Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hermes

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Proszę :) Jak masz więcej pytań, to pisz :)
Z chęcią wstawił bym tutaj fragment mojej pracy licencjackiej, ale pewnie antyplagiat by to pewnie znalazł
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II

Revertatur Rex Poloniae
żmij
Forumowe Ciacho

żmij pisze: 24-06-2024 21:21:53
marcin pisze: 24-06-2024 10:26:46 Muszę w końcu nadrobić opóźnienie w tym temacie :P

Muzeum Solca im. Księcia Przemysła w Solcu Kujawskim

Małe ale bardzo ciekawe muzeum o historii miasta, idealne wyważenie eksponatów i opisów (multimediów brak). Naprawdę wiele muzeów historii miasta w większych miastach mogło by się od Solca sporo nauczyć (Lublinie, na ciebie patrzę :P).
Do tego muzeum bezpłatne i bardzo miły i ładny pan opiekujący się muzeum gratis :P

Obrazek
O, już kiedyś chciałem się wybrać, dobrze, że przypominasz. Mam nadzieję, że i ja natrafię na miłego i ładnego pana.
No i byłem dziś, ale nie natrafiłem na miłego i ładnego pana. Ale muzeum robi pozytywne wrażenie. W miejscowościach tej wielkości częściej mamy do czynienia z izbami muzealnymi, będącymi właściwie składowiskiem staroci, niż z tak sensownymi muzeami.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
marcin

Tak, to muzeum było bardzo sensowne.

Muzeum Narodowe w Poznaniu

Byłem już w ubiegłych latach, ale muzeum jest ogromne, więc warto wracać. Więcej malarstwa ma chyba tylko Muzeum Narodowe w Warszawie.
Obecnie część muzeum jest w remoncie (galeria sztuki europejskiej, starożytnej, średniowiecznej, polskiej do XVIII wieku) - czynne natomiast są trzy galerie: sztuki polskiej XIX wieku, sztuki polskiej od początku XX wieku do 1945 oraz galeria polskiej sztuki współczesnej.

Te są już po remoncie i mimo że jak widać ponad połowa muzeum jest nieczynna, to i tak malarstwa do obejrzenia jest ogrom. Ja spędziłem 4 godziny i były to 4 godziny niezwykle przyjemnego obcowania z malarstwem :)
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Nowej Huty
(Oddział Muzeum Historycznego Miasta Krakowa)

"Atomowa groza. Schrony w Nowej Hucie"
"Podziemna Nowa Huta"
"Bunt w systemie. Muzyczne przestrzenie wolności 1945–89"

Wspaniałe muzeum w Krakowie, w Nowej Hucie. Główny oddział mieści się w dawnym kinie Światowid, największą atrakcją jest oczywiście zejście do schronu przeciwlotniczego w podziemiach budynku. Bardzo dużo informacji o schronach w Nowej Hucie (pojęcia nie miałem że w Nowej Hucie istnieje około 250 schronów pod budynkami :shock:) - niestety obecnie większość w tragicznym stanie technicznym.

W środku można oglądać różne zachowane urządzenia - wentylatory tłoczące powietrze, zbiorniki na wodę, rozmaite rury i przewody, filtry itp. Jest bardzo ciekawa wystawa o zimnej wojnie, o schronach, o zagrożeniu wojną atomową. Potem wychodzi się na powierzchnię i idziemy około 2 kilometry do Zespołu Szkół Mechanicznych. Tam, w czynnej szkole (!), wchodzimy i schodzimy do podziemi - do drugiego udostępnionego turystycznie schronu. Wrażenia w obu przybytkach naprawdę niesamowite!

Dodatkowo w oddziale głównym jest bardzo ciekawa wystawa czasowa o muzyce jako buncie w czasach PRL-u. Jest dużo o jazzie, o festiwalu w Jarocinie, o protest-songach, ale także np. o zinach, o piractwie muzycznym za PRL-u, bardzo szeroko to potraktowano :) Bardzo ciekawa wystawa, w klimat tamtych czasach wprowadzają liczne fotki, np. z Jarocina, okładki winyli i kaset z tamtych lat, stare radia, gramofony plus są słuchawki i można posłuchać piosenek z tamtych lat. Wystawę kończą czasy współczesne - muzyka jako protest przeciw zaostrzeniu aborcji.

