Lalka, ale która?

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Lalka, ale która?

Obrazek
Rynek ksiązki pisze:środa, 16 września 2026
Dziś premiera serialu „Lalka”

W środę 16 września Netflix włączy do swojego repertuaru premierę serialu „Lalka” Pawła Maślony – sześcioodcinkowy kostiumowy dramat, „w którym ironia i groteska spotykają się z humorem, tajemnicą i melodramatycznym napięciem”. Zapowiadana reinterpretacja „Lalki” łączy rozmach kostiumowego serialu z autorskim, współczesnym spojrzeniem na klasyczną historię – czytamy w opisie.

W rolach Łęckiej występuje Sandra Drzymalska, zaś Wokulskiego – Tomasz Schuchardt. Łęckiego gra Jacek Braciak, Krzeszowskiego – Piotr Adamczyk, Rzeckiego – Dariusz Chojnacki.

Zainteresowanie serialem według scenariusza Jagody Dutkiewicz, Pawła Demirskiego i Pawła Maślony, również reżysera, jest ogromne nie tylko w Polsce, także na świecie.

Świadczy o tym m.in. zapowiedź „New York Timesa”, który nie ograniczył swojej publikacji do rozmów z reżyserem Pawłem Maśloną i Sandrą Drzymalską, grającą Łęcką, lecz przedstawił też „Lalkę” na tle naszej historii, czyli zaborów oraz rosnącej roli Polski po wejściu do UE i NATO.

Cytowana przez „NYT” Katarzyna Zechenter, wykładowczyni University College London, zauważa, że w dekadach po II wojnie światowej – gdy Polska znajdowała się pod rządami komunistycznymi – polska literatura była za granicą niedoceniana i rzadko tłumaczona. Jednak – jak dodała – sytuacja ta ulega zmianie. „Polska staje się ważnym społeczeństwem w Europie Środkowej” – stwierdziła Zechenter, odnosząc się zarówno do sfery politycznej, jak i kulturowej. „Dlatego twórczość Prusa nabiera dziś sensu”.

Serial opowiada historię niemożliwego uczucia między Izabelą Łęcką a Stanisławem Wokulskim – rozpiętego między przepaścią klasową, obsesją, pragnieniem wolności i uwodzącą potęgą bogactwa. Klasyczna fabuła zostaje rozbudowana o nowe wątki, które nadają jej rytm współczesnego serialu: śledztwo, rodzinne tajemnice oraz konflikty odsłaniające ukryte interesy bohaterów. Twórcy rezygnują z romantycznego idealizowania postaci, pokazując ich jako ludzi uwikłanych w sieć społecznych zależności, zniszczonych przez ambicje i pieniądze. W tym świecie miłość nie wystarcza, a każda decyzja ma swoją cenę.

W centrum serialu stoi Izabela Łęcka w interpretacji Sandry Drzymalskiej – młoda arystokratka, która ma własny plan na życie. Jej niedostępność i niezależność to świadomie kreowany wizerunek, choć los bohaterki wciąż jest uzależniony od kapitału i decyzji innych. Naprzeciw niej staje Stanisław Wokulski, grany przez Tomasza Schuchardta – samotny człowiek awansu, pragnący szacunku i przynależności do elity, który myli potrzebę bezpieczeństwa i kontroli z miłością, a Łęcką traktuje jako obietnicę życia, o którym marzy, nie jako prawdziwą osobę.

Ignacy Rzecki, grany przez Dariusza Chojnackiego, jest przyjacielem i partnerem biznesowym Wokulskiego – wiejskim chłopakiem i idealistą, przywiązanym do prostych ludzkich wartości i wiary w szczerą miłość. Z kolei Łęcki, w interpretacji Jacka Braciaka, jest bankrutem dawnego porządku – człowiekiem, którego słabości, hazardowe skłonności i życiowe błędy zagrażają przyszłości córki.

