Replika

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Replika

Ale akurat to w życiu Peszka interesuje najbardziej przeciętnego geja - nie praca dydaktyczna, ale czy się przypadkiem nie dał przeruchać.
Awatar użytkownika
Czarek90

marcin pisze: 11-03-2026 17:26:37 No ale to ja odpowiedziałem :P

CO - patrz mój post wyżej (w skrócie: mniej magla i pudelka)
JAK - własne oryginalne artykuły a nie tylko wywiady.
No właśnie nie odpowiedziałeś :P Bo to wszystko to jest nadal CO (oryginalne artykuły), a nie JAK.
Swoją drogą "oryginalne" jest tak pojemne, że trudno ogarnąć, co by ktoś chciał przeczytać ;)

DLATEGO byłem ciekaw, co miałem na myśli ACHIM, pisząc JAK:
Achim pisze: 24-02-2026 21:23:39 Szkoda, że nie pytają JAK to ma być napisane.
Awatar użytkownika
Hebius

@Czarek90

Za dużo oczekujesz od osób, które stoją na stanowisku, że papierowa tęczowa prasa jest już w naszych czasach zbędna. Mamy FB i to nam powinno wystarczyć.
I tu w sumie Fukuyama miał rację pisząc o końcu historii. Niech jeszcze teraz do kompletu Radek Oliwa wyłączy Queer.pl (aka Inna Strona) i powodzenia w pisaniu o ruchu i życiu gejowskim w początkach XX wieku. Z całego sektora związanego z tęczowymi portalami zostało tyle śladów, co w papierowej prasie.
Awatar użytkownika
Hebius

@Czarek90

Za dużo oczekujesz od osób, które stoją na stanowisku, że papierowa tęczowa prasa jest już w naszych czasach zbędna. Mamy FB i to nam powinno wystarczyć.
I tu w sumie Fukuyama miał rację pisząc o końcu historii. Niech jeszcze teraz do kompletu Radek Oliwa wyłączy Queer.pl (aka Inna Strona) i powodzenia w pisaniu o ruchu i życiu gejowskim w początkach XX wieku. Z całego sektora związanego z tęczowymi portalami zostało tyle śladów, co w papierowej prasie.
Awatar użytkownika
marcin

Ja nie uważam że jest zbędna, ja stwierdziłem że mnie nie interesuje. Nie interesuje mnie też 99% innych czasopism na polskim rynku ale to nie znaczy że są zbędne.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
żmij
Forumowe Ciacho

Pedał_w_szlafroku pisze: 11-03-2026 18:54:14 No i nie ukrywajmy, że trzeba brać pod uwagę proporcje czytelników. Część tematów jest wspólna, ale jednak geje, lesbijki i osoby trans to 3 różne światy. Bi gdzieś się przyczepiają do gejów lub lesbijek, ale też są czymś innym. A tu do niedawna trans, i trans, i trans, i trans na zmianę z niebinarnymi. Same wywiady byłyby ok, gdyby były o czymś. Tymczasem albo są to wywiady z osobami, które są nikim - przepraszam te osoby, ale często tak jest, że to osoby, które nic wielkiego nie zrobiły po za tym, że gdzieś tam coś sobie działają i są psiapsiółką kogoś. A jak już jest wywiad z kimś ze szczytu, to właśnie o duperelach. I te powracające felietony "wybitnych" felietonistów. Żurawiecki co miesiąc to samo: "jest źle, bo wy jesteście pojebani". I Grabarczyk: "kocham Madonnę a poza tym u mnie w Hiszpanii jest zajebiście, a jak u was ćwoki?". I co miesiąc ta sama mantra.

Ja odpadłem od Repliki po wywiadzie z Peszkiem. Gość o ogromnej osobowości, horyzontach, wiedzy, doświadczeniu teatralnym i pedagogicznym a tam pytania o to, czy jakiś jego znajomy w latach 70 też był gejem. Dramat. A teraz jeszcze nawet nie wspominają o pozawarszawskim teatrze.
Ogólnie cały ruch skoncentrował się mocno w stronę trans (i młodych ludzi, nawet dzieci).
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Hebius pisze: 11-03-2026 19:11:55 Ale akurat to w życiu Peszka interesuje najbardziej przeciętnego geja - nie praca dydaktyczna, ale czy się przypadkiem nie dał przeruchać.
No to mogli już o to zapytać. Peszek by się pewnie nie obraził, co najwyżej powiedziałby, że nie, ale że Frycz się dobrze całuje. :lol:
Awatar użytkownika
Czarek90

REPLIKA 120 (marzec-kwiecień 2026)

PS To jest chyba pierwsza okładka Repliki, która mi się serio podoba. Tak po prostu. Aż się zapatrzyłem :P

Obrazek

Temat z okładki:
Paweł Frąckiewicz i Carlos Vega, polsko-hiszpańskie małżeństwo mieszkające w Hamburgu, adoptowali synka Milana, który właśnie skończył 2 lata. Opowiadają o tym, jak wygląda proces adopcyjny w Niemczech i jak odnaleźli się w rolach ojców. Rozmowa Mariusza Kurca.