Bardzo to nowohuckie muzeum polecam, koniecznie trzeba odwiedzić oba oddziały!

Wchodzimy do schronu pod kinem

Obrazek

Obrazek

Tutaj drugie miejsce - dziedziniec szkoły, za tymi drzwiami na wprost schodzi się do schronu pod szkołą

Obrazek

Obrazek

Z wystawy muzycznej najbardziej rozbawiła mnie wielkoformatowa fotka z Jarocina - podpis był że widownia nagrywa koncert na kasetach :lol: jak widać w tamtych czasach radzono sobie bez smartfonów :D

Obrazek
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Zamek w Toszku

Przyjemnie się zwiedzało w towarzystwie przewodnika zamkowego - młodego uroczego pana :P
Niestety pan nieco za bardzo skupiał się na legendach o duchach a za mało na prawdzie historycznej. Ale zadałem mu parę pytań i dzięki temu nieco go naprowadziłem na właściwsze tory :P

Przed zamkiem jest tablica informacyjna. Warto przeczytać, bo to taka kwintesencja zabytków w Polsce w ogóle - część zniszczyli Niemcy, czego nie zniszczyli Niemcy to spalili Ruscy, a czego nie spalili Ruscy to ukradli sami Polacy 🤨

Obrazek
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Centrum Wystawiennicze w Pyskowicach

Wspaniałe muzeum w pyskowickim ratuszu. Naprawdę niejedno duże miasto mogłoby się sporo nauczyć w podejściu do turystów od Pyskowic! 😄

Jest dużo o historii miasta, mnóstwo eksponatów, jest cześć etnograficzna (stary sprzęt rolniczy, utensylia lekarskie, dokumenty, mapy, maszyny do pisania, ozdoby, syfony, maszynki do mięsa... Czegóż tam nie ma!), jest piękna wystawa mineralow, jest archeologia.
Najciekawsza dla mnie była duża wystawa kolejowa - o dawnym dworcu Pyskowice Miasto, o socrealistycznych Pyskowicach, planach budowy tutaj Nowej Huty (pierwotnie właśnie tutaj miała być!), i o planach budowy tzw. śląskiego metra - czyli czegoś w stylu trójmiejskiej smki - pociągi miały kursowac co 5 minut (!!!!). Dzisiejsza przebudowa węzła katowickiego to właśnie częściowo powrót do koncepcji śląskiego metra.

Jest powrót do przeszłości - wystawa starych komputerów i akcesoriów, no i jest wisienka na torcie - podziemia ratusza z pięknymi obrazami miejscowej malarki. Jej obrazy mnie zachwyciły, są inspirowane podwodnymi krajobrazami. Wzialem ulotkę, są dane do pani, ciekawe jakbym zadzwonił i zapytał za ile mógłbym kupić któryś z obrazów. Chętnie coś takiego bym sobie powiesił w mieszkaniu 😄

Do tego muzeum czynne codziennie, łącznie z poniedzialkami (!!!!), w weekendy długo, do 17, w jakiś dzień, chyba czwartek, aż do 20, a wstęp w każdy dzień całkowicie darmowy. Duże miasta, uczcie się od Pyskowic! 😄

Podziemia ratusza
Obrazek

Obrazek

W zakamarkach ratusza można natknąć się na różną sztukę współczesną. Świetny pomysł 👍

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19-10-2024 20:49:41 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Chyba awaria postimage... 🤨
(William Blake)
Awatar użytkownika
Elfin