Obok nich pojawiają się m.in. Florentyna (Julia Wyszyńska) – zubożała kuzynka żyjąca cudzym statusem; Marianna (Maria Kania) – dziewczyna z niższych sfer, która dzięki bezpośredniości staje się jedną z najbliższych osób w kręgu Łęckiej; Krzeszowski (Piotr Adamczyk) – salonowy gracz kierujący się wyłącznie własnym interesem; Starski (Piotr Pacek) – dekadencki oportunista, dla którego pieniądz jest jedyną formą lojalności; oraz Wąsowska (Magdalena Cielecka) – charyzmatyczna ikona wolności, nieosiągalny wzór dla Łęckiej, żyjąca poza konwenansami i cudzymi oczekiwaniami.

W pozostałych rolach pojawią się m.in. Monika Frajczyk, Mateusz Król, Agnieszka Grochowska, Małgorzata Hajewska‑Krzysztofik, Mirosław Zbrojewicz, Andrzej Deskur, Juliusz Chrząstowski, Radosław Krzyżowski, Henryk Niebudek i wielu innych, tworząc świat XIX-wiecznej Warszawy – pełen złudzeń, napięć i ludzi gotowych zapłacić wysoką cenę za swoje pragnienia.
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/dz ... alu-lalka/

Nie mam w planach oglądania serialu (dojrzewam bardziej do ponownej lektury powieści) ale z chęcią poznam wrażenia osób, które się skusiły.

W niedzielę słuchałem wypowiedzi biografki Prusa, która stwierdziła, że wątek miłosny w Lalce jest całkowicie nierealistyczny. W realiach ówczesnej Warszawy nikt by nie pamiętał Wokulskiemu, ze się majątku dorobił, a panna Łęcka by wręcz wyczekiwała gdzieś u Stacha w poczekalni marząc o tym, by zwrócił na nią uwagę.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Awatar użytkownika
mike

Re: Lalka, ale która?

Serial źle nakręcony, zbyt kameralny, niewiele otwartych scen, tylko mnie utwierdził w żenującym poziomie polskiego aktorstwa. Szok, że netflix coś takiego firmuje, wprawdzie od roku czy dwóch zapowiadali, że zaczną produkować więcej na lokalne rynki, lecz nie spodziewałem się aż takich nizin. Produkcja godna TVP, nie Netflixa srającego miliardami dolarów.

I jeśli myślicie, że może będzie tu na kim zawiesić oko to też was rozczaruję: sama zanedbana podniszczona "elita" schyłkowych obleśnych aktorów...

Może kinowa Lala będzie lepsza, nie wiem, na nic nie liczę.
Awatar użytkownika
gaynau

Już skończyłeś? 😬
Awatar użytkownika
Hebius

A mnie gdzieś mignęła recenzja pełna zachwytów jakiegoś chyba młodego widza (bo że stare pedalstwo kręci nosem to nie byłem zaskoczony), ale nawet nie czytałem tego do końca.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Awatar użytkownika
mike

serial miażdżony na filmwebie https://www.filmweb.pl/serial/Lalka-202 ... Minus=true

musiałem przewijać, nie byłem w stanie oglądać tego od dechy do dechy, to co widziałem mi wystarczy...
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Ogólnie dążymy do tego, żeby każdy miał jaką "Lalkę" dla siebie :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
tafta

Myślę, że te kwestię za społeczność i w jej imieniu rozstrzygnie w końcu Jacek Dehnel - wystarczy poczekać.
Ja mogę tylko do kina, bo nie mam Netflixa, a jak się gdzieś wproszę, to pewnie ktoś uzna, że jak już tyle u niego spędzam czasu, to może zróbmy razem nie tylko kawę lub kolację ale też seks. Ludzie bywają tacy...
Awatar użytkownika
gaynau

No sorry, ale jak Netflix, to i chill.

Ja tam nie mam żadnych oczekiwań, u Niemców w top6 na ten moment 😬
Awatar użytkownika
Michał

Obejrzałem pierwszy odcinek. Nie odbieram tego jako tak złe, jak w opiniach. Nie zachwyciło mnie na razie, zobaczę co będzie dalej. Mam wrażenie, że ludzie w opiniach „wymagają"by ten serial był kopią starego serialu „Lalka", bo tamten był taki doskonały. To bez sensu 🙈
ODPOWIEDZ