Płyty, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- cryboy
Re: Płyty, ostatnie zakupy
Jakoś tak wczoraj padłem wieczorem, że już niczego więcej nie napisałem.
Zakupy part 3.
The Very Best of Spandau Ballet. The Story (2014)
Spandau Ballet to typowy przedstawiciel muzycznego nurtu "New Romantic", który zdominował początek lat 80-tych XX w. Trzon grupy stanowią do dzisiaj bracia Martin i Gary Kemp. Oprócz działalności estradowej obydwaj występują w filmach. W 1990 r., po zawieszeniu działalności Spandau Ballet zagrali wspólnie w "Braciach Kray" (The Krays) a ponadto Gary w 1991 r. był odtwórcą jednej z dwóch głównych ról w polsko-angielskiej komedii romantycznej "Papierowe małżeństwo" w reżyserii Krzysztofa Langa. Partnerowała mu w tym filmie Joanna Trzepiecińska.
Muszę przyznać, że mam z tą płytą problem. Targa mną bowiem dylemat: powinienem się czuć rozczarowany czy nie? Z jednej strony niby wiadomo było, czego się spodziewać ale z drugiej zawsze jest ta naiwna wiara, że może było w twórczości danego artysty coś, co przegapiłem, co mi umknęło a warte jest zapamiętania i posłuchania.
Niestety... Nic mnie nie zaskoczyło. Poz 8 i 9 to bezapelacyjne megahity "baleciarzy", dwa kolejne utwory też trzymają niezły poziom. Uwagę przykuwają jeszcze utwory nr 15, 16 oraz 19. Reszta to okropna popowa chała. Wpada jednym uchem i natychmiast drugim wypada. Ot, takie muzyczne nic, przy którym nawet nóżka nie drgnie.
I tu kolejny dylemat, bo alternatywnie miałem na liście "wielopak" Simply Red.
Okładka płyty tchnie typową dla Spandau Ballet wysmakowaną elegancją (chociaż co artysta miał na myśli projektując stronę tytułową trudno powiedzieć). Dołączona wkładka zawiera zdjęcie członków zespołu.
Niestety wykonane współcześnie. Przynajmniej kominek jest ładny.
Do recenzji pozostały jeszcze dwie pozycje. Ponieważ są to "wielopaki" nie wiem czy omawiać je jako jedno wydawnictwo czy może każdy krążek, który jest przecież samodzielnym albumem w dyskografii danego wykonawcy omawiać osobno.
Zakupy part 3.
The Very Best of Spandau Ballet. The Story (2014)
Spandau Ballet to typowy przedstawiciel muzycznego nurtu "New Romantic", który zdominował początek lat 80-tych XX w. Trzon grupy stanowią do dzisiaj bracia Martin i Gary Kemp. Oprócz działalności estradowej obydwaj występują w filmach. W 1990 r., po zawieszeniu działalności Spandau Ballet zagrali wspólnie w "Braciach Kray" (The Krays) a ponadto Gary w 1991 r. był odtwórcą jednej z dwóch głównych ról w polsko-angielskiej komedii romantycznej "Papierowe małżeństwo" w reżyserii Krzysztofa Langa. Partnerowała mu w tym filmie Joanna Trzepiecińska.
Muszę przyznać, że mam z tą płytą problem. Targa mną bowiem dylemat: powinienem się czuć rozczarowany czy nie? Z jednej strony niby wiadomo było, czego się spodziewać ale z drugiej zawsze jest ta naiwna wiara, że może było w twórczości danego artysty coś, co przegapiłem, co mi umknęło a warte jest zapamiętania i posłuchania.
Niestety... Nic mnie nie zaskoczyło. Poz 8 i 9 to bezapelacyjne megahity "baleciarzy", dwa kolejne utwory też trzymają niezły poziom. Uwagę przykuwają jeszcze utwory nr 15, 16 oraz 19. Reszta to okropna popowa chała. Wpada jednym uchem i natychmiast drugim wypada. Ot, takie muzyczne nic, przy którym nawet nóżka nie drgnie.
I tu kolejny dylemat, bo alternatywnie miałem na liście "wielopak" Simply Red.
Okładka płyty tchnie typową dla Spandau Ballet wysmakowaną elegancją (chociaż co artysta miał na myśli projektując stronę tytułową trudno powiedzieć). Dołączona wkładka zawiera zdjęcie członków zespołu.
Niestety wykonane współcześnie. Przynajmniej kominek jest ładny.