W „Replice” nr 120 ponadto:
🔹 Geje mają dzieci! 15 najsłynniejszych na świecie par gejowskich oraz gejów singli, które/którzy wychowują dzieci
🔹 Z posłanką Moniką Rosą (KO), członkinią Komisji Nadzwyczajnej Sejmu do rozpatrzenia projektów ustaw o statusie osoby najbliższej i o umowie o wspólnym pożyciu, rozmawia Mateusz Witczak
🔹 Z aktorką Marią Pakulnis, która zagrała m.in. w dwóch ikonicznych polskich filmach o tematyce LGBT – „Zygfryd” oraz „Pożegnanie jesieni” – rozmawia Rafał Dajbor
🔹 Jak się kochali Zośka i Rudy? Z Kornelem Sobczakiem vel Kornelią Sobczak, autorem/autorką książki „Zośka i Rudy”, rozmawia Piotrka Masierak
🔹 Z Kamilem Błachucińskim, prezydentem tęczowej sieci pracowniczej Encompass Pride w firmie ABB, rozmawia Tomasz Piotrowski
🔹 Z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum, o neuroqueerowości, rozmawia Małgorzata Bűthner-Zawadzka
🔹 O występach w „Tańcu z gwiazdami” i na Eurowizji z tancerzem Piotrem Musiałkowskim rozmawia Piotr Grabarczyk
🔹 Z Kris Gertner vel Kristine Turowską, transpłciową finansistką, pisarką I aktorką o jej tranzycji, małżeństwie oraz o synach, rozmawia Angela Getler
🔹 „Queer jest częścią mnie” – z palestyńskim artystą Basharem Muradem, m.in. o jego udziale w islandzkich eliminacjach do Eurowizji, rozmawia Patryk Radzimski
🔹 „Uzgadnianie płci w latach 20. XX wieku – historia Amandusa Balitzkiego – tekst Mathiasa Foita
🔹 „Odnalazłem Stacha” – o odkryciu obiektu wielkiej miłości autora „Pamiętnika homoseksualisty” ze Lwowa z lat 1913-1914 (opublikowanego w dwóch poprzednich numerach „Repliki”) pisze Tomasz Łukasz Nowak
🔹 Prezentujemy fragment nowej powieści naszego redakcyjnego kolegi Bartosza Żurawieckiego zatytułowanej „Ach, Ustka. Wspomnienia starego idioty”
🔹 Dziesiąta część cyklu Bartosza Żurawieckiego o polskiej prasie LGBT przed „Repliką”, czyli przed 2005 r.
🔹 „Borewicz na tęczowo” – o wątkach LGBT+ w kultowym polskim serialu kryminalnym epoki PRL-u – „07 zgłoś się” – pisze Rafał Dajbor
🔹 Wspomnienie Krzysztofa Tomasika o aktorze Macieju Peście

Pigułki wiedzy
🔹15 transpłciowych mężczyzn, którzy gościli (z wywiadami) na łamach „Repliki” w ostatnich latach
🔹W których krajach Afryki homoseksualność wciąż jest przestępstwem? W którym kraju Afryki jest równość małżeńska? (mapka z podziałem na poszczególne państwa)
🔹15 tęczowych hitów lat 00.

Grabari epatuje! – Piotr Grabarczyk (grabari.pl) – najnowsze wiadomości o celebryt(k)ach LGBTIA oraz felieton „Kilka słów o ch”
Sport LGBT – rubryka, której gospodarzem jest Leon Żółty
Zdrowie seksualne LGBT – poradnia Jakuba Wyszyńskiego

Felietony:
🔹 Izabela Morska – „Zły pieniądz i dobry pieniądz”
🔹 Bartosz Żurawiecki – „Pochwała nudy”
🔹 Maja Heban – „Test na kobiecość, wielokrotnego wyboru”

Filmy: „Mów mi Jimpa”, „Morderstwo w Glitterball City”, „Dziwak” oraz klasyka: kryminały z wątkami queer na XVII LGBT+ Film Festival: „Filibus”, „Ostatnie słowo Sheili”, „Trop”
Książki: Alan Hollinghurst – „Nasze wieczory”, Vladyslav Siedov – „Modlimy się, panie”, Patricia Highsmith – „Carol”, Anne Camlin, Isadora Zeferino – „Niedopasowani”, William S. Burroughs – „Mojaq edukacja. Księga snów”, V.E. Schwab – „Pochowaj nasze kości w ziemi o północy”, Jacek Kochanowski – „Brunatna fala. Socjologia nowego faszyzmu w Polsce”, K. Eames – „Gayinn”, tom 1 „Bicie tamtego serca”, tom 2; „Echo tamtego serca”, Yael van der Wouden – „W dobrych rękach”
Teatr: „Lubiewo” w rubryce Krzysztofa Tomasika
Muzyka: Harry Styles, Charli XCX, Mona Lizak, Alicja Szemplińska i queerowi artyści na Eurowizji 2026 w rubryce Patryka Radzimskiego

Wydarzenia LGBT z kraju i ze świata.
Z Tęczowego Frontu czyli z życia organizacji LGBT+
Ostatnio zmieniony 10-04-2026 16:55:19 przez Czarek90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hebius

A miałem właśnie o tym pisać, bo jestem po przejrzeniu numeru, który rano znalazłem w skrzynce pocztowej.

Jak na zamówienie forumowych malkontentów Krzysztof Tomasik wyjechał z Warszawy i odwiedził wrocławski teatr żeby obejrzeć i zrecenzować tamtejsze Lubiewo.
Awatar użytkownika
Czarek90

Hebius pisze: 10-04-2026 16:54:40 A miałem właśnie o tym pisać, bo jestem po przejrzeniu numeru, który rano znalazłem w skrzynce pocztowej.
I jak wrażenia z przejrzenia? Ja na swoją jeszcze czekam, ale poprzednia dotarła do mnie w połowie lutego, więc spodziewam się nie szybciej niż w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Hebius

Wrażenia ogólnie pozytywne, oczywiście :D
Bartosz Żurawiecki dość przychylnie zrecenzował książkę, o której wspominałem jakiś czas temu w gejowszczyźnie (Vladyslav Siedov, Modlimy się, panie), felietonem lekko mnie zirytował, ale we fragmencie własnej powieści (jeszcze nie zdążyłem kupić) zatarł złe wrażenie.
ODPOWIEDZ