Dla mnie duża radość, że koszmarna cegła kilka lat temu napisana przez Dariusza Michalskiego nie zamknęła tematu i wydawca książkę wydał kolejną książkę o Kalinie.
Chciałem kupić na Bonito 4 książki, tak jak zawsze z opcją odbioru w punkcie i zapłaty przy odbiorze. Ale jedna z nich (Czuły narrator Tokarczuk) to formalnie zapowiedź i przedsprzedaż (jutro premiera). I z tego właśnie powodu opcja zapłaty przy odbiorze jest niedostępna. Bez sensu.
To tak jak z Cyberpunkiem 2077, którą to grę normalnie zamówiłabym do siebie do sklepu z płatnością przy odbiorze, ale nie można bo premiera była przesuwana i teoretycznie jeszcze może być przesunięta. Tutaj też może wydawca się zabezpiecza na wypadek przesunięcia.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Z Tokarczuk jest tak, że niby premiera 12 XI, ale książka jest fizycznie i jest zwolniona do sprzedaży, stąd pewnie bierze się niedopasowanie systemu do nietypowej sytuacji (zamawiałem wczoraj i wiem, że jest już spakowana i w wysyłce - z innej firmy).
Przysniosłem z księgarni, która była czynna w nieczynnej galerii. Dziwne. A wszystkie piętra, a nawet Dectahlon z osobnym wejściem z zewnątrz niejako przyklejony do galerii i nie będący jej częścią (gdyby się uprzeć), były nieczynne. wychodzi na to, że kupić można książki i coś do jedzenia, chyba, że akurat jest się miedzy 10 a 12, to wtedty tylko książki.
Wyjątkowe zaproszenie za kulisy własnej twórczości i opowieść o współczesnym świecie – pierwsza książka Olgi Tokarczuk po otrzymaniu Literackiej Nagrody Nobla.
Tokarczuk przeczytałem chyba wszystko, ale to mi pachnie podejrzanie, czyżby autorka zaczęła myśleć o sobie samej jako o "noblistce"? Już pisze książki o samej sobie?
Świetna wiadomość o przygodach Szczupaczyńskiej. Biegnę kupić!
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Wcześniejsza jego powieść niż "Inkub". Inkub był lepszy, ale to też świetne. Wciągnęło tak, że zamiast chodzić spać o przyzwoitej porze to dwa razy czytałem do 1 w nocy no i książka błyskawicznie przeczytana Jak zwykle u tego autora super zakończenie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Rzecz na postawie scenariusza filmowego, ale czyta się naprawdę dobrze, a do tego jak zawsze u Vespera świetne wydanie, twarda oprawa, dobre tłumaczenie (Piotr Cholewa) i klimatyczne ilustracje
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Aczkolwiek jak idzie o zakupy książek, to mam nową strategię - która się sprawdza w 100%.
Kupuję np. w świecie książki czy bonito, ale z odbiorem osobistym. Przy odbiorze uważnie oglądam książki - jeśli jest coś zagięte czy coś, to po prostu mówię, że za tę książkę nie zapłacę i niech to zabierają
W bonito w zamówieniu zamieszczam uprzejmą prośbę i przy odbiorze osobistym uważnie oglądam. Kilka razy panie z punktu odbioru same odsyłały egzemplarz uznając że z racji jakiejś usterki nie zasługuje na okazanie mi do oględzin.