Dla mnie duża radość, że koszmarna cegła kilka lat temu napisana przez Dariusza Michalskiego nie zamknęła tematu i wydawca książkę wydał kolejną książkę o Kalinie.
Chciałem kupić na Bonito 4 książki, tak jak zawsze z opcją odbioru w punkcie i zapłaty przy odbiorze. Ale jedna z nich (Czuły narrator Tokarczuk) to formalnie zapowiedź i przedsprzedaż (jutro premiera). I z tego właśnie powodu opcja zapłaty przy odbiorze jest niedostępna. Bez sensu.
To tak jak z Cyberpunkiem 2077, którą to grę normalnie zamówiłabym do siebie do sklepu z płatnością przy odbiorze, ale nie można bo premiera była przesuwana i teoretycznie jeszcze może być przesunięta. Tutaj też może wydawca się zabezpiecza na wypadek przesunięcia.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Z Tokarczuk jest tak, że niby premiera 12 XI, ale książka jest fizycznie i jest zwolniona do sprzedaży, stąd pewnie bierze się niedopasowanie systemu do nietypowej sytuacji (zamawiałem wczoraj i wiem, że jest już spakowana i w wysyłce - z innej firmy).
Przysniosłem z księgarni, która była czynna w nieczynnej galerii. Dziwne. A wszystkie piętra, a nawet Dectahlon z osobnym wejściem z zewnątrz niejako przyklejony do galerii i nie będący jej częścią (gdyby się uprzeć), były nieczynne. wychodzi na to, że kupić można książki i coś do jedzenia, chyba, że akurat jest się miedzy 10 a 12, to wtedty tylko książki.
Wyjątkowe zaproszenie za kulisy własnej twórczości i opowieść o współczesnym świecie – pierwsza książka Olgi Tokarczuk po otrzymaniu Literackiej Nagrody Nobla.
Tokarczuk przeczytałem chyba wszystko, ale to mi pachnie podejrzanie, czyżby autorka zaczęła myśleć o sobie samej jako o "noblistce"? Już pisze książki o samej sobie?
Świetna wiadomość o przygodach Szczupaczyńskiej. Biegnę kupić!
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Mariusz Szczygieł, Laska nebeska
ze zdjęciami Josefa Sudka
wyd. II uzupełnione
Marek Krajewski, Moloch
Maryla Szymiczkowa
(Jacek Dehnel & Piotr Tarczyński) Złoty róg
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Pedro Lemebel
Drę o ciebie matadorze
z języka hiszpańskiego przełożył Tomasz Pindel
i z rozpędu też wydane przez Claroscuro Ilja Mitrofanow
Świadek
Tłumaczenie z języka rosyjskiego: Aleksander Horodecki
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Wcześniejsza jego powieść niż "Inkub". Inkub był lepszy, ale to też świetne. Wciągnęło tak, że zamiast chodzić spać o przyzwoitej porze to dwa razy czytałem do 1 w nocy no i książka błyskawicznie przeczytana Jak zwykle u tego autora super zakończenie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Rzecz na postawie scenariusza filmowego, ale czyta się naprawdę dobrze, a do tego jak zawsze u Vespera świetne wydanie, twarda oprawa, dobre tłumaczenie (Piotr Cholewa) i klimatyczne ilustracje
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Aczkolwiek jak idzie o zakupy książek, to mam nową strategię - która się sprawdza w 100%.
Kupuję np. w świecie książki czy bonito, ale z odbiorem osobistym. Przy odbiorze uważnie oglądam książki - jeśli jest coś zagięte czy coś, to po prostu mówię, że za tę książkę nie zapłacę i niech to zabierają
W bonito w zamówieniu zamieszczam uprzejmą prośbę i przy odbiorze osobistym uważnie oglądam. Kilka razy panie z punktu odbioru same odsyłały egzemplarz uznając że z racji jakiejś usterki nie zasługuje na okazanie mi do oględzin.