwiona, bo ten wiersz był opublikowany w numerze z 15 grudnia. Pan Molenda od Nienackiego brał na serio nawet rewelacje, które 2 kwietnia były demaskowane przez redakcję jako żart primaaprilisowy.
http://nowadekada.pl/wp-content/uploads ... nr-3-3.pdf
http://nowadekada.pl/wp-content/uploads ... nr-3-3.pdf
Ostatnio zmieniony 28-10-2023 00:04:37 przez Hebius, łącznie zmieniany 1 raz.
- jazzik
Samo zainteresowanie jest i może budujące, ale fakt, że sekretarz noblistki się nie zorientował, to jest jednak wtopa dla niego.uzytkownik_konta pisze: ↑27-10-2023 19:48:57 Ale to jest budujące, że - jak widzę - bardzo duże i znaczące redakcje o tym pisały - "Wprost", "Polityka", Onet, Polsat.