Wypisy z lektur
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- uzytkownik_konta
Re: Wypisy z lektur
Będę bronił tego sposobu tłumaczenia. Różne formy "tłumaczenia wspomaganego komputerowo" są stare jak komputery; to tylko narzędzie i to od człowieka zależy, jaką formę ostatecznie nada materiałom przygotowanym przez komputer. Kiedyś zostałem zatrudniony do grubej redakcji, że tak to nazwę, tekstów przygotowanych przez jakichś - prawdopodobnie - studentów na śmieciówkach, które ewidentnie były pisane tak, żeby przede wszystkim wypełnić zadaną objętość przy zachowaniu powierzchownego związku z tematem. Były tragiczne. Ale jestem zadowolony z efektu końcowego. Niewiele się to różni od tekstów wygenerowanych przez AI i poprawionych przez człowieka - AI być może napisałaby nawet lepiej - a jednak nie wywołuje to takiego sprzeciwu: jak się napisze, że X. napisał, a Y. zredagował, to jest to pełnowartościowy produkt; a gdyby napisać, że autorem jest ChatGPT, a Y. zredagował, nikt by za to złamanego grosza nie dał.
- Hebius
Porzuciłem chwilowo "Szkice piórkiem" Bobkowskiego i delektuję się przypisami do tej pozycji370 Oprych - człowiek, który napada na innych ludzi i kradnie.
429 Made in Paris (ang.) - wyprodukowano w Paryżu.
612 Tatry – najwyższe pasmo górskie w Karpatach; najwyższy szczyt w Tatrach (znajdujący się na terytorium Słowacji) to Gerlach, liczący 2654 metry; po polskiej stronie gór najwyższe są Rysy, osiągające wysokość 2499 metrów n.p.m.
636 Praga - tu: centralna część prawobrzeżnej Warszawy.
688 Brydż – gra karciana dla czterech osób tworzących dwie rywalizujące ze sobą pary.
723 Sacharyna – związek chemiczny stosowany jako słodzik.
831 Szatkować - drobno kroić jarzyny; tu zawzięcie, uporczywie pedałować.
853 Kopenhaga – stolica Danii, uznawana do dziś za najbardziej przyjazne rowerzystom miasto świata.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- uzytkownik_konta
Najpierw przeczytałem to, co jest w cytacie - i sądziłem, że Hebius cytuje któreś vademecum Wittlina. Sądząc po hasłach "Made in Paris", "brydż" czy "Kopenhaga", myślałem że to "Vademecum dla snobki i snoba"
- Hebius
No cóż, pewnie tego vademecum w obecnych czasach już nie da się traktować ironicznie i trzeba go sklasyfikować jako poważny leksykon.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
- Walpurg
No bardzo słusznie. Dziesięciolatki już pewnie nie wiedzą co to jest.
- Hebius
Czytelnicy tej edycji "Szkiców piórkiem" wg pana Piotra Śniedziewskiego (autor opracowania, czyli - zakładam - wszystkich tych przepisów) nie wiedzą chyba nic.
Tyle kasy idzie na religię w szkołach, a nawet kim jest Józef trzeba już objaśniać?148 Syfilis, inaczej kiła - choroba weneryczna wywoływana przez krętka bladego.
301 Prymulka - pierwiosnek.
309 Hula - tradycyjny taniec hawajski.
370 Józef z Nazaretu - mąż Marii z Nazaretu, opiekun Świętej Rodziny.
- Hermes
Czyli mam prawo czuć się staro? Używałem dyskietek
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Walpurg
No to chyba oczywiste, że coraz ci bliżej do kategorii "trup" na grindrze.
- Czartogromski
- Kontakt:
Przypis z dyskietką w innym miejscu skomentowałem tak:
"Mores, kolaska, rekoncyliacja, puginał, faktor, konwikt.... to tylko kilka wiekowych wyrazów, które zwykle we współczesnych tekstach wymagają przypisów.
Do tej listy, jak widać, dopisujemy już dyskietkę
Kto używał dyskietek, to jakby korzystał z kolaski
I proszę się nie wypierać."
"Mores, kolaska, rekoncyliacja, puginał, faktor, konwikt.... to tylko kilka wiekowych wyrazów, które zwykle we współczesnych tekstach wymagają przypisów.
Do tej listy, jak widać, dopisujemy już dyskietkę
Kto używał dyskietek, to jakby korzystał z kolaski
I proszę się nie wypierać."
- Hermes
Na grindrze nigdy nie miałem powodzenia. Raz tylko spotkałem się na zabawę
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Czartogromski
- Kontakt:
Cytat poręczny
Niech to będzie uzupełnienie dyskusji o forum, która toczy się w temacie Notatki do kalendarium
Cytat twórczo zastosowany pozwoli w miłej i niekonfrontacyjnej atmosferze prowadzić dyskusję na tematy kulturalne
*Alexis Hall: Materiał na męża. Tł. Mateusz Borowski. Wydawnictwo Otwarte, 2023.
Niech to będzie uzupełnienie dyskusji o forum, która toczy się w temacie Notatki do kalendarium
Cytat twórczo zastosowany pozwoli w miłej i niekonfrontacyjnej atmosferze prowadzić dyskusję na tematy kulturalne
- Mówisz tak, bo zmusiłem cię do obejrzenia "Mamma Mia! Her We Go Again"?
- Naprawdę nie spodziewałem się, że tak mi się spodoba. Choć przyznaję, że ustawiłem poprzeczkę bardzo nisko.
*Alexis Hall: Materiał na męża. Tł. Mateusz Borowski. Wydawnictwo Otwarte, 2023.
- Czartogromski
- Kontakt:
Wirginia Woolf: Eseje wybrane. Przekład Magda Heydel ; wybór i opracowanie Magda Heydel, Roma Sendyka. Karakter, 2015-2024."Hamlet" nie miał recenzji, nie miał ich też "Raj utracony". [...]
Wiek osiemnasty rozbrzmiewa już niewątpliwie krzykami i kocią muzyką recenzenta oraz jego ofiary.
Gdyby ktoś miał ochotę na książkę, która się ładnie prezentuje się na półce i przyjemnie ją wziąć do ręki, to Karakter w tym roku znów wznowił eseje Woolf. To rzecz wielokrotnego użytku, można często ją brać z półki i za każdym razem znajdować w niej coś nowego i ciekawego.