Byłem i odleciałem. Ileż złomów!!!
Ikarusy z całej Polski najechały. Linie przez cały dzień wszystkimi rzęchami zarówno po asflacie jak i szynie obsługiwane.
Macanie do woli.
A ciotki-fanki zbiorkomu to najechały zewsząd. Wszystkie mordki z sociali chyba były i jeszcze widziałem jakieś obcokrajowe. Gwiazdeczki się wystroiły, odmalowały i zadawały szyku. Kogo tam nie było.
A parada na końcu przez miasto wymiatała.
Było w pytę. Serio.

https://www.instagram.com/reel/DBV7hqeM ... BiNWFlZA==

Wiem, wiem, tutaj nikgo te autobusy i tramwaje nie ruszają. Tak tylko wrzucam,
Awatar użytkownika
Elfin

A tutaj foteczki widzę, ale się nie załapałem ;(

https://www.facebook.com/kstmwro/posts/ ... rmbo41bKDl
Awatar użytkownika
marcin

To raczej w temacie o komunikacji miejskiej powinno być.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Elfin

To były eksponaty muzealne a całość była na jednodniowej wystawie, więc tutaj pasuje też. Poza tym już mnie sprowadzono na ziemię i wiem, że to wszystkim lata. Perfumy i seriale mają większą responsywność.
Awatar użytkownika
Hebius

Bywa ciężko, ale trzeba pisać i nie poddawać się.
Nie wyjmiesz jeśli wcześniej nie włożysz.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
Elfin

Propozycja dla lokalsów. Warto!
Mnie wystawa podeszła a niektóre rzeczy wręcz zahipnotyzowały swą piękna formą i kolorem.
Obrazek

https://mnwr.pl/wp-content/uploads/2023 ... plakat.jpg

https://www.vogue.pl/a/wystawa-szklane- ... -wroclawiu
Awatar użytkownika
Nathi

Ja to w przyszłym roku mam zamiar odwiedzić Sanok ( marcin będzie wiedział o co kaman) i Wilczy Szaniec jak będe w Polsce.
Awatar użytkownika
marcin

Sanok ma oczywiście Muzeum Zamkowe z największą w kraju kolekcją Beksińskiego, byłem i polecam.

Ale muszę odwiedzić jeszcze raz, tym razem największy w kraju skansen.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Elfin

Muzeum Beksińskiego jest spoko, choć nie jest to sztuka przez duże "S". A sam Sanok jest uroczy. Bardzo ładne miejsce, świetna okolica, dobre restauracje. A jak się jest w Sanoku, to zaraz obok, jakieś 30 minut jazdy, jest Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazu im. Igancego Łukasiewicza w Bóbrce. I nie ma sie co zniechęcać kiepską stroną muzem, bo warto pójść i na własne oczy zobaczyć i poczuć świeżo wypływającą, bulgoczącą niczym smoła w piekle, ropę naftową z czynnego odwiertu. A atrakcji jest znacznie więcej. Jak się jest w okolicy, to szkoda przegapić takie meijsce, bo mnie muzeum oczarowało - olbrzymia powierzchnia, wszystko na terenie lasu, więc nawet w upał można wbić i będzie super.
Awatar użytkownika
marcin

Zgadza się, Bobrke też jak najbardziej polecam, byłem nawet dwa razy.

Beksinski istotnie to nie jest sztuka przez duże S ale to w niczym nie przeszkadza. Beksinski to trochę tak jak King w literaturze. King to nie jest Dostojewski ani Tołstoj ale to nie znaczy że nie warto go czytać.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Nathi

Ja uwielbiam Beksa.

Gdybym był milionerem sam bym kupił Postać za 1,6 miliona. Każdy dostępny na rynku jego obraz bym kupił.
https://bid.desa.pl/lots/view/1-50ROFQ/ ... posta-1978
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Natusiu a masz ten olbrzymi album co to 5 stówek kosztował? Ja mam i uważam że fan Beksy nie może go nie mieć.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Nathi

Ten z okładką z niebem i morzem ?
Raczej mam wszystko co wyszło do druku.

Nawet kupilem kolekcje ubrań z Medicine z Beskem :mrgreen:
https://wearmedicine.com/l/beksinski-x-medicine
ODPOWIEDZ