Do recenzji pozostały jeszcze dwie pozycje. Ponieważ są to "wielopaki" nie wiem czy omawiać je jako jedno wydawnictwo czy może każdy krążek, który jest przecież samodzielnym albumem w dyskografii danego wykonawcy omawiać osobno.
- cryboy
Jak będzie Maanam z winyla to ja też bym się wprosił.Czartogromski pisze: ↑01-05-2020 11:31:25 A votre service:
The Best Of Maanam. Strona A, utwór piąty, LP Wifonu tłoczony w ZSRR, wersja z błędem na naklejce strony A (pominięto w spisie właśnie "Lipstick...").
Jeśli można.
- Czartogromski
- Kontakt:
Proszę bardzo: wieczór singli plus noc z longplayami może być.
*Dwuznacznie wyszło, wiem
- Walpurg
Eeeee Brynów też już całkiem całkiem.
- Czartogromski
- Kontakt:
Spandau Ballet mnie jakos nigdy nie uwiódł, więc komentarza historycznego nie będzie
- cryboy
Wręcz przeciwnie!Czartogromski pisze: ↑01-05-2020 15:11:06 Proszę bardzo: wieczór singli (...).
Wyszło całkiem jednoznacznie i nieco przygnębiająco.
- marcin
To może żeby nie było przygnębiająco, to zapodam kolejny raport
Raport z przesłuchań kuferka cz. IV
Telemann, bardzo słabo mi znany
5 x koncerty skrzypcowe, plus Decca dorzuciła uwerturę "Hamburger Ebb und Flut"
Co prawda Telemann nie jest Bachem, ale tych koncertów bardzo przyjemnie się słucha. A uwertura super
No i znów pani skrzypaczka (ale inna), a nie pan skrzypek
Raport z przesłuchań kuferka cz. IV
Telemann, bardzo słabo mi znany
5 x koncerty skrzypcowe, plus Decca dorzuciła uwerturę "Hamburger Ebb und Flut"
Co prawda Telemann nie jest Bachem, ale tych koncertów bardzo przyjemnie się słucha. A uwertura super
No i znów pani skrzypaczka (ale inna), a nie pan skrzypek
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Telemann to bardzo fajny kompozytor. Może trochę za dużo napisał, ale to nie jest aż taka wada. I można sobie tam znaleźć rzeczy, które mogłyby robić a to za 7. Koncert Brandenburski, a to za 5. suitę orkiestrową Bacha. Są i polonica.
- Hermes
A czy przypadkiem Telemann nie był inspiracją dla Bacha?
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Hebius
Raczej nie. Ale z Haendlem był blisko.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Dorian_Gray
- marcin
No, jak będę chciał się bardziej z nim zapoznać, to DG wydało ładny zgrabny 10-płytowy kuferek. Nie jest zbyt drogi, jak na 10 płyt (około 20-25 euro).Czartogromski pisze: ↑02-05-2020 12:35:09 Telemann to bardzo fajny kompozytor. Może trochę za dużo napisał, ale to nie jest aż taka wada. I można sobie tam znaleźć rzeczy, które mogłyby robić a to za 7. Koncert Brandenburski, a to za 5. suitę orkiestrową Bacha. Są i polonica.
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
Ładna okładka*.
* - jak kupisz, przypomnij mi, co napisałem, żebym się nie wygłupił i nie napisał, że brzydka
* - jak kupisz, przypomnij mi, co napisałem, żebym się nie wygłupił i nie napisał, że brzydka
- Czartogromski
- Kontakt:
Ha, ja kawałek tego kuferka mam, mianowicie "Tafelmusik" - 4 płyty w zgrabnym pudełeczku, wydane w takiej serii ze znaczkami.
- marcin
Tak, znam tę serię, ja mam z niej m.in. Simona Prestona:
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Raport z przesłuchań kuferka cz. V
Vivaldi, 8 koncertów na różne instrumenty
Wspaniała płyta. I bardzo hojnie dali materiału (82 minuty!)
No i płyta zadaje zdecydowany kłam stwierdzeniu, że Vivaldi napisał ten sam koncert 500 razy
Vivaldi, 8 koncertów na różne instrumenty
Wspaniała płyta. I bardzo hojnie dali materiału (82 minuty!)
No i płyta zadaje zdecydowany kłam stwierdzeniu, że Vivaldi napisał ten sam koncert 500 razy
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Muzyka z fagotem jest urocza. Swego czasu nabyłem droga kupna 3 płyty z koncertami fagotowymi wydane w serii Vivaldi Edition.
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Zastanawia mnie, co to są owe rytmy kolejowe
Nagrane dźwięki lokomotyw?
Nagrane dźwięki lokomotyw?
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt: